Madeira Adası Nerededir?

0
Advertisement

Madeira Adası nerededir? Madeira Adası coğrafi konumu, haritası, özellikleri, tarihçesi, gezilecek yerleri, Madeira Adası hakkında bilgi.

madeira-adasi

Madeira Adası;Atlas Okyanusu’nda, Portekiz özerk yönetim birimidir. Yüzölçümü 815 km2, merkezi Funchal (44.000). Lizbon’un 840 km güneybatısında, Fas’ın 640 km batısında yer alır. En büyük ada olan Madeira (725 km2) ile kuzeydoğusunda Porto Santo (44 km2) dışmda kalan öteki küçük ada topluluklarında (Deserta, Selvagen adaları) yerleşim yoktur. 56 km uzunluğunda ve 20 km eninde olan Madeira Adası ile birlikte tüm adalar volkanik kayalarla kaplıdır: Dağlık yapıdaki Madeira’nın en yüksek noktası Pico Ruivo’dur (1.862 m). Önemli limanı Funchal’dır. 11 km uzunluğunda, 7 km genişliğinde olan Porto Santa Adası iki yanı tepelerle biten bir yayladır, en yüksek tepesi Pico do Facho’ dur (506 m). Madeira’nın iklimi astropikal ve yumuşaktır. Güneyden esen rüzgârların etkisi altında kalan güney kıyısında sıcaklık ortalaması en soğuk ayı olan şubatta 15°C, en sıcak ayı olan ağustosta 22°C’tır. Yağışların yıllık ortalaması 700 mm’dir. Madeira’ya adını veren zengin ormanlardan geriye pek azı kalmıştır. Adalar, çiçek açan bitkileriyle ünlüdür. Kendine özgü memeli hayvanları olmayan adada göçmenlerin getirdiği evcil havyanlarla kemiriciler, 200’ün üstünde kuş türü yaşar. Madeira Adası’nın güneyinde yaşayan halk Portekiz asıllıdır. İtalyan, Yahudi, Arap ve Afrika kökenli küçük bir azınlık toplulukları da vardır. Dil Portekizce, din Hristiyan Katoliktir. Ekonomi, tarıma dayalıdır. Çoğu köylü ya da balıkçı olan halkın yaşam standardı oldukça yüksektir. Güney yamaçlarda şekerkamışı, kahve, tatlı patates vb tarımsal ürünler yetiştirilir, içki (bira, şarap), inşaat, el sanatları, değirmencilik, öteki başlıca ekonomik etkinliklerdir. Adalar, en önemli gelir kaynağı turizmin yanı sıra, şarap üretimiyle de ünlüdür. Funchal’da, uluslararası bir havaalanı vardır.

Tarih. Roma döneminden bu yana bilinen adalar, büyük bir olasılıkla 14. yüzyıl ortalarına kadar Ceneviz Adaları adıyla anıldı. Portekizli denizci Joao Goncalves Santo, 1418’de Porto Santo’yu, 1420’de Madeira’yı keşfetti. Denizci Henrik’in buyruğuyla 1421’de Fuchal kuruldu. 1810 ve 1807-1814 arasında İngiliz işgali altında kaldı.


Leave A Reply