Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Son Yazılar :
    • Bingöl Devlet (KYK) Öğrenci Yurtları Adres ve Telefonları
    • Akdeniz Bölgesi Turistik Yerleri, Akdeniz Bölgesinin Pratik Gezi Rehberi
    • Bilecik Devlet (KYK) Öğrenci Yurtları Adres ve Telefonları
    • Orionid Meteor Yağmuru 2026: Ne Zaman, Nasıl İzlenir?
    • Atatürk Devrimleri (İnkılapları) Nelerdir? Hakkında Bilgi
    • Atatürk Devrimleri Hakkında Yazı, Devrimler Neden Yapıldı?
    • Atatürk Hakkında Söylenen Sözler, Atatürk Konulu Ünlülerden Alıntılar
    • Atatürk ve Kooperatifçilik, Atatürk’ün Kooperatifçilik Çalışmaları
    NKFUCOM
    • Ana Sayfa
    • Fizik
    • Kimya
    • Biyoloji
    • Mat.
    • Bilim
    • Coğ.
    • Tarih
    • BGVH
    • Rüya Tabirleri
    • Künye
    NKFUCOM
    Ana sayfa » Genel Kültür » Belirli Gün ve Haftalar » Ankara’nın Başkent Oluşu, 13 Ekim, Başkentimiz Ankara’nın Tarihi
    Belirli Gün ve Haftalar

    Ankara’nın Başkent Oluşu, 13 Ekim, Başkentimiz Ankara’nın Tarihi

    Uğur SAĞLAMBy Uğur SAĞLAM29 Ekim 2025Updated:3 Haziran 2026Yorum yapılmamış4 Mins Read

    Ankara’nın başkent oluşu hakkında bir yazı. Ankara neden başkent oldu. Ankara’nın başkent olmasının sebebi ve Ankara tarihi ve isminin kökeni hakkında bilgiler.

    Ankara'nın Başkent Oluşu

    Ankara yalnızca başkent değil, Anıtkabir’le Atatürk’le bütünleşmiş kutsal bir kenttir; Türkiye Cumhuriyeti’nin simgesidir.

    Atatürk, 19 Mayıs 1919’da Samsun’a çıkıp Kurtuluş Savaşımızı başlattı. Ulusumuzun temsilcileriyle Erzurum ve Sivas Kongrelerini yaptı. Sivas Kongresi’nde seçilen 14 kişilik Temsil Heyeti’nin Başkanı olarak 27 Aralık 1919’da Ankara’ya geldi. Ankaralılar O’nu Seymenler parkında coşkuyla karşıladılar. O, Ankaralıların hemşehrisi oldu. Ankaralılar O’nu oylarıyla her seçimde TBMM’ye gönderdiler.

    TBMM, 23 Nisan 1920’de Ankara’da toplandı. Kurtuluş Savaşı, Ankara’dan yönetildi. 9 Eylül 1922’de son düşman birlikleri İzmir’de denize döküldü. Yurdun düşmandan arındırılmasından sonra Lozan Konferansı’yla bağımsız bir devlet olduğumuz tüm dünya devletlerince kabul edildi.

    O zamanki Dış İşleri Bakanımız ismet İnönü ve 14 millet vekilinin millet Meclisi’ne sunduğu yasa önerisi uzun uzun tartışıldı. 13 Ekim 1923’te, “Türkiye Cumhuriyeti’nin başkenti Ankara şehridir.” Tek maddelik bu kanunla başkentimiz oldu. Bu yasa maddesi 1924, 1961, 1982, 1995 yıllarında yeniden düzenlenen anayasalarda da yer alıp ebedileşti.

    Anadolu’nun ortasında, çoğu Anadolu kentleri gibi ovanın kenarında, Ankara kalesinin çevresinde kurulmuş, Türkiye’nin kalbi başkent Ankara, küçük bir kasaba iken bugün dünyanın en gelişmiş başkentlerinden biri olmuştur.

    Her yıl 13 Ekim’de Ankara’nın başkent oluşu törenlerle kutlanmaktadır.

    Ankara’nın Tarihi

    Ankara’nın kuruluşu, günümüzden üç bin yıl kadar öteye, tarihin ilk çağlarına değin uzanır. Ankara’nın kuruluşuna, bu adı alışına ilişkin söylenceler (efsane) vardır.

    Frigya kralı Midas’a rüyasında bir ses: “Ülkende bir gemi çapası var; onu ara bul Onu bulduğun yere bir şehir kur. Bu şehir sana mutluluk getirecek…” der. Sevinç|e uyanan Kral Midas, dört yana adamlar salar, sözü geçen gemi çapasını aratır. Sonunda çapa, bugün Ankara kalesinin yer aldığı tepede bulunur. Rüyasındaki çağrıya uyan kral Midas, çapanın bulunduğu yerde bir kent kurdurur. Bu kente çapa anlamında “Anker” adını verir. Kente adını veren çapa, uzun yıllar şehrin tapınağında korunur.

    Diğer bir söylenceye göre Galatlar, Akdeniz kıyılarına kadar uzanırlar. Mısırlılarla savaşa tutuşurlar, onları yenerler. Mısır donanmasını oluşturan gemilerin çapalarını söküp, büyük zaferlerinin anısına tapınaklarında sergilerler. Onların dilinde çapa anlamındaki kentlerine; Ankerium (Agor, Angora) adını verirler.

    Galatların bastırdıkları paranın bir yüzünde gemi çapası kabartması vardır.

    Üçüncü söylenceye göre; Kuran’da sözü geçen Nuh’un gemisi, çapasını burada düşürmüştür. Bundan dolayı kente Angore (çapa) adı verilmiştir. Üç söylencenin ortak yanı Ankara adı, gemileri demirlemeye yarayan “çapa” dan esinlenip konmuştur

    Hititlerin bu kente, “Ankara” dediklerini söyleyenler vardır. Ünlü gezginimiz Evliya Çelebi, seyahatnamesinde; Ankara ve çevresinde Anadolu’muzun en güzel üzümlerinin yetiştiğini, Selçuklu sarayına üzümün buradan gittiğini, bundan dolayı kente, “üzüm şehri” anlamında “Engûri” dendiğini yazar. Tüm bunların üstünde Ankara’yı Ankara yapan, adını dünyaya duyuran Atatürk’tür.

    Eski Ankara, dik bir tepenin doruğunda ve batı yamaçlarında kurulmuştur. Tepenin doruğunda yer alan iç kale ve kenti kuşatan kale duvarları günümüzde de varlığını sürdürmektedir.

    Çok eski tarihe sahip olan Ankara, Hitit, Frigya, Lidya, Pers, Kimmer, Makedonya, Bergama Krallığı, Roma, Bizans yönetiminde kalmıştır. 1073’te Anadolu Selçuklularının yönetimine geçmiştir. 1354 yılında Orhan Gazi’nin oğlu Süleyman Paşa tarafından Osmanlı topraklarına katılmıştır.

    Cumhuriyet Dönemi Ankara

    Cumhuriyet yönetimiyle yıldızı parlayan başkent Ankara’nın nüfusu, 50 bin civarında iken 1975’te 1.698.542’ye ulaşmıştır. Şimdiki nüfusu dört milyonun üzerindedir. Bir memur ve ticaret kenti olan Ankara’nın nüfusu iç göçlerle sürekli ve hızla artmaktadır.

    Türkiye’mizin yönetiminde tek söz sahibi olan birçok kuruluş, başkent Ankara’dadır. TBMM, Çankaya Cumhurbaşkanlığı Köşkü, Başbakanlık, tüm bakanlıklar, Danıştay, Sayıştay buradadır. Kent halkının yanında tüm yurttaşlarımıza hizmet veren Hacettepe Hastanesi, Ankara Üniversitesi, Devlet Opera ve Balesi, Cumhurbaşkanlığı Flarmoni Orkestrası, Millî Kütüphane, Arkeoloji ve Etnografya Müzeleri, ODTÜ, TRT vb. birçok kurum ve kuruluş buradadır. “Türkiye Ankara’dan yönetilir,” sözünü bu kurum ve kuruluşların varlığı kanıtlar.

    Atatürk’ün kıraç, çorak topraklarda yoğun çalışmalarla meydana getirdiği Atatürk Orman Çiftliği, Anıttepe üzerinde kurulu Anıtkabir de Ankara’dadır. Demiryollarıyla İstanbul, İzmir, Adana, Van, Erzurum, Samsun’a bağlanan Ankara karayollarının ve hava yollarının da yurdumuzun uzak köşelerine ulaşabildiği bir merkezdir.

    Uğur SAĞLAM

    Uğur SAĞLAM, 1979 yılında İzmir'de doğmuştur. Makine Mühendisi olan Sağlam, 2008 yılından bu yana internet yayıncılığı ve dijital içerik üretimi alanında çalışmalar yürütmektedir. Kurucusu olduğu nkfu.com'da bilim, teknoloji, tarih, eğitim, ekonomi, sağlık ve güncel gelişmeler başta olmak üzere birçok farklı konuda araştırmaya dayalı içeriklerin hazırlanması ve editoryal süreçlerini yönetmektedir. Yıllar içerisinde binlerce özgün makale ve bilgi içeriğinin oluşturulmasına katkı sağlamış, kullanıcıların doğru ve güvenilir bilgiye ulaşmasını temel ilke olarak benimsemiştir. Dijital yayıncılık, SEO, içerik stratejileri ve web teknolojileri konularındaki deneyimini, sürekli gelişen internet ekosistemine uyum sağlayarak sürdürmektedir.

    Leave A Reply Cancel Reply

    NKFU İçerisinde Arama Yapın

    Son Yazılar

    • Bingöl Devlet (KYK) Öğrenci Yurtları Adres ve Telefonları
    • Akdeniz Bölgesi Turistik Yerleri, Akdeniz Bölgesinin Pratik Gezi Rehberi
    • Bilecik Devlet (KYK) Öğrenci Yurtları Adres ve Telefonları
    • Orionid Meteor Yağmuru 2026: Ne Zaman, Nasıl İzlenir?
    • Atatürk Devrimleri (İnkılapları) Nelerdir? Hakkında Bilgi

    Son yorumlar

    1. Image to 3D - Toryum Nedir? Toryum Elementinin Özellikleri ve Kullanım Alanları
    2. Ali Mehmet Türkoğlu - Fes Nedir? Fesin Tarihi ve Fes Çeşitleri Hakkında Bilgi
    3. Sevda Cetin - Bana Arkadaşını Söyle Sana Kim Olduğunu Söyleyeyim Kompozisyon, Anlamı
    4. İbrahim Sevindik - Anadolu İle İlgili Şiirler, Şiirlerle Anadolu’nun Güzellikleri, Anadolu Şiirleri
    5. İbrahim Sevindik - Anadolu İle İlgili Şiirler, Şiirlerle Anadolu’nun Güzellikleri, Anadolu Şiirleri
    Copyright © 2007 - 2026 NKFU - Atatürk'ün Yolunda, Bilimin İzinde Yayın Yapar!
    • Ana Sayfa
    • Künye
    • Gizlilik Politikası

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Ad Blocker YASAK!
    Ad Blocker YASAK!
    Web sitemiz, ziyaretçilerimize çevrimiçi reklamlar göstererek varlığını sürdürmektedir. Reklam görmek istemiyorsanız lütfen internet servis sağlayıcınızı arayarak internetinizi iptal ettiriniz. BEDAVA hizmet maalesef hiç bir yerde yok.