Kozalak Nedir?

0
Advertisement

Kozalak tam olarak nedir? Görevleri nelerdir? Çam ağaçlarının üremesi nasıl gerçekleşir.

kozalakBitkilerden kimisinin erkek çiçekleriyle dişi çiçeklerinin aynı ağaçta ama, ayrı ayrı dallarda bulunduğunu söylemiştik. Çam bu bitkilere en güzel bir örnektir. Balonlu çiçek tozlarının örneğini de çamda görüyoruz.

Çam, kozalaklıların Çamgiller familyasından iğne yapraklı bir ağaçtır. Yaz, kış yapraklarını dökmez. Daha çok soğuk ülkelerde yetişir. Başka ağaçların yetişmediği yüksek yerlerde bile çamlara rastlanır. Her çiçekli bitki gibi, çamlar da çiçeklerinde oluşan tohumlarla ürerler. Aynı ağaçta hem erkek, hem dişi çiçekler olur. Ağaç ancak 20-25 yaşını doldurduktan sonra, çiçekler meydana gelmeye başlar. Erkek çiçekler, olgunlaşınca, keseciklerindeki çiçek tozlarını havaya saçarlar. Her çiçek tozunun iki baloncuğu vardır. Saçılan çiçek tozları, uzun süre, yere düşmeden havada kalırlar. Bu toz yağmuru, uzaktan bakılınca, sarı bir bulutu andırır. Dilimizde buna kükürt yağmuru denir. İşi biten erkek çiçeklerin bulunduğu başaklar kuruyup dökülür.

Kozalak çamın dişi çiçeğidir. Üstü, kiremit gibi üst üste sıralanmış, sert pullarla kaplıdır. Her pul, bir meyve yaprağıdır. Meyve yaprağının iki yanı açıktır. Bundan dolayı da, çamlara, benzeri bitkilere Açıktohumlular denir. Havada uçuşan çiçek tozları bu dişi çiçeklere konunca, döllenme meydana gelir. Kozalağın pulları döllenme zamanında aralanır. Erkek çiçek tozları bu aralara dolarlar; ertesi yılın baharına kadar da orada kalırlar. Ancak o zaman dişi çiçeği döllendirirler. Döllenme sonunda kozalağın içinde tohumlar meydana gelir. Daha ertesi yıl, kozalak kendiliğinden açılarak, tohumlarını yere döker, işi sona erdikten sonra da, kuruyup düşer. Tohumlar kanatlı oldukları için, rüzgarla her yana uçuşurlar.


Leave A Reply