Willis Poligonu (Çemberi) Nedir? Anatomik Yapısı ve Görevleri Nelerdir?

0
Advertisement

Willis Poligonu (Çemberi) nedir, nerede bulunur? Willis poligonunun özellikleri, anatomik yapısı ve vücudumuzdaki görevleri nelerdir, hakkında bilgi.

Willis Çemberi (poligonu), beyne ve çevresindeki yapılara kan sağlayan beynin tabanında bulunan halka benzeri bir arteriyel yapıdır. Serebral dolaşımın bir bileşenidir ve beş arterden oluşur.

Willis Poligonu

Biyoloji en sevdiğiniz konu olmasa bile, muhtemelen kalbin tüm vücuda kan pompalaması, midenin sindirime yardımcı olması, akciğerlerin nefes almamıza izin vermesi ve insan vücuduyla ilgili birkaç temel şey biliyorsunuzdur. Tabii ki, beyin vücuttaki her organın tasarlandığı şekilde çalışmasını sağlar.

İnsan beyninin vücudu çalıştırmak için en kritik işlevlerden bazılarını yerine getirdiği inkar edilemez. Söylemeye gerek yok, tartışmasız tüm canlılar arasında keşfettiğimiz en karmaşık organdır. Yine de, ne kadar akıllı ve sofistike olursa olsun, günün sonunda, tıpkı diğer tüm insanlarda olduğu gibi, insan vücudundaki bir organdır.

Bunu söyledikten sonra, beyin aynı zamanda çalışmasını sağlamak için bir dizi küçük somuna ve cıvataya da güvenir. Bu küçük, nispeten bilinmeyen kısımlardan biri Willis Çemberi. Bu makalede, anatomisini ve beyne ve çevresindeki yapılara önemini tartışacağız.

Advertisement

Willis Çemberi nedir?

Willis Çemberi adını 400 yıl önce beynin tabanında bulunan arteriyel halkayı tanımlayan seçkin bir İngiliz doktor olan Thomas Willis’den alır. Willis, bu kan damarı halkasını tanımlayan ilk kişi değildi. Ancak bilimde sıklıkla olduğu gibi, bu kan damarları ağını kapsamlı bir şekilde tanımlayan ilk kişiydi.

Thomas Willis, birçok anatomik incelemesinin gösterdiği gibi, detay odaklı bir anatomistti. Kranial sinirleri titizlikle belgeledi ve Willis Çemberi’nin resmi tanımlamasına yol açtı.

Willis Çemberi, beynin tabanında (göz seviyesinin etrafında), beyin sapı ve orta beynin parçaları etrafında dönen bir yapıdır. Beyne ve komşu yapılara kan temini sağlar. Dolaşım anastomozudur (yani, arterler, damarlar veya arter ile ven arasındaki iki kan damarı arasındaki bağlantı (arteriyovenöz anastomoz)). Hipofiz bezinin sapını çevreler ve kanın beyne ve yakın yapılara dağıtılmasına izin verir.

Willis çemberi anatomisi

Willis Poligonu, serebral arteriyel daire veya Willis çemberi olarak da adlandırılır, beş ana arterden oluşur:

  • Dahili karotid arter (sol ve sağ)
  • Anterior serebral arter (sol ve sağ)
  • Anterior iletişimsel arter
  • Posterior serebral arter (sol ve sağ)
  • Posterior iletişim arteri (sol ve sağ)

Willis Poligonu, hipofiz sapını, optik yolları ve bazal hipotalamusu çevreler. Anatomik olarak, Willis Poligonunun her bireyde aynı olmadığı belirtilmelidir; insanların yaklaşık % 50’sinde anormallik olduğu bulunmuştur.

Beyne kan sağlamak için iki dolaşım dalı vardır. Dorsal aortun iki dalı beyne ve omuriliğe kan sağlar. Bunlar, beynin ön kısımlarına, serebral hemisferlere ve diensefalonun yapılarına (talamus ve hipotalamus gibi) kan sağlayan beynin iç karotid arterleri veya ön dolaşımıdır. Vertebral arterler posterior dolaşımı oluşturur ve beyincik, beyin sapı ve ponsların yanı sıra posterior ön beyin için kan sağlar.

Advertisement

Serebral dolaşımın bu iki dalı Willis Çemberinde bir araya gelir.

Willis Poligonu

Willis Poligonu Fonksiyonları

Posterior serebral dolaşımın bir dalını oluşturan baziler arter, iç karotis arterlere, Willis Çemberi boyunca ön serebral dolaşıma katılır. İki arka iletişimsel arter ve ön iletişimsel arter üç küçük köprü arteridir. Bu köprüleme arterlerinden posterior serebral arter ortaya çıkar.

Anterior iletişim arterleri iki anterior serebral artere (Willis Poligonunun ön tarafını oluşturan) katılırken, posterior iletişim arterleri, iç karotid arterlere posterior serebral arterlere (Willis Poligonunun lateral yönünü oluşturan) katılır.

Willis Poligonu kanın beyne ulaşmasını sağlar. Willis Poligonu, ana tedarikçilerin herhangi birinin yaralanma, fiziksel basınç veya hastalık tarafından engellenmesi durumunda beyne (oksijenli) kan akışının engellenmeden devam etmesini sağlayan birbirine bağlı vasküler kanalların bir düzenlemesidir.

Daha spesifik olmak gerekirse, biyolojik olarak Willis Poligonunun serebral dolaşımda kollateral dolaşım için bir fazlalık yarattığı söylenir. Başlatılmamış olanlar için, kollateral dolaşım, sadece komşu küçük damarlar tarafından mümkün kılınan, engellenmiş bir damar veya arter çevresindeki alternatif bir yoldan kan akışıdır.

Willis Poligonunun varlığı nedeniyle, beyne kan sağlayan damarlardan biri tamamen daralırsa veya bloke edilirse, diğer damarlar serebral perfüzyon basıncını (yani beyne serebral kan akışına neden olan net basınç gradyanı) iskemi adı verilen bir durumun başlamasını önlemek için (yani, dokulara kan akışının kısıtlanması) yeterince iyi koruyabilir.

Bir serebral arterin tıkanmasına serebral arter stenozu denir ve plak oluşumundan veya bazı hastalıklardan kaynaklanabilir. Bu geçici iskemik ataklara veya felçlere yol açabilir.

Özetle, Willis Çemberi beyin için bir emniyet valfi görevi görür ve herhangi bir kan akışı sorunu hakkında endişelenmenize gerek kalmadan rahatça sürmesini sağlar.


Leave A Reply