Görüntü Nedir?

0
Advertisement

Görüntü nedir? Görüntü ile ilgili genel ve temel bilgiler ve tanımlamaların olduğu yazımız. Görüntü ve yansıma

Görüntü ve Yansıma Bir arada...

Görüntü ve Yansıma Bir arada…

Bir aynada veya bir mercekte her hangi bir cismin görünmesi «görüntü» olayıdır.

Yeryüzünde her cisim çevreye ışık ışınları yayar. Yalnız, bazı cisimler yaydıkları ışığı kendileri doğururlar: Alev, lamba, güneş gibi. Böyle cisimlere «ışıklı cisim» denir. Bazı cisimler de kendileri ışık doğurmazlar, ancak ışıklı bir cisimden üzerilerine gelen ışınları geri gönderirler. Bu olaya da «yansıma» denir. Böylece, bütün cisimler ışık yaymış olurlar. Cisimlerin görünmesi de ancak yaydıkları ışıklar sayesinde olur.

Bir aynanın karşısına bir cisim koyduğumuzu düşünelim. Cisimden çıkan ışınlar aynaya çarparlar. Ayna saydam bir cisim olmadığı için, yansılar. Aynadan yansıyan ışınlar gözümüze gelir. Böylece, biz önüne koyduğumuz cisimden bîr tane de ayna içinde varmış gibi görürüz. Aslında ayna içinde cisim yoktur, aynadan yansıyan ışınlar bize bu duyuyu verir. Ayna içinde var gibi görünen cisme, ayna önüne konan cismin «görüntüsü» denir.

Düzlemsel aynalarda, küresel (içbükey ve dışbükey) aynalarda, merceklerde hemen hemen aynı olan kanunlar vardır. Görüntü bu kanunlara uyarak oluşur.

Advertisement

Leave A Reply