Ortanca Bitkisi Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Ortanca nasıl bir bitkidir? Bakımı oldukça zor ancak çiçeiği de bir o kadar güzel olan Ortanca çiçeğinin özellikleri, çeşitleri, yetiştirilmesi

Ortanca Çiçeği Hakkında Bilgi

Ortanca

Ortanca; ortancagiller (Hydrangeaceae) familyasının, Hydrangea cinsini oluşturan 23 kadar çalımsı ya da tırmanıcı bitki türünün ortak adıdır. Batı Yarıküre’ye ve Asya’nın doğu kesimlerine özgü olan bu türlerin bazısı gösterişli çiçeklerinden ötürü bahçe ve seralarda süs bitkisi olarak yetiştirilir. Karşılıklı dizilen dişli kenarlı yapraklar ile topsu kümeler oluşturan beyaz, mavi, mor, pembe ya da kırmızı renkli çiçekler ortanca türlerinin ortak özelliğini vurgular.

Anayurdu Çin ve Japonya olan Hydrangea macrophylla en çok yetiştirilen türlerden biridir. Pembe, leylak, mavi ve ender olarak da beyaz renkli, iri çiçekleriyle bahçeleri süsleyen pek çok çeşidi vardır. Çiçekler yetiştiği toprağın asidik özelliğine bağlı olarak değişik renkler alır. Örneğin, asitliği düşük topraklarda pembemsi renkler görülürken, asitliği yüksek topraklarda çiçeklerin rengi mavileşir. Toprağın asitliği dışarıdan kimyasal maddeler yardımıyla değiştirilerek de istenen renkte çiçekler üretilebilir.

Yaklaşık 9 m’ye varan boyuyla oldukça iri bir tür olan H. paniculata’nın soldukça pembeleşen, daha sonra da ten rengine dönen beyaz renkli çiçekleri vardır. Ortalama 2 m boyundaki H. quercifolia beyaz çiçekleriyle olduğu kadar, sonbaharda kızaran yapraklarıyla da dikkati çeker. H. anomala petiolaris ise 15 m’ye değin uzayabilen, tırmanıcı bir türdür.

Kaynak – 2

ortanca

Advertisement

Ortanca, (Lat. Hydrangea). İkiçenekliler sınıfının Taşkırangiller familyasından bir bitki. Anayurdu Çin ve Japonya’dır. Kışın yapraklarını döker. Süs bitkisi olarak dünyanın her yanında yetiştirilen çalı halinde bir bitkidir.

Kuzey ve Güney Amerika ile Doğu Asya’da yayılmış 35 kadar türü vardır. Bunlardan büyük çiçekli ortanca 1790′ da Çin’den Avrupa’ya getirilerek yetiştirilmeye başlandı. 1-1.5 metre boyunda, yuvarlak tepeli, sık dallı olan bu tür, güzel renkli çiçekleriyle park ve bahçelerde süs bitkisi olarak yetiştirilir. Temmuz-ekim ayları arasında çiçek açar. Taç yaprakları beyaz, pembe, menekşe, mavi bazen de karışık renklidir. Suyu sever. Türkiye’nin ılıman bölgelerinde süs bitkisi olarak yetiştirilir.


Leave A Reply