Terazi Nedir?

0
Advertisement

Ağırlık ölçmeye yarayan bir araç olan terazi ile ilgili olarak genel bilgilerin yer aldığı yazımız. Terazi nedir ne demektir?

teraziAğırlık ölçmeye yarayan araçtır. Birçok çeşitleri vardır. Genel olarak bütün teraziler kaldıraç gibi çalışır. Dolayısı ile kaldıraç kurallarına da uyarlar.

En çok kullanılan terazi, «el terazisi»dir. Terazi kolu ortasından tutulur. İki kefe de boşken terazi kolu tam yatay durur. Bir kefeye ağırlık, bir kefeye de ölçülecek ağırlık konur. Kol gene yatay olunca tartılan cismin ağırlığı karşı kefeye koyduğumuz ağırlığa eşittir.

«Bakkal terazisi» de aynı esasa dayanır; yalnız, elle tutulmaz, bir yere konulmuştur. Gene bakkallarda kullanılan «baskül» çeşidi terazilerde tartılacak cisim bir tablanın üzerine konur, ağırlık göstergenin belirttiği sayı üzerinde okunur.

Kefeli terazilerde kullanılan ağırlıkların doğru olması gerekir. Onun için, ağırlıklar, kontrol bürolarında denendikten sonra, mühürlenir. Ağırlık birimi olan kilogramın etalonu Fransa’da Uluslararası Ağırlıklar ve Ölçüler Bürosunda durur. Dünyadaki bütün kilogramların onun aynı olması gereklidir.

Artık piyasada hemen hemen her yerde elektronik teraziler kullanılmaktadır.

Advertisement

Leave A Reply