Kuşpalazı Nedir? Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Kuşpalazı (difteri) nasıl bir hastalıktır, kuşpalazı önemi, belirtileri ve tedavisi, yapılması gerekenler hakkında bilgi.

Kuşpalazı (Difteri)

Difteri (Kuşpalazı), son derece bulaşıcı olan ciddi bir bakteri enfeksiyonudur. Boğaz ağrısı, öksürük gibi belirtileri vardır. Çabuk tedavi edilmezse zatürree yönünde ilerleyebilir ve kalp kasının felci sonucu kalp yetmezliği gelişebilir. Kol-bacak kasları da zayıflayabilir veya felce uğrayabilir. Bademciklerin üzerinde gri renkte, ince bir zar belirir ve soluk borusuna doğru uzandığı takdirde, solunumu zorlaştırabilir. Bununla birlikte hayatın ilk yılında yapılan seri halindeki aşılarla çocuğu difteriye karşı tamamen bağışık duruma getirmek mümkündür.

Ne kadar önemlidir?

Difteri (Kuşpalazı) hem çocuğun hayatını tehlikeye soktuğu, hem de son derece bulaşıcı olduğu için daima önemli bir hastalıktır.

Muhtemel belirtiler

Advertisement

• Hafif ateş
• Boğaz ağrısı
• Öksürük ve sesin çatallaşması
• Baş ağrısı
• Üzerleri grimsi zarlarla kaplı, büyümüş bademcikler

İlk olarak ne yapmalısınız?

1. Difteri, kendiliğinden nadiren gelişen bir hastalıktır; aynı anda birçok kişi birden hastalanır. Böyle bir durumu işitirseniz ve çocuğunuz da difteriye karşı aşılanmamışsa, dikkatli olmanız gerekir.

2. Çocuğunuzun bademciklerine bakarak şişip şişmediklerini, üzerilerinde gri renkli zar bulunup bulunmadığını kontrol edin.

Doktora başvurmalı mısınız?

Difteriden şüpheleniyorsanız hemen doktora başvurun veya çocuğunuzu en yakın hastanenin acil servisine götürün.

Advertisement

Doktor ne yapacaktır?

• Çocuğunuzu hemen hastaneye yatıracaktır. Hastanede tedavi, güçlü antibiyotikler kullanılarak yapılır ve solunum zorlukları varsa, solunum yollarını açık tutmak için çocuğunuzun gırtlağında bir delik açılabilir (trakeostomi). Bu cerrahi bir girişimdir ve soluk borusuna bir tüp sokularak tıkanıklığın devre dışı bırakılması şeklindedir.

Siz nasıl yardımcı olursunuz?

• Çocuğunuzla temas etmiş olabilecek herkesi belirlemek ve onların bağışıklık durumlarının kontrol edilmesini sağlamak amacıyla sağlık personeline yardımcı olmanız gerekebilir.

• Hastalığın geçirilmesi bağışıklık yaratmadığından, çocuğunuza tam bir aşı uygulanmasını sağlayın.


Leave A Reply