Enkoprezis Belirtileri ve Tedavisi

0
Advertisement

Çocuklarda Enkoprezis , dışkı kaçırma nedenleri ve belirtileri nelerdir? Enkoprezis ne kadar önemlidir ve nasıl tedavi edilir?

Enkoprezis

Çocuk tuvalet alışkanlığı edindikten sonra da altına yapmaya devam ettiği hallerde enkoprezis denir. Dört-beş yaşında bir çocuğun bağırsak hareketlerini kontrol edememesi yavaş gelişmeyi değil, genellikle bir problemin belirtisidir. Genelde enkoprezisin kaynağı sürekli kabızlıktır. Kontrol edilmesi mümkün olmayan sulu dışkı, bağırsakta oluşan kuru ve sert gaito aşar ve akar. Bu durum zaman zaman ishalle bile karıştırılabilir. Problemin başlangıcında, yeni bir kardeşin aileye katılması gibi, çocuğun his âlemini etkileyen olaylarda rastlanabilir. Bazı hallerde çocuklar büyüklerinin kendilerine tuvalet alışkanlığını öğretirken aşırı titiz davranmalarına bir tepki olarak altlarını kirletmeye ısrarla devam eder.

Ne kadar önemlidir?

Enkoprezis ciddi bir problem değildir.

Muhtemel belirtiler

Advertisement

• Tuvalet alışkanlığı edindikten sonra istemeyerek altını kirletmeye devam etmek.
• Kronik kabızlık.

İlk olarak ne yapmalısınız?

1. Çocuğunuzun kabız olup olmadığını inceleyin: Ona en son ne zaman tuvalete gittiğini sorun.

2. Çocuğunuz, son zamanlarda herhangi bir şeye üzülüp sıkıldı mı düşünün.

Yeni bir kardeş, ev veya okul değiştirme çocuklarda böyle bir ruhsal durum yaşatabilir.

Doktora başvurmalı mısınız?

Advertisement

Çocuğunuzda kronik kabızlık olduğunu anlarsanız mutlaka bir doktora başvurmalısınız. İstemeyerek altını kirletiyorsa genelde bir sıkıntısı var demektir ve doktorunuz çocuğunuzun sıkıntısını anlamanıza yardımcı olabilir.

Doktor ne yapabilir?

• Çocuğunuz kabızsa doktor bebeklerde ve çocuklarda kısa süreli kullanılmasında sakınca olmayan hafif laksatifler (bağırsak yumuşatıcı) tavsiye edebilir.

• Doktor kabızlığa nasıl mani olabileceğinizi size anlatacaktır.

• Enkoprezisin nedeni çocuğunuzun geçirmekte olduğu bir ruhi bunalımsa doktor bunun açıklığa kavuşmasına yardımcı olacaktır. Gerek gördüğü halde size ve çocuğunuza bir psikolog tavsiye edecektir.

Nasıl yardımcı olabilirsiniz?

• Çocuğunuzun bol posalı ve sulu gıdalar almasına dikkat edin.

• Altını kirlettiği zaman ondan tiksindiğinizi belirtmeyin, çocuğu cezalandırmayın. Bu davranışınız çocuğunuzun sorununu artıracaktır.

• Okuldaki davranış bozukluklarına dikkat edin. Altını kirlettiği ve pis koktuğu için arkadaşları tarafından hor görülecektir. Yanına fazla çamaşır vermeyi deneyebilirsiniz.

Advertisement


Leave A Reply