Bakteriyel Vajinoz Nedir? Belirtileri Nedenleri Teşhis ve Tedavisi Nasıldır?

0
Advertisement

Bakteriyel Vajinoz nedir, nedenleri nelerdir? Bakteriyel Vajinoz belirtileri nelerdir? Nasıl teşhis edilir, tedavisi nasıldır?

Bakteriyel Vajinoz

Vajinanız doğal olarak farklı bakteri türleri içerir. Vücudunuz genellikle farklı bakteriler arasında mükemmel dengeyi sağlamak için çalışır ve belirli türlerin kontrolden çıkmasını engeller.

Bakteriyel Vajinoz

Ancak bazen bu hassas denge bozulur ve bakteriyel vajinoza (BV) neden olur. Oldukça yaygın bir durumdur, ancak buna dikkat etmezseniz, komplikasyonlara yol açabilir ve cinsel yolla bulaşan enfeksiyonlar (CYBE) riskinizi artırabilir.

Bakteriyel Vajinoz semptomlarını nasıl tanıyacağınızı ve varsa ne yapmanız gerektiğini öğrenmek için okumaya devam edin.

Semptomlar neler?

Bakteriyel Vajinoz her zaman semptomlara neden olmaz. Ancak olduğu zaman şunları içerebilirler:

Advertisement
  • idrar yaparken yanma hissi
  • gri veya beyaz akıntı
  • balık kokulu akıntı
  • vulvada kaşıntı ve ağrı

Güçlü kokulu vajinal akıntı, Bakteriyel Vajinozun ayırt edici bir semptomudur. Bazıları için, meni akıntıyla karışırsa, korunmasız cinsel ilişkiden sonra koku daha da güçlenebilir.

Bunun nedeni nedir?

Unutmayın, vajinanız doğal olarak farklı bakteri türlerinin hassas bir dengesini içerir. BV, belirli bakteri türleri normalden daha fazla miktarlarda bulunduğunda meydana gelir. Bu, genellikle seviyelerini kontrol altında tutan yararlı bakterileri etkisiz hale getirir.

Bağlam açısından, Bakteriyel Vajinoz olduğunda vajinanızdaki “kötü” bakteriler, normalden 100 ila 1.000 kat daha fazla seviyelerde bulunabilir.

Doktorlar tam olarak nedenini bilmeseler de, cinsel açıdan aktif olmanın bakteriyel vajinoz riskini artırdığını biliyorlar. Cinsel olarak aktif olmayanlar, durumu önemli ölçüde daha düşük yüzdelerde yaşarlar.

Bazı insanların bunu alma olasılığı daha mı yüksek?

Vajinası olan herkes BV geliştirebilir. Ancak, aşağıdaki durumlarda riskiniz artabilir:

  • Afrikalı Amerikalılar
  • cinsel ilişki sırasında prezervatif kullanmayanlar
  • Rahim içi cihazınız (RİA) olması
  • vajinal yıkamaları kullanma öyküsü olmak
  • birden fazla cinsel partnere sahip olmak
  • hamile olmak

Nasıl teşhis edilir?

BV semptomlarınız varsa, doğru bir teşhis için sağlık uzmanınızı görmeniz en iyisidir. Muhtemelen fiziksel bir muayene ile başlayacaklar. Daha sonra, belirli bakterilerin varlığını test etmek için bir vajinal sıvı örneği de alabilirler.

Advertisement

Bunların her ikisi de, mantar enfeksiyonları da dahil olmak üzere benzer semptomlara sahip durumların dışlanmasına yardımcı olacaktır.

Vajinal bakteri seviyeleri sık sık değiştiği için vajinal sıvı örneklerini test etmenin her zaman güvenilir olmadığını unutmayın. Negatif bir test sonucu, BV’ye sahip olmadığınız anlamına gelmez.

Nasıl tedavi edilir?

Bazı BV vakaları tedavi olmaksızın kendiliğinden düzelir. Ancak diğerleri, reçeteli antibiyotikler gerektirir. Bu antibiyotikler hap ve jel formunda mevcuttur.

Reçete edilmiş antibiyotik kullanıyorsanız, belirtileriniz hızlı bir şekilde düzeliyor gibi görünse bile, tam kursu sağlık uzmanınızın belirttiği şekilde kullandığınızdan emin olun. Antibiyotik kursunuzu bitirdikten sonra iki ila üç gün içinde hala semptomlarınız varsa, sağlık uzmanınızla görüşün.

Evde tedavi edebilir miyim?

BV’niz varsa sağlık uzmanınızı görmek en iyisidir, ancak durumu gidermeye yardımcı olmak için kendi başınıza yapabileceğiniz birkaç şey de vardır.

Bunlar şunları içerir:

  • canlı ve aktif kültürlerle yoğurt gibi probiyotik içeren yiyecekler yemek veya probiyotik takviye almak
  • gevşek, nefes alabilen pamuklu iç çamaşırı giymek
  • sağlıklı vajinal hijyen alışkanlıkları uygulamak
  • mümkün olduğunca kokusuz sabunlar ve kokusuz tamponlar kullanmak

Bakteriyel Vajinoz

Tedavi etmezsem ne olur?

BV kendi kendine iyileşmezse veya uygun şekilde tedavi etmezseniz, HIV, klamidya veya bel soğukluğu gibi bir STI kapma riskinizi artırabilir. Hamileyseniz, erken doğum riskinizi de artırabilir.

Tedavi edilmeyen BV ayrıca pelvik inflamatuar hastalık adı verilen bir durum için riskinizi artırır. Genç Kadın Sağlığı Merkezi’ne göre, bu durum doğurganlığı etkileyebilir ve hamileyseniz erken doğum riskini artırabilir.

Önlenebilir mi?

Bakteriyel vajinozu önlemek her zaman mümkün değildir. Ancak riskinizi azaltmak için yapabileceğiniz birkaç şey var:

Bariyer yöntemlerini kullanın. Cinsel aktivite sırasında prezervatif gibi bariyer koruma yöntemlerini kullanın. Semen ve vajinal akıntı arasındaki etkileşim, BV alma riskinizi artırabilir.

Advertisement

Doğal kalsın. Vajinanızda kokulu ürünler kullanmaktan kaçının. Bunlar vajinal pH’ı bozarak sizi BV’ye karşı daha savunmasız hale getirebilir.

Geçmişte BV’niz varsa, tekrar alabilirsiniz. Genç Kadın Sağlığı Merkezi’ne göre, BV’li kadınların tahmini yüzde 50’si tedaviden sonraki 12 ay içinde tekrarlama görüldü.  Tekrarlayan BV nöbetleriniz varsa, sağlık uzmanınızla görüşün. Daha uzun bir antibiyotik tedavisine ihtiyacınız olabilir.

Özetle;

BV, vajinanızdaki hassas bakteri dengesi bozulduğunda ortaya çıkan son derece yaygın bir durumdur. Bazen kendiliğinden düzelir, ancak sağlık uzmanınızdan antibiyotik almanız gerekebilir. Yinelenen BV nöbetleri yaşayabileceğinizi, ancak riskinizi azaltmak için atabileceğiniz adımlar olduğunu unutmayın.


Leave A Reply