Liege Nerededir?

0
Advertisement

Batı Avrupa’nın oldukça önemli bir nehir liman kenti olan ve Belçika sınırları içerisindeki Liege kenti ile ilgili olarak genel bilgilerin yer aldığı yazımız.

liege

Belçika’da Liege eyaletinin başlıca şehri, batı Avrupa’nın üçüncü önemli nehir limanıdır. Nüfusu banliyöleriyle 700.000 kadardır; Belçika’nın 3. şehridir. Eyalet 3.951 \displaystyle k{{m}^{2}} ve 1,1 milyon nüfusludur. Liege şehri, Meuse nehrinin her iki yakasında, Brüksel’in 86 km. güney doğusundadır. Yakınlarında kömür ve maden yatakları olduğundan bir endüstri şehri olarak gelişmiştir.

Meuse nehrinin sağladığı ulaşım imkânları sayesinde Liege, Belçika’nın daha başka önemli endüstri bölgelerine, Fransa’nın kuzey ve güney yörelerindeki endüstri şehirlerine, Hollanda’ya bağlıdır. Ayrıca, Paris-Berlin, Amsterdam-Basel arası demiryolu Liege’de kesiştiğinden bu şehir, Antwerp (Anvers) ten sonra gelmek üzere Belçika’nın ikinci önemli demiryolu kavşağıdır. Lîege’de en çok kömür, çelik, demir, katran, cam, silâh endüstrileri gelişmiştir.

Şehir VIII. yüzyılda kurulmuştur. X. yüzyılda Batı’nın bilim merkezlerinden biri olmuştur. Bugün de Liege üniversitesi Avrupa’nın en ünlü üniversitelerinden biridir. Liege Birinci Dünya Savaşı sırasında Almanlar tarafından kuşatılmış, İkinci Dünya Savaşı’nda ise şiddetle bombardıman edilmiştir. Liege’de Fransızca konuşulur.

Advertisement

Leave A Reply