Kusma Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Kusma nedir, nasıl meydana gelir? Kusmanın sebepleri, yol açan hastalıklar, tedavisi hakkında bilgi.

kusmaKusma; midedeki, ince barsaklar içindeki maddelerin, şiddetli bir hareketle, sıkıntıyla, ağızdan dışarı atılmasıdır. Başlıbaşına bir hastalık değildir, birtakım hastalıkların ortak belirtisidir. Kusma, midenin, bazı madddelerden kurtulmak için sinir yolları ile gösterdiği bir tepkidir.

Birçok hastalıklar kusmaya yol açar. Bu arada, kızıl, yılancık, grip, menenjit, zatürre gibi ateşli hastalıklardaki kusmalar mikroplardan, mikrop zehirlerinden hâsıl olan zehirlenmelerden ileri gelir. Sindirim sisteminde, ya da karın içindeki organların hastalıklarında da çok defa kusmalar görülür. Midede, bağırsakta bozukluklar, iltihaplar, yaralar, kanserler, barsak düğümlenmesi, barsak tıkanması, apandisit, karaciğer iltihabı, karaciğer, böbrek taşları, böbrek hastalıkları da kusmalara yol açar.

Şeker hastalığında, üremide, gebelik zehirlenmelerinde, yarım baş ağrısında, bazı beyin ve sinir hastalıklarında da kusma olur. Gebelerin aş erme (aş yerme) kusmalarını herkes bilir. Yiyeceklerden ileri gelen zehirlenmelerde de kusma görülür. Mide yaraları, barsak kanamaları gibi ağır hastalıklarda kanlı kusmalar görülebilir.

Tedavi .— Kusmayı önlemek için neden ileri geldiğini bilmeli, sebebi ortadan kaldırmalıdır. Yalnız, kusan hastayı sıkıntılarından kurtarmak için, yatakta dinlendirmelidir, yatıştırıcı ilâçlar vermelidir. Hastaya ufak buz parçaları vermekle de kusmanın tepkileri önlenebilir.

Advertisement

Leave A Reply