Trafik Lambalarının Görevleri Nelerdir?

0
Advertisement

Trafik lambalarının görevleri nelerdir? Trafik lambaları ne işe yarar ve trafik lambalarının renk anlamları nelerdir?

Trafik Lambası
Trafik lambaları araç trafiği için olmazsa olmaz bir sistemdir. Trafik lambaları araç trafiğinin aksamdan ve yaya trafiğinin de hem aksamdan hem de güvenlikli bir şekilde akmasını sağlayan alet ve sistemlerdir. Özellikle ana artel ve ana caddeler ile uzmanların görüşleri ile belirlenen noktalara trafik lambalarının yerleştirilmesi ve lamba sinyalizasyon sisteminin oluşturulması hayati önem taşımaktadır.

genel olarak trafik lambalarından 3 adet renk yer almaktadır. Bu renkler sırası ile Kırmızı, Sarı ve Yeşil renktir. Trafikte ister araç ile isterse de yaya olarak bulunan her bireyin mutlaka ama mutlaka bu renklerin ne anlama geldiğini bilmeleri gerekmektedir. Aksi takdirde ne trafik düzeni kalır ne de can güvenliği kalır. Genel anlamda hangi rengin ne anlama geldiği trafik uzmanlarının yorumları da dikkate alınarak aşağıda açıklanmıştır.

KIRMIZI : Kırımızı ışık genel anlamda DUR olarak bilinse dahi asıl anlamı BEKLE’dir. Çüünkü BEKLEME yapabilmeniz için zaten DURMANIZ gerekmektedir.

SARI : Sarı renk trafik işareti ise DUR anlamında kullanılmaktadır. Sarı ışıkta araçların devam etmesi hayati bir hata olup Sarı ışık görüldüğü anda durulmalıdır. Sarı ışık ara geçiştir hem kırmızıya hem de yeşil renge geçmeden önce araçlara çok kısa bir süreliğine de olsa Sarı yanmaktadır.

YEŞİL :
Yeşil ise GEÇ anlamında dır. yani yeşil ışık yanarkemn geçiş serbesttir. Yine de trafik ışıklarına dikkat etmeyen araç sürücüleri ve yayalar olabileceği düşünülerek yeşil ışık yansa bile aşırı sürat ya da tedbirsiz bir şekilde geçiş yapılmamalıdır.

Advertisement

Leave A Reply