Hayvansal ve Bitkisel Protein Arasındaki Farklar ve Benzerlikler Nelerdir?

0
Advertisement

Hayvansal protein nedir? Bitkisel protein nedir? Hayvansal ve bitkisel protein arasındaki temel fark ve benzerlikler nelerdir, özellikleri.

Hayvansal ve Bitkisel Protein

Hayvan ve bitki proteini arasındaki temel fark, hayvan proteininin tüm esansiyel amino asitleri içeren tam bir protein olması, bitki proteinlerinin ise eksik proteinler olması, diyete sadece birkaç esansiyel amino asit sağlamasıdır. Ayrıca, hayvan proteinleri % 90 ı emilebilirken, bitki proteinleri % 60-70 i emilebilir. Bunlara ek olarak hayvansal proteinler hem demir içerirken, bitki proteinleri hem olmayan demir içerir.

Kısacası, hayvansal ve bitki proteini, vücudun üç makrobesininden biri olan iki protein kaynağıdır. Bununla birlikte, protein bakımından zengin hayvansal ürünler yüksek doymuş yağ içerir ve olumsuz sağlık etkileri yaratır. Proteinli bitki ürünleri ise daha az miktarda mineral ve vitamin içerir.

çiğ et

Hayvansal Protein Nedir?

Hayvansal protein, hayvansal kökenli bir protein kaynağı türüdür. Tam bir proteindir; dolayısıyla vücuda gerekli tüm amino asitleri sağlayabilir. Genel olarak, hayvansal protein balık, yumurta, peynir, peynir altı suyu, süt vb. Süt ürünlerinde, kırmızı et, kümes hayvanı vb. Türlerde bulunur. Özellikle, sadece hayvansal proteine dahil olan belirli besinler vardır. Hem-demir, B12 vitamini, D vitamini, DHA ve çinkodur.

Bunlardan, hem-demir esas olarak kırmızı ette bulunur ve bitki proteininde bulunan hem-olmayan demirden farklı olarak vücut tarafından kolayca emilebilir. Ayrıca, balık, et, kümes hayvanları ve süt ürünlerinde B12 vitamini oluşur. Bunlara ek olarak, D vitamini yağlı balıklarda, yumurtalarda ve süt ürünlerinde görülür. Dahası, DHA esas olarak yağlı balıklarda bulunan esansiyel bir omega-3 yağ asididir. Ayrıca, çinko esas olarak sığır eti ve kuzu etinde görülür. Bununla birlikte, tam bir protein olmasına rağmen, kırmızı et gibi bazı hayvansal protein kaynakları kalp hastalığı, felç ve erken ölümün ana risk faktörü olarak hizmet eder.

Advertisement

Bitkisel protein

Bitkisel Protein Nedir?

Bitki proteini, bitki kaynaklı bir protein kaynağı türüdür. Birkaç esansiyel amino asitten birini içermeyen eksik bir proteindir. Bitki proteinlerinin bazı zengin kaynakları arasında tahıllar, mercimek, fındık, fasulye, baklagiller, avokado gibi bazı meyveler bulunur. Bununla birlikte, kinoa ve karabuğday gibi bazı bitki protein kaynakları tam proteinlerdir.

Ayrıca, bitki proteini antioksidanlar gibi bitkisel besinler içerir. Aynı zamanda daha az miktarda doymuş yağ, fakat daha yüksek miktarlarda doymamış yağ içerir. Bu nedenle, bitki proteini sağlık için faydalıdır ve kalp hastalığını önleyebilir. Buna ek olarak, bitki proteinleri her zaman lif bakımından zengindir, bu da sindirim sistemini dengede tutar. Ayrıca vücut tarafından daha az emilebilen hem-demir içermez. Bu nedenle, bitki proteini vejetaryenler için daha iyi bir çözümdür.

Hayvansal ve Bitkisel Protein Arasındaki Benzerlikler

  • Hayvan ve bitki proteini, diyet yoluyla vücuda alınacak üç makro besinden biri olan iki protein kaynağıdır.
  • Genellikle vücuda hem esansiyel hem de esansiyel olmayan amino asitler sağlarlar.
  • Proteinlerin yanı sıra, bu gıda kaynakları vücuda yağ, lif, antioksidanlar, vitaminler ve mineraller sağlar.
  • Dahası, vücuttaki proteinlerin ana işlevi yapılar yapmak ve diğer düzenleyici ve taşıma işlevlerini yerine getirmektir.

Hayvansal ve Bitki Proteini Arasındaki Fark

Tanım

Hayvansal protein, vücutta bulunan proteine ​​benzeyen et, balık, kümes hayvanları, yumurta ve süt ürünleri gibi kaynaklara karşılık gelirken, bitki proteini ise sebze, kepekli tahıllar, baklagiller, tohumlar ve fındık kaynaklarına karşılık gelir.

Temel Besinlerin Temini

Hayvan proteini, tüm gerekli amino asitleri içeren tam bir proteindir. Bu arada, bitki proteinleri eksik proteinlerdir; diyete birkaç esansiyel amino asit sağlarlar, ancak hepsini değil.

Emilim

Hayvansal proteinlerin % 90 ı emilebilirken, bitki proteinleri% 60-70 i emilebilir.

Advertisement
Sindirilebilirlik

Ayrıca, hayvan proteinlerinin % 85 i sindirilebilirken, bitki proteinlerinin % 95-100 sindirilebilirler.

Kalori

Hayvansal proteinler kalori açısından yüksekken, bitki proteinleri kalorileri düşüktür.

Zenginlik

Ayrıca, hayvansal proteinler doymuş yağ, sodyum, kalsiyum, çinko, fosfat ve B12 vitamini bakımından zenginken, bitki proteinleri doymamış yağ, lif, potasyum, magnezyum ve folat açısından zengindir.

Demir

Hayvansal proteinler yüksek oranda biyoyararlanabilen hem demir içerirken, bitki proteinleri hem içermeyen demir içerir.

Antioksidanlar

Bunlara ek olarak, hayvansal proteinler antioksidanlarca düşükken, bitki proteinleri antioksidanlarca yüksektir.

Üremik Toksinler

Hayvansal proteinler daha yüksek miktarda üremik toksinler içerir ve proteolitik bakteriler barındırırken, bitki proteinleri düşük miktarda üremik toksinler içerir ve sakarolitik bakteriler barındırır.

Sağlık etkileri

Ayrıca hayvansal proteinlerin sağlık üzerinde olumsuz etkileri olurken, bitki proteinleri sağlık üzerinde olumlu etkiler gösterir.

Sonuç

Hayvansal protein, hayvansal kökenli proteinlerin kaynağıdır. Vücuda tüm gerekli amino asitleri sağlayan bir tür tam proteindir. Bununla birlikte, hayvan proteinleri doymuş yağ, sodyum, fosfat ve B12 vitamini bakımından zengindir. Bu nedenle, kötü sağlık etkileri yaratırlar. Bununla birlikte, hayvansal protein hem demir içerir. Öte yandan, bitki proteini, bitki kökenli bir protein kaynağıdır. Eksik bir proteindir, ancak doymamış yağ, lif, potasyum, magnezyum, folat ve antioksidanları daha yüksek miktarlarda içerir. Bu nedenle, sağlık üzerinde faydalı etkileri vardır. Bu nedenle, özet olarak, hayvansal ve bitki proteini arasındaki temel fark, protein kaynağının türü ve bunların sağlık etkileridir.


Leave A Reply