Hayvanlar düşünebilirler mi? Hangi hayvanlar ne kadar zekidir, neler yapabilirler? Hayvanların zekaları hakkında bilgi.
Hayvanlar Düşünür Mü?
Düşünmekten ne anlıyoruz? Problem çözme becerisini mi, konuşmayı mı, yoksa alet kullanmayı mı? Örneğin, alet kullanan tek canlının insan olduğunu düşünüyorsanız yanılıyorsunuz demektir. Doğada bir çok hayvan alet kullanır. Şempanzelerin, termit yuvalarındaki termitleri toplamak için nasıl bir alet kullandığını belki bilirsiniz, ilk olarak, bu işe uygun olduğunu düşündükleri ince bir dal parçası bulurlar. Dalın üzerindeki yapraklan temizledikten sonra onu termit yuvasına sokup biraz beklerler. Sonra dalı dikkatlice çıkarıp dalın üzerindeki termitleri yerler.
Yunuslar da alet kullanan canlılardandır. Araştırmacılar, Avustralya kıyılarında yaşayan bazı yunusların, burunlarına bir sünger geçirerek dolaştığını gözlemişler. Kimi biyologlar yunusların bu süngerleri bir tür maske olarak kullandığını düşünüyorlar. Böylece, yiyecek bulmak İçin kumları eşelerken burunlarını yaralanmaktan, ve kimi canlıların dikenlerinden koruyorlar.
Kendi Kendinin Farkında Olmak
Araştırmacılar, yunuslar ve şempanzeler gibi ileri derecede toplumsallaşmış canlıların, topluluktaki öteki bireylerin farkında olduklarını düşünüyorlar. Çünkü bu canlılar, grup içinde kendilerini başkalarının bakış açısından görebilmek ve buna göre davranmak zorundalar. Yapılan çalışmalar sonucu, yunusların toplumsal grupları içinde, öteki yunusların konumunu ve kişilik özelliklerinin farkında olarak davrandıkları bulunmuş. Sürünün liderinin kim olduğunu biliyorlar, annelerini tanıyorlar ve çevrelerindeki farklı bireylere nasıl davranmaları gerektiğini biliyorlar. Hayvanların kendi kendilerinin farkında olup olmadıklarını sınamak için düzenlenen bir deneydeyse, hayvanlara bir ayna gösteriliyor. Canlının, aynadaki görüntünün kendisine ait olduğunu bilebilmesi, kendi kendisinin farkında olduğu anlamına geliyor, Böyle bir deneyde araştırmacılar, genç şempanzelerin yaşadığı yere bir boy aynası koyuyorlar. Şempanzeler aynadaki görüntülerini görünce, önce başka bir şempanzeye rastlamış gibi davranıyorlar. Daha sonra aynanın karşısına geçip yüzlerini farklı şekillere sokup kendilerini izlemeye, ağızlarının içine bakmaya, bedenlerinin daha önce göremedikleri bölümlerini incelemeye başlıyorlar. Araştırmacılar, bunları gerçekten kendilerini tanıyıp da mı yaptıklarını sınamak için, onlar uyurken kaşlarının birinin altına ve öteki taraftaki kulaklarının üst kısmına boya sürüyorlar. Sabah olup da şempanzeler uyandığında, aynaya baktıktan sonra yüzlerindeki boyalara dokunuyorlar. Daha sonra ellerine bakıyorlar. Dünyanın farklı yerlerindeki başka araştırmacılarca da tekrarlanan bu deneyde, her defasında aynı sonuçlar bulunmuş.