Ansel Adams Kimdir? Ünlü Fotoğrafçının Hayatı ve Eserleri Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Ansel Adams kimdir ve ne yapmıştır? Amerikalı fotoğrafçının hayatı, biyografisi, fotoğraf sanatına katkıları ve eserleri hakkında bilgi.

Ansel Adams

Ansel Adams

Ansel Adams 20 Şubat 1902’de San Francisco’da doğdu. İlk eğitimini de bu şehirde aldı. Adams zor bir öğrencilik geçiriyordu. Öğretmenlerinin tanımıyla “umutsuz vaka”ydı. Babası kaçınılmaz olarak, 12 yaşında, Adams’ı okuldan aldı. Fakat bu tarihten itibaren kendini müzik alanında geliştirmeye başladı.

Ansel Adams sanata ilk adımını piyano ile attı. Ünlü müzikolog ve besteci Henry Cowell’ın da aralarında bulunduğu jüri tarafından “çokça yetenekli” olarak tanımlandı.

Adams ilk kamerasını 1916’da edindi. Bu tarihten itibaren de kendini fotoğraf alanında da kanıtlamaya başladı; müzik ve piyanoyu unutmuştu! Adams, aynı yıl, Yosemite Vadisi’ni ilk ziyaret ettiği an doğanın güzelliği nedeniyle donup kalmıştı. Bundan bir yıl sonra Amerika Birleşik Devletleri’nin en önemli sivil toplum kuruluşlarından biri olan Sierra Kulübü ile iletişime geçti ve kuruluşun Yosemite Vadisi’ndeki ana merkezinde bekçi olarak çalışmaya başladı. Adams’ın bu STK ile olan bağı yıllar geçtikçe güçlendi.

Doğal yaşamın içinde geçirdiği zaman Adams’ın fotoğraf sanatını da şekillendirdi. Sanat kariyeri boyunca da Amerika kıtasının güzelliklerini ve el değmemiş doğasının vahşiliğini eserlerine yansıttı. Yıllar geçtikçe Sierra Kulübü’nün üst mevkilerinde görevler almaya başlayan Adams fotoğraf sanatçısı olarak tanındığı kadar “Yosemite Vadisi’nin koruyucu” olarak da tanınmaya başlandı. Doğa fotoğrafları da ilk olarak bu güzellikleri korumak amacıyla yayımlandı. 1930’lu yılların başında hazırladığı “Sierra Nevada: John Muir’in Yolu” adlı kitabıyla hem dönemin içişleri bakanı Harold Ickes’ı hem de başkanı Franklin Roosevelt’i etkiledi. Bu sayede bu bölgelerin “ulusal park” sıfatıyla korunmasını sağladı. Prestijli Washington Post, Adams’ın çalışmaları hakkında “Adams’ın çektiği fotoğraflar, efsanevi tanrıların yaşadığı dev zirvelere ait portreler gibi” yorumunu yaptı.

Advertisement

1935 itibarıyla Adams fotoğraf cemiyetinde tanınmaya başlandı.

Ansel Adams

Bu tanınırlıkta Camera Craft gibi dergilere yazdığı makalelerin de payı büyüktü. Adams genellikle fotoğrafçılıktaki sorunların pratik çözümlerine odaklanıyordu. Bu sayede Stüdio Yayıncılık’ın da dikkatini çekti. Yayınevi için 1935’te “Making a Photograph” adlı kitabı hazırladı. 1936’da ise Alfred Stieglitz’in de desteğiyle New York’ta ilk kişisel sergisine imza attı.

Adams önemli eserlerinin büyük bir kısmını sanat yaşamının ilk yıllarında verdi. Fakat 1941 ve 1944’te imza attığı iki fotoğraf en önemli eserleri olarak kayda geçti. İlki 1941 yılında çektiği “Moonrise, Hernandez, New Mexico” adlı fotoğraftı. Siyah-beyaz fotoğraf, günümüzün teknolojisiyle incelendiğinde “iyi” bulunmasa da, dönemin en iyi fotoğraflarından biri olarak kabul gördü. 1944’te imzasını attığı diğer eser ise Yosemite Vadisi’nde çektiği “Clearing Winter Storm”u adlı fotoğraftı.

Adams son yıllarını editöryal çalışmalara adadı. Özellikle kendi eserlerinin yer aldığı albümlere imza attı. New York’ta bulunan Metropolitan Museum of Art, 1974’te Adams’ın kapsamlı bir retrospektif sergisine ev sahipliği yaptı. Fotoğraf sanatının en önemli isimlerinden biri olarak anılan Adams, 22 Nisan 1984’te geçirdiği kalp krizi sonucu hayatını kaybetti.


Leave A Reply