Dokuma Nedir? Sözlük Anlamı

0
Advertisement

Dokuma ne anlama gelir? Dokuma kelimesinin terimler sözlüklerindeki anlamı, deyimler ve birleşik kelimelerin anlamları nedir?

Dokuma Nedir? Sözlük Anlamı

1. Dokumak işi, tekstil
2. Minder örtüsü, yatak kılıfı vb. için kullanılan ve boyalı pamuk ipliğinden dokunan bez
3. Kumaş olabilen, kumaş yapılabilen
4. Tezgâhta dokunarak elde edilen (kumaş)
5. Yapı, oluşum
Dokumacılık iplikten kumaş yapımı işidir. İnsanların çok eski çağlardan beri bildiği dokumacılık, önceleri doğrudan doğruya el tezgahlarında yapılırdı. Günümüzde tamamen makineleşmiştir. Bir dokuma tezgahı başlıca: 1)Levend 2) Selvim, 3) Gücü, 4) Mekik, 5) Tarak kısımlarından meydana gelir. Levend, dokunucak ipliklerin sarıldığı dev bir makaradır. Bunun karşı tarafında dokunmuş kumaşın sarılacağı yer vardır ki, selvim diye anılır. Ariş, yahut çözgü teli denen iplikler “gücü” vasıtasıyla birer atlayarak ikiye bölünür ve yine gücü vasıtasıyla bu iki kısım arası ayrılır. Bu sırada mekik bir uçtan bir uca giderek atkı tellerini geçirir, tarak da dokunmuş iplikleri sıkıştırır.
Dokuma tezgâhlarının bulunduğu ve çalıştığı yer
Dokuma işinin yapıldığı makine veya araç
Üzerinde küçük petek motifleri bulunan pamuklu dokuma
Telle örülmüş dokuma
Dokumacı kuşu, ispinozun bir akrabasıdır. Güney Afrika’da yaşar. Dokumacı kuşları otuza çiftlik sürüler halinde gezerler. Bunların özelliği, yuvalarını ot ve samanlardan sanki dokur gibi çok düzgün bir şekilde yapmalarıdır. Dokumakuşugillerin 500 kadar türleri ve alt türleri vardır.

Leave A Reply