Ortodonti Nedir? Ortodonti Hakkında Gerçekler

0
Advertisement

Ortodonti nedir, neyi inceler? Diş hekimliği ortodonti dalının özellikleri nelerdir, tarihçesi,  ortodonti hakkında gerçekler.

Ortodonti

Ortodonti; diş hekimliğinin dişlerdeki biçim bozuklukları, düzensizlikler ve bunlarla birlikte görülen diş yüz uygunsuzluklarını önlemeyi ve düzeltmeyi amaçlayan dalıdır. Ortodonti uygulamalarında amaç çiğneme yeteneğinin azalması, diş çürüklerine eğilim, diş çevresi ve ağız dokularının hastalıkları, kalıtsal, doğuştan ya da çevresel etkenlerle, kimi zaman da cerrahi girişim sonunda ortaya çıkan diş yüz yapı bozuklukları, çarpık dişler, çene kemiklerinin orantısızlığı ve diş yüz estetiğinin bozulmasıyla beliren rahatsızlıkları iyileştirmek ya da ortadan kaldırmaktır.

Ortodonti eski çağlardan bu yana bilinmesine karşın, daha çok 20. yüzyılda gelişti. Ortodonti geçmişte yalnız çocukları hedef alan bir dal olarak görülürken günümüzde erişkinlerdeki biçim bozukluklarını da kapsamaktadır. Bununla birlikte, insan vücudundaki kemikler 18 yaşından önce daha esnek olduğundan tedavi çocuklarda daha yararlı olur.

ortodonti

Ortodonti Hakkında Gerçekler

1. “Ortodonti” kelimesi Yunanca kökenlidir.

Advertisement

“Orto” düz veya doğru demektir. “Dont” diş anlamına gelir. Hepsini bir araya getirin ve “ortodonti” düz diş demektir.

2. İnsanlar tarihte çarpık dişlere sahipti.

Arkeologlar, Mısır mumyalarını, dişlerin etrafına sarılmış ham metal bantlarla buldular. Hipokrat, MÖ 400 civarında dişlerin “düzensizlikleri” hakkında yazmıştır.

Yaklaşık 2.100 yıl sonra, Pierre Fauchard adlı bir Fransız diş hekimi, 1728 tarihli diş hekimliği kitabındaki The Surgeon Dentist: Dişlerde Bir İnceleme kitabında bir ortodontik cihaz hakkında yazdı. Bandeau’yu, onları hizalamak için tam anlamıyla dişlere bağlı olan at nalı şeklindeki değerli bir metal parçasını tanıttı.

3. Ortodonti ilk olarak, 1900 yılında, diş uzmanlığı oldu.

Edward H. Angle uzmanlığı kurdu. İlk ortodontistti: pratiğini yalnızca ortodonti ile sınırlayan diş hekimliği mesleğinin ilk üyesidir.

Advertisement

4. Altın, 1900’lerde kullanılan teller için tercih edilen metaldi.

Altın dövülebilir, bu yüzden ortodontik bir alete şekillendirmek kolaydır. Altın dövülebilir olduğu için kolayca uzar.

5. Dişler zaman içindeki basınca cevaben hareket eder.

Bazı baskılar faydalı, ancak bazıları zararlıdır. Başparmak emme veya anormal bir şekilde yutma gibi hareketler zarar verici bir baskı oluşturur. Dişler yerinden itilebilir; kemik deforme olabilir.

Ortodontistler, ideal pozisyonlarına yönlendirmek için dişlere sabit, hafif bir baskı uygulamak için diş telleri veya hizalayıcılar gibi aletleri kullanırlar.

6. Dişler hareket edebilir, çünkü kemik parçalanır ve yeniden oluşur.

“Osteoklast” olarak adlandırılan hücreler kemiği parçalar. “Osteoblast” hücreleri kemiği yeniden oluşturur. Sürece “kemik yeniden şekillenmesi” denir. Dengeli bir diyet kemik yeniden şekillenmesini desteklemeye yardımcı olur.

7. Ortodontik tedavi profesyonel bir hizmettir.

Dişleri hareket ettirmek için kullanılan “cihaz” türü, uzmanın elindeki bir aletten başka bir şey değildir. Her takımın kendi kullanım alanı vardır, ancak her takım her iş için uygun değildir.


Leave A Reply