Ovipar Üreme Şekli Nasıldır? Ovipar Hayvanların Özellikleri ve Örnekler

0
Advertisement

Ovipar Üreme şekli nasıldır? Döllenme nasıl gerçekleşir? Ovipar Üreme ile üreyen hayvanlar hangileridir, bu hayvanlara örnekler.

Ovipar Üreme Şekli Nasıldır? Ovipar Özellikleri ve Örnekler

Oviparous hayvanlar, dış embriyonik döllenme ve gelişime sahip hayvanlardır; bu, cinsel üreme çerçevesinde, hem ovülün döllenmesi hem de şekillenip gelişmesi dişinin vücudunun dışında meydana gelir. Bu gruba ait türlerin çoğu balıktır.

Oviparous hayvanların üreme işlemi eşzamanlı olarak gerçekleşir:

Dişi yumurtalarını çıkarır ve avcıların gelmesinin mümkün olmadığı gizli yerlere bırakır.
Erkek bu yumurtaları döller, bu sırada kabuk içermeyen yumurta hücresi oluşur.
Sonra dişi veya erkeğin yardımı olmadan, yumurta gelişir. Bu, yumurtaların çoğunu tehlikeye atar, çünkü avcılar için yumurtalar kolay avdır.

kurbağa yumurtası

Ovipar hayvanlara örnekler

Amfibi: Dişi kurbağaların yumurtalıklarının böbreklerinin yanında olması gerekir. Testisler de erkeklerin böbreklerinin yanındadır. Dişilere yumurta salınımını teşvik eden ampleksus adlı bir süreçte yaklaşırlar. Yumurtalar serbest bırakıldıktan sonra, erkek onları döller ve birkaç hafta sonra yavrular yumurtanın jöle benzeri sıvısında kalırlar.

Advertisement

Cinsel üremeli denizyıldızı: Döllenmemiş yumurtalar, erkeklerin spermlerini bıraktıkları denizde serbesttirler. Gebelik sürecinde yumurtaların beslenmesi, yumurtanın içinde saklanan besinler ile yapılır. Bu türün bazı örnekleri aseksüel olarak ürer.

Yumuşakçalar: Dişi istiridye, denizde larvalara dönüşen ve sert yüzeylere sabitlenmiş, bir ila iki hafta arasında süren bir süre boyunca döllenmiş ve grese olmuş milyonlarca yumurta bırakır. İstiridye ve midye cinsel olgunluğa bir yaşında ulaşır.

Kabuklular: Üreme, kur yapma tamamlandıktan sonra gerçekleşir. Erkek, dişinin sefalotoraks bölümünün ortasına, Spermatofor (Spermatofor veya sperm kabarcığı, çeşitli hayvan türlerinin erkeğinde bulunan ve spermatozoa içeren bir kütle veya kapsüldür.) bırakır. Yumurtalar salındığında, yumurtaların dış ortamda döllemesi gerçekleşir.

Kirpi: Dişiler gelgitlerin gizli bölgelerinde yumurta bırakırlar ve erkekler de bu yumrtaları bulabilecekleri yerlere giderek onları döllerler.

  • ***Yengeçler
  • ***Alabalık
  • ***Karidesler
  • ***Midye

Oviparus Hayvanlar – Oviparite

Yumurtlayan hayvanlar, yumurtlayarak çoğalan hayvanlardır. Çoğu balık, amfibi, sürüngen, böcek ve örümcek bu şekilde çoğalır. Bütün kuşlar ve monotremler de bu şekilde çoğalırlar.

Karada yaşayan çoğu hayvanın yumurtaları sert kabuklarla korunur. Yumurtalarını içeride döllerler. Balıklar ve amfibiler gibi suda yaşayan hayvanlar henüz döllenmemiş yumurtalar bırakırlar. Daha sonra erkekler dış döllenme denilen yumurtaların üzerine sperm bırakırlar.

Advertisement


Leave A Reply