Portekiz’in En Güzel Şehirlerinden Porto Hakkında Genel Bilgiler

0
Advertisement

Porto hangi ülkededir? Portekiz’in hem en güzel hem de en büyük şehirlerinden birisi olan Porto kenti hakkında genel bilgiler.

Porto - Portekiz

Porto Kent Merkezinden Bir Görünüm

Porto, Portekizce oporto, Portekiz’in kuzey kesiminde il, il merkezi kent ve liman. Bütün dünyada şarabıyla tanınan Porto, ülkenin ikinci büyük kenti ve Mondego Irmağının kuzeyinde kalan bölgenin ticaret ve sanayi merkezidir. Büyük bölümü Douro (Duero) Irmağının kuzey yakasında yer alır. Douro Irmağının iki yakasını bağlayan 180 m uzunluğundaki I. Dom Luı’s Köprüsü, 1881-85 arasında Fransız mühendis Alexandre-Gustave Eiffel tarafından inşa edilmiştir.

Roma döneminde Portus Cale adını taşıyan Porto, önceleri Douro’nun güney kıyısında küçük bir yerleşmeydi. Daha sonra göçebe Alanlar ırmağın kuzey kıyısında Castrum Novum adıyla bir başka yerleşme kurdular. Yaklaşık 540’ta Vizigotların eline geçen kent, kısa bir dönem dışında 997-1092 arasında Magriplilerin yönetimi altında kaldı. 14. yüzyılda önemli bir liman durumuna geldi. Yarımada Savaşı (1808-14) sırasında ingilizlerin eline geçti (Mayıs 1809). Kentteki önemli yapılar arasında, 17. ve 18. yüzyıllarda büyük bölümü yeniden inşa edilen katedral (12. yy), romanesk ve erken gotik üsluptaki Sâo Martinho de Cedofeita Kilisesi, denizciler için işaret yeri işlevini gören 74 m yüksekliğindeki granit Clerigos Kulesi (18. yy) ve gotik Sâo Francisco Kilisesi (1410) sayılabilir.

Porto - Portekiz

Porto – Portekiz

Bir piskoposluk merkezi olan Porto’da bir üniversite (1911), şehir arşivi, Soafes do Reis Ulusal Müzesi ve başka müzeler ile çeşitli bilimsel enstitüler vardır. Cam ve demirden yapılmış olan Kristal Saray 1865’teki sanayi sergisi için inşa edilmiştir. Porto daha çok, kendi adını taşıyan tatlı şaraplarıyla ünlüdür. Kent nüfusunun üçte biri imalat sektöründe çalışır. Kent ekonomisinde balıkçılık da önemli bir yere sahiptir. Aynı zamanda bir sayfiye kenti olarak tanınan Porto’nun hemen kuzeybatısında, Atlas Okyanusu kıyısındaki Matosinhos’ta Porto de Leixöes yapay gölü bulunur. Lizbon’dan sonra ülkenin en yoğun nüfuslu kenti olan Porto’da II. Dünya Savaşı’ndan sonra bir dizi konut projesi yürürlüğe konmuştur. Kentte iç hat seferlerinin yapıldığı bir havaalanı vardır.

Douro ve Ave ırmakları arasında uzanan Porto ili 2.395 knr’lik bir alanı kaplar. Bölgede karma tarım yöntemiyle çeşitli tahıllar ve sebzeler yetiştirilir. Asitli, az köpüklü bir şarap olan vinho verde üretimi ile kerestecilik uzak vadilerde yaşayan köylülerin başlıca gelir kaynağıdır.


Kaynak – 2

Porto; Portekiz’in kuzeybatısında liman kenti, aynı adı taşıyan yönetim biriminin merkezidir.

Advertisement

Douro (Duero) Irmağı’nın Atlas Okyanusu’na döküldüğü yerden 5 km içeride, sağ kıyıda, Lizbon’un 274 km kuzeydoğusunda yer alır. Lizbon’dan sonra başlıca endüstri ve ticaret merkezidir. Dokuma, konfeksiyon, metal eşya, kimya, otomobil parçaları, makine yapımı, kâğıt, basım yayın, elektrik donanımı, petrokimya, plastik, ayakkabı, deri, sabun, besin, önemli endüstri dallarıdır. Kentin varoşlarından Matosinhos’ta, Douro Irmağı ağzının 7 km kuzeyindeki yapay Leixoes Limanı, Portekiz’in en önemli balıkçılık ve şarap dışsatımı limanıdır. Bilim, eğitim ve kültür kuruluşlarının başında Üniversite (kur. 1911) ve arkeolojik buluntuların yanı sıra Portekiz ve başka ülkelerden sanat koleksiyonlarını içeren Soares dos Reis Müzesi gelir.


Leave A Reply