Odaklama Nedir?

0
Advertisement

Odaklama nedir, ne demektir? Gözde odaklama nasıl gerçekleşir, neden yapılır? Gözün odaklaması ile ilgili özellikler, hakkında bilgi.

Odaklama

Odaklama

Odaklama; uzaklık uyumu olarak da bilinir, gözün farklı uzaklıklardaki nesneleri net görebilmesi için gerçekleşmesi gereken süreçtir. Terim, fotoğraf makinesi ya da mikroskop gibi aygıtlardaki merceklerin ayarlanması için de kullanılır.

Balıklarda odaklama, fotoğraf makinesinde mercek ile ışığa duyarlı film arasındaki mesafenin ayarlanması gibi, göz merceği ile ağ tabaka arasındaki uzaklığın değişmesiyle gerçekleşir. İnsan ve öbür memelilerde yakındaki nesnelerin net görülmesi gerektiğinde göz merceğinin ön yüzünün dış bükeyliği artar, göz bebeği küçülür; aynı zamanda her iki göz yuvarı da içe doğru dönerek bakışın nesne üzerine yöneltilmesini sağlar. Merceğin çevresini saran kılıf, halka biçimli kirpiksi kasa bağlarla tutunur. Uzaktaki bir nesneye bakıldığında kirpiksi kas gevşer, kasın iç çapı artar, bağlar merceği iki uçtan çekerek ön yüzünün düzleşmesine yol açar. Bunun tersine, yakındaki cisimlere bakılınca bağlar gevşer, esnek yapılı mercek öne doğru bombeleşir. Orta yaşlarda merceğin esnekliğinin azalması, yakındaki cisimlere bakılırken yeterince dışbükeylik sağlanamamasına neden olur. Bu durumda düzeltici merceklerin kullanılması gerekir.


Leave A Reply