Tohumlar Nedir? Neden Önemlidir? Tohumlar Nasıl Yayılır? Yöntemleri

0
Advertisement

Tohum nedir, tohumlar neden önemlidir ve ne işe yarar? Doğada tohumlar nasıl yayılır? Tohumların dağılmasını sağlayan faktörler nelerdir?

Tohumlar neden önemlidir?

Mısır gibi birçok önemli ürün tohum olarak ekilir ve hasat edilir. Bu tohumlar önemli besin kaynaklarıdır. Örneğin mısır, tavuklar ve inekler için yem olarak öğütülür. Ve mısır şurubu, içecekleri ve şekerlemeleri tatlandırmak için kullanılır. Ama en önemlisi, tohumlar yeni bir bitkinin başlangıç ​​noktasıdır.

hindiba

Kaynak: pixabay.com

Tohum ve Tohum Dağılımı

Bitkiler mümkün olan her yerde büyüyor gibi görünüyor. Nasıl? Bitkiler kendi başlarına hareket edemezler. Peki bir bitki yeni bir alanda nasıl büyümeye başlar?

Tohum nedir?

Küçük bir tohumdan büyüyen bir bitki gördüyseniz, tohumların harika yapılar olduğunu fark edebilirsiniz. Tohum, içinde embriyo bulunan bir bitki yumurtasıdır. Tohum, bir bitki embriyosunun kuraklıklardan, sert kışlardan ve yetişkin bir bitkiyi öldürebilecek diğer koşullardan kurtulmasını sağlar. Minik bitki embriyosu, dinlenme durumunda basitçe uykuda kalabilir ve mükemmel ortamın büyümeye başlamasını bekleyebilir. Aslında, bazı tohumlar yüzlerce yıl uykuda kalabilir!

Tohumun bir diğer etkileyici özelliği de filizlendikten sonra genç bitki için besin depolamasıdır. Bu, küçük bitkinin hayatta kalma şansını büyük ölçüde artırır. Dolayısıyla tohum üretebilmek faydalı bir adaptasyondur ve sonuç olarak tohumlu bitkiler çok başarılı olmuştur. Çekirdeksiz bitkiler ilk olarak Dünya’da olmasına rağmen, bugün çekirdeksiz bitkilerden çok daha fazla tohumlu bitki var.

Tohumlu Bitkiler Nasıl Başarılıdır?

Bir tohum bitki türünün başarılı olabilmesi için tohumların dağılması veya çeşitli yönlere yayılması gerekir. Tohumlar birçok farklı alana yayılmışsa, bazı tohumların büyümek için doğru koşulları bulma şansı daha yüksektir. Ama tohumlar daha önce hiç gitmedikleri yerlere nasıl seyahat eder? Tohum dağılımına yardımcı olmak için bazı bitkiler, tohumlarının uzun mesafeler boyunca seyahat etmesine yardımcı olan özel özellikler geliştirmiştir.

Advertisement

Böyle bir strateji, rüzgarın tohumları taşımasına izin vermektir. Tohumlardaki özel uyarlamalar sayesinde tohumlar rüzgarla uzun mesafelere taşınabilir. Örneğin, bir karahindibanın “tüylerinin” rüzgarda nasıl hareket ettiğini fark etmiş olabilirsiniz. Her tüy parçası yeni bir yere bir tohum taşır. Çam kozalağı pullarının altına bakarsanız, bu tohumların rüzgarla taşınmasını sağlayan “kanatlı” minik tohumlar görürsünüz. Akçaağaç ağaçları ayrıca tohumların dağılmasına yardımcı olan kanat benzeri kısımları olan özel meyvelere sahiptir.

akçaağaç tohumu

Kaynak: pixabay.com

Akçaağaç tohumlarının rüzgarın onları dağıtmasına yardımcı olan kanatları vardır. Akçaağaç ağaçları, rüzgarın tohumları dağıtmasına yardımcı olan “kanatlı” meyvelere sahiptir.

Bazı çiçekli bitkiler, tohumlarının dağılmasına yardımcı olan etli meyveler yetiştirir. Hayvanlar meyveyi yediğinde, tohumlar bir hayvanın sindirim sisteminden zarar görmeden geçer. Tohumlar, hayvanın dışkısıyla dışarı çıktıktan sonra filizlenir. Meyveler, turunçgiller, kirazlar, elmalar ve çeşitli diğer meyve türlerinin tümü, hayvanlar için çekici olacak şekilde uyarlanmıştır, bu nedenle hayvanlar onları yiyecek ve tohumları dağıtacaktır. Bazı etli olmayan meyveler, hayvanların onları kürklerinde taşıması için özel olarak uyarlanmıştır. Ormanda yaptığınız bir yürüyüşten dönüşte çoraplarınıza yapışmış çapakları bulmuş olabilirsiniz. Bu çapaklar aslında tohumları yeni bir yere taşımak için tasarlanmış özel meyvelerdir.

Özetle;

Tohum, uyuyan bir embriyo ve depolanmış yiyecek içerir. Meyveler, hayvanların veya rüzgarın yardımıyla tohumları dağıtacak şekilde uyarlanmıştır.

Tohum Nedir? Kısaca

Bitkinin, üremesine yarayan kısmıdır. Bitkilerin yumurtalıklarındaki yumurtacıklar içinde bulunan üreme hücreleri döllenip gelişerek tohumu meydana getirirler.

Tohum besin maddeleri bakımından çok zengindir. İçinde nişasta, azot, yağlı besin maddeleri bulunur. Fındık, ayçiçeği, kenevir, susam gibi bitkilerin tohumları yağ bakımından çok zengindir.

Advertisement

Bu gibi besin maddeleri, yumurtanın kendisinde değil de, üzerini saran yumurtalıkta toplanırsa, meyve meydana gelir.


Leave A Reply