Mayerling Faicası Nedir? Mayerling Faciası Hakkında Bilinenler Nelerdir?

0
Advertisement

Mayerling faciası nedir? Kraliyet ailesinde yaşanmış Mayerling Faciası ne zaman, nerede ve nasıl gerçekleşti, tarihi, hakkında bilgi.

Mayerling Faciası; Avusturya veliahtı Arşidük Rudolf ile sevgilisi Barones Maria Vetsera’nın 30 ocak 1889′ da, Viyana yakınlarındaki Mayerling köyünde ölü olarak bulunmaları “Mayerling Faciası” diye anılır.

Mayerling Faciasının Yaşandığı Ev

Mayerling Faciasının Yaşandığı Ev

Arşidük Rudolf, Avusturya İmparatoru I. Franz Joseph ile İmparatoriçe Elizabeth’in tek oğluydu. Daha küçük yaşlardayken üstün zekasıyla dikkati çekmiş olan veliaht Rudolf’ tan babası ileride pek çok şeyler bekliyordu İmparator, oğlunun askeri bir eğitim görmesini istemişti. Rudolf ise, en çok tarihle, edebiyatla, felsefeyle ilgileniyordu. Okuduğu eserlerin etkisiyle bir devrimci olarak tanındı Din adamlarının siyasete karışmalarına muhalif olduğunu çevresinden de saklamıyordu. Rudolf’un bu tutumu üzerine babasıyla arası açıldı. Rudolf’un ahlâk konusunda geniş düşünceli oluşu da bu durumu büsbütün bozdu.

1881’de Arşidük Rudolf, Belçika kralının kızı Stephanie ile evlendirildi. Bu evlilik, önceleri mutlu gibi göründüyse de sonradan Rudolf için çok sıkıcı olmaya başladı. Bu sıralarda Rudolf, çok genç, güzel bir kadın olan Barones Maria Vetsera ile tanıştı. Toplumun hiçbir kısıtlamasına uymadan, Maria Vetsera ile ilişki yaşamaya başladı.

1889 yılının 30 ocak günü, Mayerling köyünde, Rudolf’un av köşkünde iki sevgilinin ölüsü bulundu. Veliaht Rudolf’la Barones Vetsera’nın intihar etmiş oldukları resmen açıklandı. Sonradan bu işin soruşturması ile ilgili dosyalar, devlet arşivinden alınarak yok edildi, olayla ilgili herkese, bildiklerini bir sır olarak saklayacaklarına dair yemin ettirildi.

Bunun üzerine, halk arasında çeşitli dedikodular çıktı. Rudolf’la sevgilisini din adamlarının, Macarlar’ın, ya da Barones’in kocasının öldürdüğü söyleniyordu. Bunun çifte intihar olduğuna inananlara göre ise, önce Rudolf sevgilisini tabancayla vurmuş, sonra da kendini öldürmüştü. Böylece, babasının, özel hayatı İle ilgili baskılarından kurtulmak istemişti.

Advertisement

Leave A Reply