A Vitamini Eksikliği Belirtileri Neler, A Vitamini Olmazsa Ne Olur, Kaynakları

0
Advertisement

A vitamini eksikliği nedir? A vitamini eksikliği belirtileri nelerdir nasıl anlarız? A vitamini olmazsa ne olur? A vitamini içeren yiyecekler nelerdir?

vitamin a

Kaynak: pixabay.com

A vitamini eksikliği nedir?

Yağda eriyen vitaminlerden biri olan A vitamini, vücuttayken yağlar sayesinde emilmekte ve fazlalık olan miktarı varsa idrarla birlikte dışarı atılmaktadır. Vücuda alınan yağların sindirilmesi ve kullanılması için gerekli şartların tümü A vitamini için de geçerlidir. Kişinin yaptığı diyetler sonucunda, metabolizmasını uzun süre yağdan uzak tutması ve çok az yağla beslenmesi; vücutta yağla başa baş çalışan pek çok organın (en önemlileri pankreas ve safradır) salgılarının yeterli derecede salgılanamamasına ve ve bu salgıların eksik kalmasından kaynaklanan bağırsakların emilim problemleri yaşaması, bağırsakların anatomik yapısında meydana gelen olumsuz değişimler, sindirim işlemlerinde meydana gelen eksiklikler doğal olarak A vitaminin eksikliğinden kaynaklanmaktadır.

Çünkü tüm bu yağ yapısı işlemleri ve eksikliğinde çıkan problemler A vitaminiyle birebir ilgilidir. Çok fazla A vitamini alımında da daha sonra ihtiyaç anında kullanılmak üzere biriktirilen A vitaminlerinin çok fazla birikmesinden ötürü toksitsel zehirlenmeler de yaşanması olağan durumlardır. Vücutta A vitamini eksikliği, birbirinden farklı iki sebep sonucunda gerçekleşebilir. İlki, vücuda alınan A vitaminin olması gereken seviyede emilememesinden kaynaklanıyor olabilmektedir.

İkinci sebep ise vücudun ihtiyaç duyduğu A vitamini miktarının vücuda alınmıyor oluşundan kaynaklanabilmektedir. Bu A vitamini eksikliklerin gelip geçici sonuçları olduğu gibi, kalıcı ve ciddi hasarlar meydana getirici sonuçları da olabilir. Çünkü vücutta çok fazla alanda kullanılan A vitamininin, herhangi bir sorunla karşılaşıldığında ya da eksikliğinde ortaya bir zararın çıkması kaçınılmaz durumdadır. Verilebilecek en basit örnek; her yıl Afrika’da 250.000 gibi ciddi bir rakamdaki çocuğun, bünyelerindeki A vitamini eksikliği dolayısıyla kör kaldıkları literatüre geçmiştir.

havuç suyu

Kaynak: pixabay.com

A vitamini eksikliği belirtileri

A vitamini eksikliği, ilk olarak kendini bağışıklık sisteminde başlayan güçsüzlüklerle belli eder. Bağışıklık sistemi zayıflayan insan bünyesi, doğal olarak mikroplarla savaşamamaya ve çok çabuk hasta olmaya başlar.

A vitamini eksikliğinde cilt yapısında sık sık bozulmalar ve deride oluşan enfeksiyonlar meydana gelebilir. Çok kolay bir şekilde yara alan cilt yapıları oluşur. Bunun dışında akne problemleri ve cildin giderek kurulaşması gibi problemler de ortaya çıkabilmektedir.

Advertisement

A vitamininin en çok etkilediği duyumuz görme duyumuzdur. Görme yetimiz için A vitamini, inanılmaz mühim bir yer tutmaktadır. Gözümüzle dış kaynaklar vasıtasıyla gördüğümüz tüm ışık spektrumlarını görebilme yetisinde sahip olabilmemiz için gözdeki bazı pigmentlerin sağlıklı ve yeterli bir biçimde üretilmesi gereklidir. Bu hücrelerin yapımında da A vitamini kullanılmaktadır. Eğer uzun süreli A vitamini eksikliği yaşanırsa gözlerde gece körlüğü meydana gelir. Çok ileriki süreçlerde de görme yetisinin kaybına kadar varan süreçler geçirilebilir.

A vitamini eksikliğinde az önce açıkladığımız ciddi problemlerin dışında saç kuruluğu, ağız ülseri dediğimiz hastalık, saçlarda fazla miktarda kepek oluşumu, boğazlarda oluşan iltihaplar, mesanede oluşan iltihaplar ve çölyak hastalığı gibi durumlar meydana gelebilmektedir.

A vitamini içeren yiyecekler

  • Kıvırcık Lahana
  • Karaciğer
  • Ispanak
  • Havuç
  • Marul
  • Pul Biber
  • Kırmızı Biber
  • Kavun
  • Domates
  • Kuru kayısı
  • Yumurta
  • Bezelye


Leave A Reply