Adet (Regl) Döngüsü Nasıldır? Belirtileri ve Adet Ağrısının Nedenleri

0
Advertisement

Adet, regl döngüsü nedir, nasıl gerçekleşir? Adet regl sancısının nedenleri ve belirtileri nelerdir? Adet ağrısı hakkında bilgi.

Adet (Regl) Döngüsü

Kadınların genel yaş aralıklarıyla 12 ya da 14 yaşları arasında girdikleri, bazı ekstrem dönemlerde yaş aralığının 8 ile 10 yaş arasına düştüğü dönemler adet dönemleridir. “Regl dönemi” ya da “menstrual dönem” olarak da adlandırılan bu dönem, kız çocuklarının artık yumurtalıklarının aktif olarak çalışmaya başladığına ve kadınlığa adım adım yaklaştıklarına işaret olmaktadır. Adet döneminde kadınların vajinasında kanamalar meydana gelir ve bu kanamaların kaç gün süreceği kişiden kişiye değişebilmektedir.

regl

Kaynak: pexels.com

Kanamalar adet döngüsünün başladığı ilk 2 gün yoğun olarak gelse de günler ilerledikçe azalır ve son gün neredeyse hiç denecek kadar az kan gelerek süreç sonlanır. Bu kanamaların yaşandığı süreçlerde kadınlarda hem fiziksel hem de ruhsal bir takım değişimler de meydana gelebilmektedir. Adet sürecinde her 10 kadından 7’sinde görülebilen en yaygın belirti karında ve kasık bölgesinde oluşan ağrıdır. Ayrıca kişi ilk adet döngüsüne girdikten sonraki geçen 1-2 senelik süreçte vücudunun bu yeni döngüye alışabilmesi sürecinde bir takım zorluklar da yaşayabilir. Bu zorluklar kanamaların şiddetli olması ya da adet süreçlerinde ağrıların gerçekten şiddetli geçmesidir. Durumun bu şekilde olması her ay değişebilecek şekilde adet döngüsünün düzensizleşmesini de beraberinde getirebilmektedir.

Bunun dışında adet döneminde yaşanılan değişimlerin bir kısmı da vücutta biyolojik olarak mineral eksikliği ve vitamin eksikliği yaşanmasıdır. Bu belirtilerin tümü tıbbi olarak “PMS” olarak adlandırılmaktadır. Tüm bu değişimlerin ortak sebebi de adet dönemlerinde yaşanan hormon değişiklikleri olarak gösterilmektedir. Bu tip sorunların görülme sıklığı özellikle kadınların 30-40 yaşları arasında zirve yapmaktadır çünkü bu dönemlerde yaşanan adet belirtileri menopoza girilme süreciyle birleşmektedir. Her kadında toplam adet görme sürecinin değiştiğini göz önünde bulundurursak kadınların çok uzun yıllar boyu bu sıkıntılarla uğraşmaları sonucunda psikolojik olarak nasıl etkilenebileceklerini de tahmin etmek zor değildir.

Adet sancısının oluşma sebepleri nelerdir?

Adet sancıları adet geçirildiği günden itibaren devam eden 5 gün boyunca vücutta gözlemlenmektedir. Bu şekilde sancıların oluşmasının kaynağı; rahmin kan atımını sağlayabilmek için rahmin belirli spazmlar geçirerek kasılıp gevşemesidir. Bu işlemler sırasında oluşan sancıların ağrı eşiği doğum sancısından çok daha kolay katlanılabilir ağrılardır. Rahmin sürekli kasılıp açılmasına sebep olan şey, biyolojik olarak vücutta yer alan “prostaglandin” adlı kimyasal maddedir. Bazı zamanlarda krampların çok ani ve ağır bir şekilde ortaya çıkması, bu hormonun rahim kaslarının içeriğinde oksijen kalmayana kadar büzülmesine sebep olması yüzündendir. Adet periyodu bittiğinde, bitim gününden 14 gün sonra tekrardan önümüzdeki dönemin adet dönemine girileceği için vücutta tekrardan bir hormonal değişim başlar.

adet döngüsü

Kaynak: pixabay.com

Hem progesteron hormonu hem de östrojen hormonu adet gününe kadar hızla yükselmeye devam eder ve eğer adet gününde yumurtalıklarda bir döllenme söz konusu değilse yine bu yumurtalıklar parçalanarak kendisini kan ve pıhtı şeklinde vücuttan dışarıya atar. Bu boşaltım sürecinde de yazının başından beri bahsettiğimiz üzere hem fiziksel hem de duygusal değişimler ve dengesizlikler yaşanır. Bu süreçlerin ağrılı geçirilmesinin sebebinin başında da kişiden kişiye değişen psikolojik yapı, yorgunluk seviyeleri, aşırı stresli bir ruh hali içerisinde olma ve beslenme alışkanlıklarının değişkenlikleri gelmektedir. Bu durum gençlikten itibaren git gide artabileceği gibi menopoz dönemine yaklaştıkça gittikçe azalmaya da başlayabilir. Ayrıca hala biyolojik olarak sebebinin tam belirlenememesinin yanında başından bir hamilelik geçmiş kadınların hamilelik sonrasındaki adet dönemlerinde sancılanma durumlarının azaldığı gözlemlenmektedir.

Advertisement

Adet belirtileri nelerdir?

Adet döneminde en fazla görülen belirtiler karın ve kasık bölgesinde şişkinlik, duygusal durumlarda dalgalanmalar ve sürekli sinirli bir yapıda bulunmaktır. Bu ana belirtilerin yanında yine çoğu kadında görülen belirtiler ise şu şekildedir;

  • Vücudun sıvı toplamaya başlamasıyla birlikte geçici kilo artışı
  • Cinsel konularda istekliliğin zirve yapması
  • Ani bir şekilde üzülme durumu ya da ani bir şekilde çok sevinçli olma durumu
  • İştahta artışın yaşanması
  • Midede hassasiyet oluşması
  • Mide bulantılarının yaşanması
  • Kol ve bacak bölgelerinde şişkinliklerin yaşanması
  • Sürekli halsiz hissetme durumu
  • Soğuk terleme yaşanması ve ateş seviyesinin yükselmesi
  • Göğüslerde herhangi bir temas halinde acı hissedilmesi ve göğüslerin şişmesi


Leave A Reply