Aru Adaları Nerededir? Aru Adalarının Coğrafi Özellikleri Nelerdir?

0
Advertisement

Aru Adaları nerededir? Endonezya’ya bağlı farklı büyüklükte 7 ayrı adadan oluşan Aru Adları hakkında tarihi ve coğrafi bilgiler.

Aru Adaları

Aru Adaları

Aru Adaları, Bahasa Endonezya dilinde kepulauan aru. Felemenkçe aroe eilanden, Endonezya’nın Arafura Denizinde adalar grubu. Güneydoğu Maluku Adalarının (Maluku Tenggara) en doğusunda yer alır ve Maluku iline (propinsi) bağlıdır.

177 km uzunluğunda ve 77 km genişliğinde olan en büyük ada Tanabesar, gerçekte beş dar boğazla birbirinden ayrılmış altı ayrı adadan (Warilau, Kola, Wokam, Kobroor, Maiko-or ve Trangan) oluşur. Daha küçük 85 adayla birlikte adalar grubunun toplam yüzölçümü 8.563 kilometrekaredir.

Wamar Adasında yer alan Dobo, Aru Adalarının merkezi ve başlıca limanıdır. Dobo’da küçük bir havaalanı da vardır. Adaların tümünde arazi düzlüktür ve sık ormanlarla kaplıdır. Kıyı bölgelerinde boydan boya bataklıklar vardır. Bitki örtüsü olarak vida ağaçları (Pandanus), palmiye, Canarium commune ve ağaç eğreltileri bulunur. Trangan Adasında çayırla kaplı ovalar görülür. Adalardaki hayvan varlığı, özellikle de birçok keseli türü içeren memeliler, Avustralya’dakilere çok benzeyen Papua’ya özgü türlerden oluşur.

Aru Adaları halkı, Papua ve Malaya ırklarının bir karışımıdır ve geleneksel ani-mist dinlere bağlıdır. Müslümanlar ve Hıristiyanlar, batıdaki adalarda, sık ağaçlar arasında kurulmuş kıyı köylerinde yaşarlar. Doğudaki adalarda köyler, yüksek kayalıklar üzerinde kurulmuştur. Evler çoğunlukla işlenmemiş ağaçtan yapılmıştır. Birbirine çok yakın kurulmuş bu evlere, zemine açılan kapak biçiminde kapılardan girilir. Adalarda sagu, pirinç, mısır, şeker, tütün ve hindistancevizi yetişir. Ama Hıristiyanlar ve Müslümanlar dışındaki halk genellikle tarımla uğraşmaz. Denizhıyarı, inci, sedef ve bağa (kaplumbağa kabuğu) toplayıcılığı Aru Adaları halkının başlıca geçim kaynaklarıdır.

Advertisement

1606’da Hollandalıların geldiği Aru Adalarını 1942’de Japonlar işgal ederek hava üssü olarak kullandılar. II. Dünya Savaşı sonunda Hollanda’ya geri verilen adalar, 1949’da Endonezya’ya katıldı.

Ekonomisi

Aru Adaları, tarihi boyunca cennet kuşları, kaplumbağa kabukları ve inciler gibi lüks doğal ürünleri Asya’ya ve daha sonra Avrupa’ya ihraç etti. Adalar küresel ticaret ağı içinde konumlanırken, yerel Aru toplumu bağımsızlıklarını ve eşitlikçiliğini korumayı başardı.

İnci yetiştiriciliği, adalar için önemli bir gelir kaynağı sağlar. Aru inci endüstrisi, inci için dalış yapan yerel erkekleri dış tekne sahiplerine ve tüccarlara eşit olmayan bir ilişki içinde bağlayan sömürücü borç yapılarını sürdürdüğü iddiasıyla ulusal medyada eleştirildi.

Diğer ihraç ürünleri arasında sago, hindistancevizi, tütün, sedef, trepang (kurutulmuş ve kürlenmiş yenilebilir bir deniz hıyarı), bağa ve cennet kuşu tüyleri sayılabilir.

Kasım 2011’de Endonezya Hükümeti, Aru Adaları’nın yaklaşık iki yüz kilometre (124 mil) batısında BP’ye iki petrol ve gaz üretim paylaşımı sözleşmesi (PSC) verdi. İki bitişik açık deniz keşif PSC’si, West Aru I ve II, 200 ila 2.500 metre (660 ila 8.200 fit) arasında değişen su derinlikleriyle yaklaşık 16.400 kilometrekare (6.300 mil kare) bir alanı kaplamaktadır. BP, iki blok üzerinden sismik veri toplamayı planlıyor.

Advertisement


Leave A Reply