Kooperatifçiliğin önemi, Atatürk’ün Kooperatifçiliğe verdiği önem yaptığı çalışmalar. Atatürk’ün kooperatifçilik çalışmaları nelerdir?
ATATÜRK VE KOOPERATİFÇİLİK
Atatürk, sahibi olduğu Silifke’ye bağlı Tekirçiftliği ile birlikte geniş bir araziye sahip köyleri içine alan “Tekirçiftliği Tarım Kredi Kooperatifi” 30 Haziran 1936 günü kuruldu. Atatürk bu koperatifin kurucularından biri ve bir numaralı ortağı olmuştu. Böylece kooperatifçiliği teşvik etmiş ve çiftçilere önemli bir yol göstermişti. Kooperatif kuran köylüler, aralarında hem de kurdukları kooperatifte kurucu üye ortak olarak Atatürk’ü görmeleri büyük sevinç kaynağı olmuştur. Ayrıca çalışma güçlerini artırmıştır.
Atatürk’ün ortağı olduğu bu kooperatife, daha sonra “Atatürk Silifke Tekirçiftliği Tarım Kredi Kooperatifi” adı verilmiştir.
“Ankara Memurlar İstihlak Kooperatifi“nin de birinci ortağı, Cumhurbaşkanı Gazi Mustafa Kemal, ikinci ortağı Başbakan İsmet İnönü’dür.
Atatürk, Millet Mektepleri Başöğretmenliği yaparak okuma ve yazma öğrettiği gibi Kooperatifçilik konusunda da Başöğretmen ve örnek çiftçi olmuştur. O, daima çiftçilerin arasında, onların birlik ye beraberlikle yapamayacakları hiçbir şey olmadığını ve bütün zorlukları yeneceklerini gösterip cesaret ve çalışma gücü kazanmalarını sağlardı.
Atatürk’ün direktifleri ve yardımları ile çıkarılan kanunlar, sağlanan kolaylıklar, kooperatifçiliğin yurdumuza yayılmasına sebep oldu. Türkiye’nin iktisadi ve sosyal hayatının gelişip güçlenmesinde kooperatiflerin büyük önem ve desteğinin katkısını sağladı.