Close Menu
    Facebook X (Twitter) Instagram
    Son Yazılar :
    • Atatürk’ün Ulusa Saygısı: Türk Milletine Verdiği Değer ve Millî Egemenlik Anlayışı
    • Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi Önemi Nedir? Bize Ne Anlatır? (Resimli Hitabe Örnekleri)
    • Google Gemini 4 Carbon Tanıtıldı, Özellikleri ve Fiyatı Şaşırttı!
    • Bandırma Vapurunda Atatürk İle Birlikte Olanlar, Vapura Kimler Bindi
    • Atatürkçülüğün Amaç ve Nitelikleri Nelerdir?
    • Cumhuriyet Dönemi Toplumsal Alanda Yapılan İnkılaplar
    • Atatürk’ün “Hayatta En Hakiki Mürşit İlimdir” Sözü ve İlimin Önemi
    • Atatürk’ün Devlet Adamlığı: Stalin’in Sözlerine Karşı Gösterdiği Tarihî Tavır
    NKFUCOM
    • Ana Sayfa
    • Fizik
    • Kimya
    • Biyoloji
    • Mat.
    • Bilim
    • Coğ.
    • Tarih
    • BGVH
    • Rüya Tabirleri
    • Künye
    NKFUCOM
    Ana sayfa » Atatürk » Atatürk’ün Ekonomik Sistemlerle İlgili Görüşleri, Ekonomi Politikası
    Atatürk

    Atatürk’ün Ekonomik Sistemlerle İlgili Görüşleri, Ekonomi Politikası

    Uğur SAĞLAMBy Uğur SAĞLAM11 Ocak 2026Yorum yapılmamış2 Mins Read

    Atatürk’ün ekonomi politikası nasıldı? Atatürk’ün ekonomik sistemlerle ilgili görüşleri, ekonomi anlayışı hakkında bilgi.

    Atatürk'ün Ekonomik Sistemlerle İlgili Görüşleri, Ekonomi Politikası

    Atatürk’ün Ekonomik Sistemlerle İlgili Görüşleri

    Atatürk’e göre, ekonomik ve toplumsal konular, hem devletin hem bireylerin çıkarlarıyla ilgilidir. Bu nedenle, bu konularda sadece bir tarafa ağırlık verilmesi yanlıştır. Devletçilik uygulaması da bu doğrultuda yapılmalıdır.

    Devletçilik; büyük kuruluşları, fazla sermayeyi ve üretim aracını gerektiren işlerin devlet tarafından üstlenilmesi gerektiğini savunan görüştür. Devletçilik uygulaması, her ülkenin gereksinmelerine ve özelliklerine göre değişebilir. Atatürk, karma ekonomi sistemini benimsemiştir. Atatürk’ün devletçilik anlayışı, liberalizmden yana değildir ve sosyalist ekonomi sistemini de reddeder. Ona göre, bireyler; eğitim, sağlık, güvenlik gibi ihtiyaçlarını karşılamada devlete^göre zayıftır. Bu nedenle, bireyler bazı ortak çıkarların karşılanmasında tek başına yeterli olamazlar. Bireylerin kuramayacakları güçlü bir örgütlenme gerektiren işleri, devlet üstlenmelidir. Ayrıca bireyler, yeterli çıkarı sağlayamayacakları işlerle ilgilenmeyebilirler. Oysa o işler, millet açısından hayati bir öneme sahip olabilir. Bu işleri de devletin üstlenmesi gerekir. İşte bu nedenlerle, devletin siyasette olduğu gibi ekonomide de düzenleyiciliğini ilke olarak kabul etmek gerekir.

    Atatürk, karşı karşıya kalınacak zorluğun devletle bireylerin etkinlik alanlarının sınırlarını çizmek olduğunu düşünmektedir. Ona göre devlet, bireyin gelişmesi için gerekli koşulları göz önünde bulundurmalıdır. Bireysel etkinlik, ekonomik kalkınmanın kaynağı olarak kalmalıdır. Bireylerin tek başına yapamadıkları işleri ise devlet üstlenmelidir. Örneğin; bir iş büyük ve düzenli bir örgütlenmeyi gerektiriyorsa devlet o işi üstlenmelidir. Madenlerin, ormanların, kanalların, demir yollarının, deniz taşımacılığının devlet tarafından yönetimi; su, gaz ve elektriğe ait işlerin belediyelerce yapılması uygun olacaktır. Devlet ve özel teşebbüs, birbirine karşı değildir, birbirinin tamamlayıcısıdır.

    Atatürk diyor ki;

    “Devlet ve fert dediğimiz zaman, bu kelimelerin soyut anlamını değil; tek gerçek olan sosyal insanı yani toplum içinde yaşayan fertleri belirtmek istiyoruz. İşte bu insanın iki türlü menfaati vardır. Bu menfaatlerin bir kısmı kişiseldir. Diğer kısım menfaatler ortaktır. Toplum hayatını koruyan bu ortak menfaatlerdir. İyice düşünülürse, bu iki çeşit menfaat, birbirine denktir. Çünkü, sosyal insanın hayatı için her iki menfaat de aynı derecede gereklidir. Buna göre, bizce devlet ve fert kelimeleri, genel veyahut özel menfaatlerden biri düşünüldüğüne göre ve fakat her iki durumda da sosyal insanı ifade eden ve açıklayan iki terimdir. Yani demek istiyoruz ki yalnız başına fert ve fertlerden soyutlanmış devlet düşünmüyoruz. Devlet, fertlerin oluşturduğu millî toplumun göze görünen şeklidir. Ancak fert, emeğinin gelirini; devlet de sosyal gelişmeden meydana gelecek geliri almak zorundadır. “

    Uğur SAĞLAM

    Uğur SAĞLAM, 1979 yılında İzmir'de doğmuştur. Makine Mühendisi olan Sağlam, 2008 yılından bu yana internet yayıncılığı ve dijital içerik üretimi alanında çalışmalar yürütmektedir. Kurucusu olduğu nkfu.com'da bilim, teknoloji, tarih, eğitim, ekonomi, sağlık ve güncel gelişmeler başta olmak üzere birçok farklı konuda araştırmaya dayalı içeriklerin hazırlanması ve editoryal süreçlerini yönetmektedir. Yıllar içerisinde binlerce özgün makale ve bilgi içeriğinin oluşturulmasına katkı sağlamış, kullanıcıların doğru ve güvenilir bilgiye ulaşmasını temel ilke olarak benimsemiştir. Dijital yayıncılık, SEO, içerik stratejileri ve web teknolojileri konularındaki deneyimini, sürekli gelişen internet ekosistemine uyum sağlayarak sürdürmektedir.

    Leave A Reply Cancel Reply

    NKFU İçerisinde Arama Yapın

    Son Yazılar

    • Atatürk’ün Ulusa Saygısı: Türk Milletine Verdiği Değer ve Millî Egemenlik Anlayışı
    • Atatürk’ün Gençliğe Hitabesi Önemi Nedir? Bize Ne Anlatır? (Resimli Hitabe Örnekleri)
    • Google Gemini 4 Carbon Tanıtıldı, Özellikleri ve Fiyatı Şaşırttı!
    • Bandırma Vapurunda Atatürk İle Birlikte Olanlar, Vapura Kimler Bindi
    • Atatürkçülüğün Amaç ve Nitelikleri Nelerdir?

    Son yorumlar

    1. Image to 3D - Toryum Nedir? Toryum Elementinin Özellikleri ve Kullanım Alanları
    2. Ali Mehmet Türkoğlu - Fes Nedir? Fesin Tarihi ve Fes Çeşitleri Hakkında Bilgi
    3. Sevda Cetin - Bana Arkadaşını Söyle Sana Kim Olduğunu Söyleyeyim Kompozisyon, Anlamı
    4. İbrahim Sevindik - Anadolu İle İlgili Şiirler, Şiirlerle Anadolu’nun Güzellikleri, Anadolu Şiirleri
    5. İbrahim Sevindik - Anadolu İle İlgili Şiirler, Şiirlerle Anadolu’nun Güzellikleri, Anadolu Şiirleri
    Copyright © 2007 - 2026 NKFU - Atatürk'ün Yolunda, Bilimin İzinde Yayın Yapar!
    • Ana Sayfa
    • Künye
    • Gizlilik Politikası

    Type above and press Enter to search. Press Esc to cancel.

    Ad Blocker YASAK!
    Ad Blocker YASAK!
    Web sitemiz, ziyaretçilerimize çevrimiçi reklamlar göstererek varlığını sürdürmektedir. Reklam görmek istemiyorsanız lütfen internet servis sağlayıcınızı arayarak internetinizi iptal ettiriniz. BEDAVA hizmet maalesef hiç bir yerde yok.