Avrupa Kıtasında yer alan ülkeler, Avrupa’nın yüzölçümü, haritası, coğrafi özellikleri ile ilgili bilgi.
Yüzölçümü: 10 522 600 km2
Ülkeler: Almanya, Andorra, Arnavutluk, Avusturya, Belçika, Beyaz Rusya, Bosna-Hersek, Bulgaristan, Büyük Britanya, Çek Cumhuriyeti, Danimarka, Estonya, Finlandiya, Fransa, Hırvatistan, Hollanda, İrlanda, İspanya, İsveç, İsviçre, İtalya, İzlanda, Letonya, Liechtenstein, Litvanya, Lüksemburg, Macaristan, Makedonya, Malta, Moldova (eski Moldavya), Monaco, Norveç, Polonya, Portekiz, Romanya, Rusya Federasyonu, San Marino, Slovakya, Slovenya, Türkiye (Trakya bölümü), Ukrayna, Yugoslavya, Yunanistan.
Avrupa; Dünyanın beşinci büyük kıtasıdır. Asya’nın batıya doğru bir uzantısı olan, karaların yaklaşık % 8’ini oluşturan, dünya nüfusunun % lO’unu barındıran Avrupa, konumu, ekonomisi, kaynaklarının zenginliği nedeniyle dünya olaylarında önemli rol oynamaktadır.
Coğrafi Konumu: Avrasya kütlesinin batıya doğru uzanmış bir yarımadası konumunda bulunan Avrupa, coğrafya ya da nüfus açısından belirgin bir bütünlük oluşturmadığından, sınırlarının kesinlikle saptanması güçtür. Afrika’dan Akdeniz, Asya’dan Ural Dağları ile ayrılır. Britanya ve Ege adalarının yanı sıra, İzlanda ve Svalbard grubu gibi binlerce uzak adayı da içine alan Avrupa’yı, güneyden Akdeniz, Karadeniz ve Kafkas Dağları; batıdan ve kuzeyden Atlas Okyanusu’nun kuzeyi ve kuzeydoğudaki uzantıları, Norveç Denizi ve Barents Denizi; doğudan da Ural Dağları, Ural Irmağı ve Hazar Denizi çevreler. Kuzey yarıkürede, aşağı enlemlerden, yukarı enlemlere uzanan Avrupa’nın güney ucunda Marroqui (İspanya, 36°2′ Kuzey), kuzey ucunda Nordkyn (Norveç 71°14′ kuzey), batı ucunda Roka Bumu (Portekiz) ve doğu ucunda Ural Dağları (Rusya Federasyonu) yer alır.
Kıtanın kuzeyi ile güneyi arasındaki en büyük uzaklık 3.900 km (Yunanistan’ın güneyinden Norveç’in kuzeyine kadar), batısıyla doğusu arasmdaki en büyük uzaklık 5.300 km’dir (Portekiz’ in güneybatısından Ural Dağları’nın güneyine kadar). Deniz düzeyinin altındaki ovalarla yüksek dağları bir arada barındıran Avrupa’da doğu-batı, kuzey-güney arasında görülen karşıtlıklar da yüzey şekillerindeki çeşitliliğin ürünüdür.
Jeoloji: Avrupa’da yer alan en eski oluşum, prekambriyum döneminde ortaya çıkan İskandinavya Kalkanı’dır. Değişime uğramış kaya kütlelerinden oluşan İskandinavya Kalkanı’nın bir bölümü, Baltık Denizi kıyılarında yüzeyde yer alan kayalar biçimini almıştır. Grönland ve Kuzey Amerika’yı içeren Laurention Kalkanı’nın eskiden bir parçası olan İskandinavya Kalkanı, geniş bir kesiminin tortul tabakalar altında kaldığı Rusya Platformu’na kadar uzanır. Kıtada, İskandinavya Kalkanı’ndan sonra oluşan dağ zincirleri paleozoik ve kenozoik dönemlerde ortaya çıkmışlardır. Paleozoik dönemde kuzey Britanya Adaları, İskoçya Dağları ve Orta Avrupa’daki dağlık bölge; günümüze kadar uzanan kenozoik dönemdeyse Alp Dağları, Prineler, Sierra Nevada, Karpatlar, Dinar Alpleri ve Balkan Dağları oluşmuştur.
Jeoloji yönünden değişik özellikler taşıyan oluşumlar, kıta yüzeyinde ayrı bir dağılım gösterir. Prekambriyum döneminde oluşan İskandinavya Kalkanı kuzeyde, çeşitli zamanlarda oluşan dağ kıvrımları güneyde ve Almanya’nın kuzeyiyle Macaristan’daki ovaları kaplayan genç tortullar ortada yer alır.