Bağ da bulur Bağdat da Atımı Topal Eden Nalbant da Deyiminin Hikayesi – Anlamı – Cümleler

0
Advertisement

Bağ da bulur Bağdat da Atımı Topal Eden Nalbant da ne demek? Bağ da bulur Bağdat da Atımı Topal Eden Nalbant da deyiminin hikayesi, anlamı, Bağ da bulur Bağdat da Atımı Topal Eden Nalbant da ile ilgili örnek cümleler.

Bağ da bulur Bağdat da Atımı Topal Eden Nalbant da

Herkes yaptığının karşılığını görür anlamında kullanılan bir deyimdir.

Bağ da bulur Bağdat da Atımı Topal Eden Nalbant da

Bağ da bulur Bağdat da Atımı Topal Eden Nalbant da Deyiminin Hikayesi

Vakti zamanında Anadolu’nun güzel bir şehrinde yaşayan bir adam, Bağdat’a gitmeye karar verir. Bağdat’ta Ebu Hanife ve Abdülkadir Geylani’nin türbelerini ziyaret etmek niyetindedir. Yaşlı atıyla birlikte yola koyulur. Bazen ata kıyamaz sırtından iner, bazen de atın sırtında yolculuk eder.

Birkaç gün sonra bir kasabaya uğrar. Gelmişken atımı nallatayım der. Nalbant, asık suratlının tekidir. Çaresiz bu duruma katlanır. Nalbant, zavallı atın ayaklarına eski nallan çiviler. Çivilerin bazıları da derine battığından, hayvancağız yaşlılık yetmiyormuş gibi bir de ayak ağrısı çeker.

Adam topallayan atıyla kasabadan ayrılır. Bağdat’a yaklaştığında yol kenarında yemyeşil bağlarla karşılaşır. Parasıyla birkaç salkım üzüm almak ister. Bu niyetle bağa doğru yaklaşınca üzerine azgın köpekler saldırır. Adam bir yana, atı bir yana kaçar. Bu sırada adam yakınlardaki bir kuyuya düşer ve bacağını incitir. Yoldan geçen birinin yardımıyla kuyudan çıksa da artık atı gibi kendisi de topallamaktadır.

Advertisement

At topal, adam topal Bağdat’a ulaşırlar. Adam susuzluktan çatlayacak gibidir. Bir tas su içmek için hangi kapıyı çalsa hepsinden:

— Seni uğursuz adam. Git başımızdan, diye hakaret işitir.

Bir yandan susuzluğun bir yandan da duyduğu hakaretlerin ezikliğiyle Abdülkadir Geylani’nin türbesine varır. Türbede dua ettikten sonra, çeşmeden kana kana su içer. Orada yaşayan dervişler, adamla yakından ilgilenirler. Karnını doyurur, halini hatırını sorarlar. Adam günlerce bu iyi insanlarla beraber kalır. Bir gün dervişlerden birine, oraya gelirken başına gelenleri anlatır. Kendisini sabırla dinleyen derviş:

— Üzülme, der. Bunlar birer sınavdır. “Bağ da bulur, Bağdat da bulur, atını topal eden nalbant da bulur.” Adam bu sözü tam anlamasa da çok beğenir ve tekrar ederek ezberler.

Namaz, sohbet, muhabbet derken bir ay, bir gün gibi çabucak gelir geçer. Adam Anadolu’ya dönmek üzere tekrar yola koyulur.

Yola çıktığı gün Bağdat’ta öyle bir yağmur yağar ki daha önce bir benzerine pek rastlanmamıştır. Kendisine su vermeyen mahalleden geçerken bir de bakar ki evler suyun içinde kalmış. Herkesin derdi başından aşkın, insanlar eşyalarını kurtarmak için durmadan koşuşturuyorlar.

Adam: – Yolcu yolunda gerek, diyerek devam eder yoluna. Bağdat’ın çıkışında bir salkım üzüm yemek için gittiği bağa bakınca bir de ne görsün. Bağın yeri kocaman bir göl olmuş. Üzümlerle beraber asmalar da sel suları içinde gidiyor.

Advertisement

Adam: — Allah’ım senin gücün neye yetmez ki, der ve secdeye kapanır. Tövbe istiğfar ettikten sonra yoluna devam eder.

Gelirken atını nallattığı kasabaya da uğrar. Namaz vakti olduğundan önce namazını kılar. Cami çıkışında kılınan cenaze namazına da katılır. Cenazenin kime ait olduğunu sorunca birisi nalbant dükkânını göstererek:

— Şu dükkânı çalıştıran nalbant var ya, işte o, der.

Adam şaşkınlık içinde:

— Nasıl oldu, diye sorar.

— Bugün bir katırı nallarken göğsüne yediği çifteyle vefat etti adamcağız, derler.

Adam bu olayın üzerine tekkedeki dervişin sözünü hatırlar: “Bağ da bulur, Bağdat da bulur; atını topal eden nalbant da bulur.” Ve memleketine varana kadar dervişin bu sözünü dilinden düşürmez.

“Herkes yaptığı haksızlığın cezasını mutlaka çeker.” anlamında kullanılan bir deyimdir.

Bağ da bulur Bağdat da Atımı Topal Eden Nalbant da İle İlgili Cümleler

  • *** Sana yapılan haksızlıklara üzülme sakın, unutma ki, Bağ da bulur Bağdat da Atımı Topal Eden Nalbant da.
  • *** Bu dünyada yapılan hiçbbir kötülük cezasız değildir, Bağ da bulur Bağdat da Atımı Topal Eden Nalbant da.


Leave A Reply