Bitlis İli Coğrafi Özellikleri Hakkında Bilgi

0
Advertisement

Bitlis ilinin genel coğrafi özellikleri hakkında bilgi.

bitlisBitlis Doğu Anadolu Bölgesi’nin Yukarı Fırat ve Yukarı Murat bölümlerinin sınırı üzerinde bir ildir. Doğuda Van Gölü ve Van ili, güneyde Siirt, batıda Muş, kuzeyde de Ağrı illeriyle çevrilmiştir. Merkez ilçesinden başka Adilcevaz, Ahlat, Güroymak, Hizan, Mutki ve Tatvan adında 5 ilçesi bulunmaktadır. Yüzölçümü 6707 kilometrekaredir.

Bitlis ili Doğu Anadolu’nun en dağlık kısımlarından birini teşkil eder. Dağlar Van Gölü’nü güneyden çevirir. Yükseklik göl kıyılarından sonra birdenbire artar. Gölün batısındaki kesimde genç ve yüksek, volkanlar göze çarpar. Burada 2300-2400 metre yüksekliği olan yaylalar vardır. Bu yaylalar üzerinde Doğu Anadolu’nun büyük ve taze volkan konileri yükselir. Bunlardan Süphan ve Nemrut dağları Bitlis sınırları içindedir. Nemrut yanardağı son olarak 1441’de püskürmüştür. Krater üzerinde ay biçiminde derin bir göl vardır. Süphan, Ağrı’dan sonra yurdumuzun en yüksek dağıdır. Yüksekliği 4.434 metreyi bulur.

Bitlis’te kışlar soğuk geçer, erken gelir, uzun sürer. Çok kar yağar. Buna karşılık yazlar kısa ve sıcaktır. Bitlis’in yıllık yağış tutarı ortalama 1 metreden fazladır. Önemli akarsuyu yoktur. Yalnız çevredeki dağlardan çıkıp Van Gölü’ne dökülen birçok ufak dereler vardır. Ormanlık alanlar oldukça fazla yer tutar. Bitlis, bu bakımdan Doğu Anadolu’nun birçok illerinden ileri bir durumdadır. Bütün yüzölçümünün % 11’i ormanlıktır. En çok meşe, karaağaç ve ardıç görülür. Ayrıca nadir ağaçlardan olan huş ağacına Nemrut Dağı’nda rastlanır.

Tarıma elverişli topraklar bütün il yüzölçümünün % 7’si kadardır. En çok buğday ekilir. Geleneğe bağlı olarak darı ekimi de gelişmiştir, Van Gölü kıyısındaki ince şeritte çeşitli meyvalar yetiştirilir. Endüstri bitkilerinden tütün ekimi önemlidir. En çok karaman tipi koyun beslenir. Sığır cinsi çeşitlidir. Hayvan ürünlerinden en çok peynir ve yağ yapılır. Arıcılık da oldukça ileri seviyededir. Bitlis balı meşhurdur.

Advertisement

Leave A Reply