Büyüteçler Nasıl Çalışır? Kullanılan Mercek Türü Kullanım Alanları Özellikleri

0
Advertisement

Büyüteçlerin çeşitleri ve kullanım alanları nelerdir? Büyüteçler nasıl çalışır, hangi mercekler kullanılır, özellikleri nelerdir?

Büyüteç camları, çeşitli boyut ve biçimlerde bulunurlar. Nispeten sıradan olanlardan – örneğin, okunması zor olan dergi metnini ayırt etmek için yeterince büyük hale getiren – bilimsel açıdan gelişmiş olanlara kadar bir çok çeşit ve uygulamalara sahiptirler. Gelişmiş olanları evrenin uzak unsurları net bir odağa toplayabilir ve insanların mikroskobik organizmaları görmesine izin verebilir. Büyüteçler, optik fiziğin basit prensipleri sayesinde çalışır.

büyüteç

İnsan Hayatında Büyüteçler

Büyüteçler, basılı sayfalardaki kelimeleri işlevsel olarak genişleterek okumayı kolaylaştırmanın yanı sıra, insanların başka türlü göremeyeceklerini çok ayrıntılı olarak görmelerini sağlayarak insanlığın doğa anlayışını genişletiyor. Güçlü bir mikroskobun büyüteç merceği, küçük bakterilerin ve hatta virüslerin görünümünü ortaya çıkarır. Astronomik teleskoplardaki büyütme lensleri, uzaktaki gezegenlerin, galaksilerin ve diğer gök cisimlerinin nefes kesici görüntülerini sağlar. Kuş gözlemcileri ve diğer doğa bilimciler, dürbün kullanarak hedeflerinin gelişmiş görüşlerinin keyfini çıkarırlar. Bu aletlerin her biri, elde tutulan birimlerde bulunan aynı temel büyütme lenslerinden yararlanır ve öncelikle düzenleri ve güçleri bakımından farklılık gösterir.

Özet:

Büyüteç, İnce kenarlı mercek kullanarak cisimleri büyütmeye yarayan araçtır. Büyeteçler, ışığın kırılma özelliklerinden yararlanırlar. Çoklukla küçük cisimleri daha büyük görebilmek için, bu cisimlerle göz arasına konan yakınsak mercek, pertavızdır. Büyüteçlerde odak uzaklıkları küçüktür. İncelenecek cisim büyüteç ile bunun odaklarından birisi arasına yerleştirilir; öbür odak tarafına da gözleyicinin gözü gelir. Böylece cismin zahirî, büyük ve doğru bir görüntüsü görülmüş olur.

Büyüteçlerin Fiziği

Büyüteç, dışbükey bir mercektir. Dışbükey, bir kaşığın altı veya bir spor stadyumunun kubbesi gibi dışa doğru kıvrılmış anlamına gelir. İçbükey veya içe doğru kıvrımlı olanın tersidir. Lens, ışık ışınlarının içinden geçmesine izin veren ve bunu yaparken onları büken veya kıran bir şeydir. Bir büyüteç, dışbükey bir mercek kullanır çünkü bu mercekler, ışık ışınlarının birleşmesine veya bir araya gelmesine neden olur.

Advertisement

Görüntü Oluşumu

Aslında bir büyüteç, gözlerinizi orada olmayan şeyi görmeniz için kandırır. Nesneden gelen ışık ışınları cama paralel olarak girer ancak mercek tarafından kırılarak çıkarken birleşerek gözünüzün retinasında “sanal bir görüntü” oluşturur. Bu görüntü, basit geometri nedeniyle nesnenin kendisinden daha büyük görünüyor: Gözleriniz, ışık ışınlarını düz çizgiler halinde, gözünüzden nesneden daha uzak olan ve dolayısıyla daha büyük görünen sanal görüntüye doğru izler.

Keşifler ve Buluşlar

Büyüteç merceği, modern teknolojinin kritik bir yönüdür. Bu olmadan, bazı askeri operasyonlarda hayati öneme sahip kameralardan yararlanamaz, ekranda film izleyemez veya gece görüş gözlüğü gibi aletleri kullanamazsınız. 17. yüzyılın başlarında Galileo, ilk astronomik teleskopu bir araya getirdi ve Dünya’nın ayının ve yakındaki gezegenlerin daha önce bilinmeyen özelliklerini keşfetti ve ayrıca Jüpiter’in kendine ait birden fazla uydusu olduğunu ortaya çıkardı.


Leave A Reply