Buzdağları Neden Batmaz? Nasıl Yüzer? Buzdağlarının Arkasındaki Bilim

0
Advertisement

Buzdağlarının batmamasının ve yüzmesinin sebebi nedir? Buzdağları neden önemlidir? Bilim adamları neden buzdağlarını inceler, nasıl oluşurlar?

buzdagi
Buzdağları, karada oluşan ve bir okyanus veya gölde yüzen buz parçalarıdır. Buzdağları, buz küpü büyüklüğündeki parçalardan küçük bir ülke büyüklüğündeki buz adalarına kadar tüm şekil ve boyutlarda olabilir. “Buzdağı” terimi, 5 metreden (16 fit) büyük buz parçalarını ifade eder. Daha küçük buzdağları, tespit edilmesi daha zor olduğu için gemiler için özellikle tehlikeli olabilir. Kuzey Atlantik ve Antarktika’yı çevreleyen soğuk sular, Dünya’daki buzdağlarının çoğuna ev sahipliği yapıyor.

Buzdağları nasıl oluşur ve nereye giderler?

Buzdağları, buzul parçalarından, buz raflarından veya daha büyük bir buzdağından koptuğunda oluşur. Buzdağları okyanus akıntıları ile seyahat eder, bazen kıyıya çarparak veya sığ sularda yakalanırlar.

Bir buzdağı ılık sulara ulaştığında, yeni iklim ona her yönden saldırır. Buzdağının yüzeyinde, sıcak hava, karı ve buzu eriterek buzdağının içinden damlayıp çatlakları genişletebilen eriyik havuzları denen havuzlara dönüştürür. Aynı zamanda, buzdağının kenarlarında ılık su birikerek buzu eritir ve buz parçalarının kırılmasına neden olur. Alt tarafta, daha sıcak sular buzdağını aşağıdan yukarıya doğru eritir.

buzdagi

Peki Neden Batmazlar?

Birkaç sebep var. Birincisi, suyun birçok şaşırtıcı özelliğinden biridir: Su, tüm yaşam için gerekli olmasının yanı sıra, sıvı olarak katıdan biraz daha yoğun olan birkaç maddeden biridir. Bu nedenle buz küpleri suda yüzer.

Advertisement

İkincisi ve biraz daha ilginç bir şekilde: Çoğu buzdağı aslında çok fazla hava içerir. Pek çok insanın hayal ettiği katı buz blokları olmaktan uzak, buzdağları milyarlarca minik, hapsolmuş hava kabarcıklarıyla doludur ve dev buzdağlarına beyaz görünümlerini verir.

Üçüncüsü, buzdağları tatlı sudan yapılır. Okyanus suyundaki çözünmüş tuzlar nedeniyle tatlı sudan daha yoğundur ve buzdağlarına canlılık katar.

Buzdağları neden önemlidir?

Buzdağları, Kuzey Atlantik’i ve Antarktika çevresindeki suları geçen gemiler için tehlike oluşturmaktadır. Titanik 1912’de Newfoundland yakınlarında battıktan sonra, Amerika Birleşik Devletleri ve diğer on iki ülke, Kuzey Atlantik’teki buzdağları gemilerini uyarmak için Uluslararası Buz Devriyesi’ni kurdu.

Uluslararası Buz Devriyesi, büyük nakliye yollarında yüzen buzdağlarını izlemek için uçaklar ve radarlar kullanıyor. ABD Ulusal Buz Merkezi, Antarktika yakınlarındaki buzdağlarını izlemek için uydu verilerini kullanıyor. Ancak, yalnızca 500 metrekareden (5,400 fit kare) büyük buzdağlarını izler.

Buzdağları, iklim ve okyanus süreçleri hakkında daha fazla bilgi edinmek için onları inceleyen bilim adamları için bir araç görevi görebilir.

Buzdağı

Advertisement

Bilim adamları neden buzdağlarını inceliyor?

İklim bilimcileri, buzulların çökmesine neden olan süreçlere dair ipuçları ararken buzdağlarını incelerler. Bilim adamları, buzdağlarının daha sıcak sulara ulaştıklarında parçalanma şeklinin Antarktika buzullarının parçalanmasını yansıttığını fark ettiler. Araştırmacılar, buzdağlarının parçalanmasına neden olan faktörleri inceleyerek, buz tabakasının dağılmasına yol açan etkileri daha iyi anlamayı ve buz tabakalarının ısınan bir iklime nasıl tepki vereceğini daha iyi tahmin etmeyi umuyorlar.

Oşinograflar buzdağlarını takip ediyorlar çünkü denize kattıkları soğuk tatlı su, kökenlerinden uzakta akıntıları ve okyanus dolaşımını etkileyebilir.

Biyologlar, okyanus yaşamını nasıl etkilediklerini öğrenmek için buzdağlarını inceler. Buzdağları eridikçe, besin maddelerini etraflarındaki okyanusa sızdırırlar. Son araştırmalar, buzdağlarını çevreleyen suyun plankton, balık ve diğer deniz yaşamıyla dolu olduğunu göstermiştir.


Leave A Reply