Çamaşırhane Düzeni, Bölümleri

0
Advertisement

Otellerde çamaşırhane düzeni nasıl olmalıdır? Çamaşırhanenin düzenlenmesi, bölümleri, özellikleri nelerdir, hakkında bilgi.

Çamaşırhanenin Düzenlenmesi :

Çamaşır odası, bütün stokların saklandığı, çamaşırların alınıp verildiği, bakımlarının yapıldığı, dikişlerinin dikildiği; yetenekli, becerikli personel grubu ile yönetilen merkez çamaşır deposudur. Merkez çamaşır deposu diye adlandırılan çamaşırhane 4 bölümden meydana gelmiştir:

1. Temiz çamaşır bölümü, yedek çamaşırlar dahil.

2. Kirli çamaşır bölümü (gruplanan ve sayma odası).

3. Dikiş ve tamir bölümü; çamaşırlara numara ve marka dikilmesi bu bölümde yapılır.

Advertisement

4. Yıkama ve ütüleme bölümü.

Büyük otellerde, çamaşırhaneye bağlı kuru temizleme, personel üniforması alıp verme bölümü, bay ve bayan personelin üniforma değiştirme bölümleri bulunur.

Çamaşırhanenin Bölümleri

1. Temiz Çamaşır Bölümü : Temiz çamaşır bölümü, çamaşırhane şefinin bulunduğu bölümdür. Düzenleme açısından, diğer bölümlerden farklıdır. İyi düzenlenmiş temiz çamaşır bölümünde şu özellikler olmalıdır:

– İyi aydınlatılmış olmalı,

– Çamaşırların kuru ve değişmez ısıda saklanabilmesi için, iyi ısıtılmış olmalı,

– Sürme kapaklı veya önü perdeli bölümleri ve bol miktarda dolaplı olmalıdır.

Advertisement

Her kapının üzerinde dolap içinde hangi cins çamaşır bulunduğunu gösteren etiket bulunmalı; tek kişilik çarşaf, çift kişilik çarşaf, yastık kılıfı v.b.

– Masa örtüsü, çarşaf v.b. ağır ve çok kullanılan eşyalar bel hizasındaki raflara yerleştirilmeli,

– Yastık kılıfı, peçete, havlu gibi hafif eşyalar alt veya yüksek raflara konmalı,

– Otelde ayrıca üniforma alıp verme deposu bulunmadığı hallerde bir odada üniformaları asmak için raylar, askılar olmalı, üniformalar buraya, boylara göre ayrılmış olarak aşılmalı,

– Çamaşırların alınıp verilmesi için 1 – 2 uzun masa bulunmalıdır. Temiz çamaşırlar oda görevlisine,kirlileri temizlerle değiştirme prensibine uygun olarak dağıtımı yapılmalıdır. Çamaşırları alıp verme kolaylığı açısından, üst ve alt kapısı ayrı ayrı açılabilen “Gişe Tarzı” kapı olmalı; gişe tarzı kapılar olduğu takdirde, çamaşır raf ve dolaplarına, çamaşırhane memuru veya şefinden başkası giremeyeceği için,karışıklık önlenmiş olur. Temiz çamaşır bölümü, temizliği, tertip ve düzeni ile dikkati çekmelidir.

2. Kirli Çamaşır Bölümü : “Gruplama odası” adı da verilen bu kısım, çeşitli yerlerden gelen kirli çamaşırların toplandığı, sayıldığı, kontrol edildiği ve gruplara ayrıldığı önemli bir bölümdür.

Özellikleri:

– Temiz çamaşır bölümüne en yakın veya hemen karşısında olmalı,

– Çamaşır gruplama esaslarına uygun etiketlenmiş kirli çamaşır sepetleri ve arabaları bulunmalı (havlular, yastık kılıfları, masa örtüleri, çarşaflar v.s.),

– Yıkama bölümüne geçiş kapısı olmalı ve bu kapı, kirli çamaşır sepetlerinin geçebileceği genişlikte olmalı,

– Çamaşırların kolay gruplanabilmesi için geniş olmalı,

Advertisement

– Çamaşırların lekelenmesini önlemek için döşemenin temiz olması sağlanmalıdır.

3. Dikiş ve Tamir Bölümü : Bu bölümde çamaşırların el ile ütülenmesi için ütü masası, tamir ve dikiş için dikiş makineleri ve raflar bulunmalıdır. Otelde dikiş ve tamir yapmak için ayrı personel yoksa, çamaşır odası personelinden yeteneği olan iki kişi öğleden sonra bu işleri yürütebilir. Tamir ve dikiş işlerini yürütecek ayrı bir personelin olması en ideal olanıdır. Ayrıca bölümde en az iki tane motorlu dikiş makinesi bulunmalıdır. Dikiş makinesinin çeşitli tamir ve örme işlerini yapacak ayak ve parçaları olmalıdır. Çamaşırlar tamir edildikten soma ütülenip katlanarak, temiz çamaşır bölümüne gönderilir. Bütün çamaşırların üzerine otelin adı ve servisine çıktığı tarih yazılmalı veya işlenmelidir. Örn: Sönmez Otel 24.12.1983 tarih kaydı, eşyanın ne kadar dayandığını anlamak için önemlidir. Bu tür yazılar, silinmez mürekkeple yazılabileceği gibi solmaz iplikle de işlenebilir. Otel işletmesi isterse markalama işini fabrikada da yaptırabilir.

4. Yıkama ve Ütüleme Bölümü : Temiz ve kirli çamaşır bölümü ile sıkı ilişkisi olan bölümdür. Bu bölümün şu özellikleri bulunmalıdır:

– Kirli ve temiz bölüme açılan kapıları olmalı,

– Havalandırma sistemi iyi olmalı,

– Çamaşır yıkama, kurutma, silindir ütü ve diğer manken pres gibi ütüleri alabilecek, rahat hareket edebilecek büyüklükte olmalı,

– Yer döşemesi kolay kuruyan ve temizlenen nitelikte olmalı,

– Döşemesi kaymayan cinsten olmalı,

– İyi aydınlatılmalıdır.


Leave A Reply