Çita Nasıl Bir Hayvandır? Dünyanın En Hızlı Hayvanının Özellikleri Nelerdir?

1

Çita nasıl bir hayvandır? Dünyanın en süratli hayvanlarının başında gelen yırtıcı Çita hayvanı ile ilgili olarak genel bilgilerin yer aldığı yazımız.

çita

Kaynak: pixabay.com

ÇİTA, (Lat. Acinoyx jubatus). Kedigiller familyasından memeli türüdür. Dokuz alt türüyle Afrika ve Asya’da yaşar. Vücudunun uzunluğu 125-135 cm, kuyruk uzunluğu 70-75 cm; omuz yüksekliği 75-85 cm’dir. Post üstte sarı-gri tonlarda, siyah-kahverengi benekli, alt bölümde ise beyazdır. Gözlerinin altından çeneye doğru uzanan siyah ve dikey çizgili başı, küçük yuvarlak kulakları, uzun ince bacakları ve çok hızlı (saatte 112 km) koşması belirgin özellikleridir.

Advertisement

Gepard ya da av leoparı da denir. Hindistan’da evcilleştirilenler ceylan ve antilop avında kullanılır. Tırmanamayan ve tırnaklarını içeri çekemeyen çita, 95 günlük bir gebelikten sonra 2 ila 4 arasında yavru doğurur. Genellikle yalnız, bazen toplu olarak avlanırlar. Postundan kürk olarak yararlanılır.

Anatomi ve Görünüm

Çita, kalın sarımsı kürkle kaplı ve küçük siyah noktalarla noktalı uzun, ince bir gövdeye sahiptir. Uzun kuyruğu dengeye ve hızla yön değiştirmeye yardımcı olur ve çita vücudunun geri kalanından farklı olarak, kuyruğu boyunca siyah bir uçla biten halka işaretleri vardır. Çitaların, potansiyel av için çevredeki otlakları taramalarına yardımcı olan yüksek gözlü küçük kafaları vardır. Ayrıca gözlerin iç kısmından burun boyunca ve ağzın dışına uzanan ve parlak güneş tarafından kör olmaktan korunmalarına yardımcı olduğu düşünülen belirgin siyah “yırtılma izleri” vardır. Çita’nın olağanüstü hızı, güçlü ve güçlü arka ayaklara sahip olmak da dahil olmak üzere birçok şeyden kaynaklanır. ve çitaların sadece hızlı koşmasını değil, aynı zamanda onları çok çevik yapmasını sağlayan inanılmaz derecede esnek ve kaslı bir omurga. Ayrıca, Çita’ya yüksek hızda daha iyi bir tutuş sağlayan, zemine dalan, geri çekilemeyen pençeleri vardır.

Çita Dağılımı ve Yaşam Alanı

Çita bir zamanlar birkaç kıtaya yayılan geniş bir tarihsel alana sahipti, ancak bugün dağılımı çok daha dağınık, az sayıda İran’da ve çoğunluğu Sahra altı Afrika’da bulunuyor. Çitalar hala doğu ve güney Afrika’nın birkaç farklı bölgesinde bulunsa da, en büyük vahşi çita popülasyonu şimdi güneybatı Afrika’da Namibya’da bulunuyor. Çitalar en yaygın olarak uçsuz bucaksız açık otlakları takip ederken bulunur, ancak yeterli yiyecek ve su kaynağı olduğu sürece çöller, yoğun bitki örtüsü ve dağlık araziler dahil olmak üzere çeşitli diğer habitatlarda da bulunur. Çitalar, Afrika’daki en savunmasız kedilerden biridir.

Davranış ve yaşam tarzı

Çita, Afrika kedileri arasında benzersizdir, çünkü gündüzleri daha aktiftir, bu da aslanlar ve sırtlanlar gibi soğuk gecelerde avlanan diğer büyük yırtıcı hayvanlarla rekabet etmekten kaçınır. Aynı zamanda en sosyal kedi türlerinden biridir, erkeklerin genellikle küçük gruplar halinde, genellikle kardeşleriyle birlikte dolaşmasıdır ve ilginç bir şekilde, yavrularına bakmak için harcadıkları 18 ay dışında en yalnız hayvanlar dişilerdir. . Çitalar, geniş ev aralıklarında devriye gezen ve genellikle diğer çitalarla ve aslında aslanlarla örtüşen, dişiler erkeklerden çok daha geniş bir aralıkta gezinme eğiliminde olan şiddetle bölgesel hayvanlardır. Genellikle utangaç ve sinsi hayvanlardır.

Advertisement

Üreme ve Yaşam Döngüleri

Yaklaşık 3 ay süren bir gebelik döneminden sonra, dişi çita, Afrika vahşi doğasında kör ve inanılmaz derecede savunmasız doğan iki ila beş yavru doğurur. Yavrular et yemeye başladıkları ilk birkaç ay annelerini emzirirler ve onu izleyerek avlanmayı öğrendikleri için av gezilerinde annelerine eşlik etmeye başlarlar. Çita yavruları avlanma tekniklerinin çoğunu kardeşleriyle oynayarak öğrenirler ve başarılı bir şekilde avlanabilecek duruma gelene kadar annelerinin yanında kalırlar ve 18 ay ile 2 yaş arasında kendi bölgelerini bulmak için yola çıkarlar. Ne yazık ki, Çita sayılarındaki böylesine büyük düşüşlerin ana nedenlerinden biri, Çita yavrularının %75’inin 3 aylık yaşayamaması.

Çita Diyeti ve Avı

Çita olağanüstü bir görüşe sahiptir ve bu nedenle önce avını (10 ila 30 metre arasında) takip ederek, ardından zamanı geldiğinde peşinden koşarak görüş kullanarak avlanır. Çitalar genellikle avlarını geniş açık alanlarda öldürür, ancak diğer hayvanların onu avlamasını önlemek için onu saklanma yerine sürükleme eğilimindedir. Çita, avını hemen yiyemediği için bunu yapmak zorundadır, çünkü kovalamaca sonrasında aşırı derecede sıcaktırlar ve ziyafet çekmeden önce soğumaları için zamana ihtiyaçları vardır. Çitalar etçil hayvanlardır, yani hayatta kalmak için ihtiyaç duydukları beslenmeyi elde etmek için yalnızca diğer hayvanları avlayıp öldürürler. Esas olarak Gazelle ve Wildebeest gibi bir dizi büyük antilop türü de dahil olmak üzere büyük otoburları avlarlar. zebralar ve Hares gibi daha küçük memelilerle birlikte. Çita’nın kesin diyeti, bulunduğu yere bağlı olma eğilimindedir.

Çita Yırtıcıları ve Tehditleri

Yetişkin çita, çevresinde baskın bir yırtıcıdır ve bu nedenle diğer büyük yırtıcılar tarafından av olarak görülmez (daha çok rekabet gibi). Bununla birlikte, çita yavruları, özellikle anneleri avlanmadığında inanılmaz derecede savunmasızdır ve aslanlar ve sırtlanlar dahil olmak üzere çeşitli hayvanların yanı sıra kartal ve akbaba gibi büyük kuş türleri tarafından avlanırlar. Çitalar için en büyük tehdit, yalnızca doğal yaşam alanlarının geniş alanlarını ele geçirmekle kalmayıp aynı zamanda geniş arazileri milli parklara dönüştüren insanlardır. Bu alanlar hem aslan hem de sırtlan popülasyonlarında artış gösteriyor gibi görünse de, bu diğer büyük yırtıcıların sayısının artmasıyla yiyecek için daha fazla rekabet olduğundan çita sayıları çok daha düşüktür.

İlginç gerçekler ve özellikler

Farklı alt türler arasındaki en belirgin farklardan biri, kürk renginin çevreye bağlı olarak biraz değişmesidir. Daha kurak çöl bölgelerinde bulunan çitalar, Güney Afrika’nın otlaklarında dolaşan gerçek çitalardan daha hafif ve daha küçük noktalara sahip olma eğilimindedir ve daha koyu, biraz daha büyük ve daha büyük noktalara sahiptir. Çitalar kükremeseler de, bir mil öteden duyulabilen tiz bir uluma da dahil olmak üzere çeşitli farklı sesler çıkarırlar. Çita, dünyadaki en belirgin kedilerden biridir ve Leopar ile oldukça sık karıştırılsa da adının, “benekli” anlamına gelen Hindu kelimesi “chita”dan geldiğine inanılmaktadır.

İnsanlarla Çita İlişkisi

Vahşi görünümlerine rağmen çitalar, köylüler için yiyecek avlamak için kullanıldıklarından binlerce yıldır yerel halk tarafından evcilleştirildi. Ayrıca uzun süre esaret altında tutuldular, ancak özellikle sağlıklı bireyler üretmedikleri için, kan hattını eski haline getirmek için vahşi çitalar düzenli olarak yakalandı. İnsanlar tarafından doğal yaşam alanlarının çoğunda ganimet olarak avlanan çitalar, birçok yerden tamamen yok oldu ve büyüyen insan yerleşimleri için habitat kaybı ve tarım için arazilerin açılmasıyla birlikte, çitaların sayısı bugün birçok alanda hızla azalmaya devam ediyor.

Çita Koruma Durumu ve Bugünkü Yaşam

Bugün Çita, IUCN tarafından yakın gelecekte doğal ortamında yok olmaya karşı savunmasız bir tür olarak listelenmiştir. Habitat kaybı, bir dizi rakip yırtıcı hayvana ev sahipliği yapan vahşi yaşam parklarının artmasıyla birleştiğinde, küresel çita popülasyonunda ciddi bir düşüşe yol açtı. Şu anda, dünya çapında artan sayıda hayvanat bahçesi ve hayvan enstitüsü ile birlikte vahşi doğada tahminen 7.000 ila 10.000 kişi kaldı.

Advertisement


1 Yorum

  1. çitanın hızı on

    açıkçası çok fazla bilgi yok ama yinede güzel bilgiler var ben zaten çok hızlı koşarım yakalamaca oynarken bana çita derler.

Leave A Reply