Çocuklarda Boğaza Cisim Tıkanması Belirtileri ve İlk Yardım

0
Advertisement

Çocuklarda ve bebeklerde boğaza kaçan yabancı cisim yüzünden nefes alamama belirtileri nelerdir, neler yapılmalıdır, korunma.

Çocuklarda Boğaza Cisim Tıkanması Belirtileri ve İlk Yardım

Tıkanarak boğulma, yani boğaza bir şey kaçmasıyla boğulma, bebeklerde ve çocuklarda en çok rastlanan kazalardan biridir. Çocuk öksürebiliyorsa, akciğerlere biraz olsun hava geçtiğinin belirtisi olduğu için, daha az kaygılanılacak bir durumdur. Her ne kadar çocuk büyük bir korkuya kapılırsa da, bu durumda siz bunu bilerek, soğukkanlılığınızı koruyun. Yanlış yere, yani yemek borusuna değil de soluk borusuna kaçan şey bir yiyecek ya da sıvıysa, öksürükle burundan çıkabilir. Bu durum, çocuğun canını yaksa da, tehlikeli değildir.

BELİRTİLERİ

Çocuk öksürmüyor, zorlanarak soluk almaya çalışıyorsa, açıkça panik halindeyken rengi önce kızarıp, ardından solarak, morarmışsa, solunum yolları tıkanmış demektir ve hemen harekete geçmeniz gerekir.

İLK YARDIM

Çocuğun ağzını açıp, parmağınızı kanca biçiminde kıvırarak ağzına sokun; tıkayan cismin ya da yiyeceğin çevresinde dolaştırarak, gırtlağından çıkarıp çıkaramayacağınızı deneyin. Çocuk bu yüzden öğürürse tasalanmayın; tersine, öğürmesi, tıkayan şeyin yerinden oynamasına yardımcı olabilir.

Soluk borusunu parmağınızla açamazsanız ve çocuğunuz bir yaşının altındaysa, başı aşağı gelecek biçimde dizlerinizin üstüne yatırın ve bir elinizle kalçasından tutun. Öbür elinizin ayasıyla, kürek kemiklerinin arasına keskin ve kuvvetli darbelerle dört kez “pat pat” vurun. Boğazına kaçmış şey çıkmazsa, arka üstü çevirin, bir elinizin iki ya da üç parmağını, düz olarak göğüs kemiğinin alt ucuna koyun. Hızla dört kez bastırın. Sırta vurma ve göğüs kemiğine baskı uygulama işlemlerini, boğazını tıkayan şey yerinden kurtuluncaya kadar, dönüşümlü olarak tekrarlayın. Solunum bütünüyle kesilirse, yapay solunum uygulamaya hazır olun.

Advertisement

Çocuk daha büyükse, arka üstü yatırın. Elinizin ayasını göbek çukurunun üst yanına, tam göğüs kafesinin altına dayayın. Hızlı ve kuvvetli biçimde, aşağı yukarı 6-10 kez, cisim yerinden kurtuluncaya kadar bastırın. Hâlâ soluk almıyorsa, yapay solunum uygulayın.

KORUNMA

Yemek yerken ya da bir şey içerken -özellikle de şişeden bir şey içerken-küçük çocuğunuzu hiçbir zaman yalnız bırakmayın. Bilye, boncuk ve oyuncak parçaları gibi küçük cisimleri ondan uzak tutun. Daha büyük çocuklarda, karamela ya da patlamış mısır gibi bazı yiyecekler de, kolayca tıkanmaya yol açabilir. Küçük çocuklara ayrıca, yerfıstığı da verilmemelidir: Gırtlağa kolayca kaçabilmesinin yanı sıra, çıkarıldıktan sonra bile akciğerleri tahriş etmeyi sürdüren ve iltihaplanmaya yolaçabilen bir yağ içerir.


Leave A Reply