Çocuklarda Kistik Fibroz Nedir? Belirtileri ve Annelerin Yapması Gerekenler

0
Advertisement

Kistik Fibroz nasıl bir hastalıktır? Çocuklarda Kistik Fibroz belirtileri nelerdir, neler yapılabilir, hakkında bilgi.

kistik-fibrozis

Kistik Fibroz;

Nadir görülen kalıtsal bir rahatsızlıktır, yani doğum sırasında mevcuttur ve ana-babadan geçmiştir. Eğer ana-baba sağlıklıysa ve her ikisi de kusurlu geni taşıyorlarsa, doğan her çocuğun kistik fibrozlu olma şansı yüzde yirmi beştir. Bu hastalıkta vücuttaki birçok salgı bezi ve özellikle de bronşların içerisindekiler kusurludur. Bunlar normal ve akışkan bir mukus yerine kalın ve koyu bir salgı yaparak solunum yollarında tıkanmalara, dolayısıyla da akciğer enfeksiyonlarına neden olur. Akciğerin küçük bölümlerinde cereyan eden bu tür olayların sonucu, zatürredir. Nitekim, zatürre, kistik fibroz vakalarında sık sık görülmektedir.

Kistik fibroz hastalarının pankreas bezleri, hayati önemi olan bazı belirli enzimleri yapamaz. Bunlar besinlere etki edip onları kana geçebilecek duruma getiren enzimlerdir. Bunların bulunmaması, besinlerin iyi emilmeyeceğini gösterir, böylece ishal ve kötü kokulu dışkı görülür. Vücut, ihtiyacı olan birçok besleyici maddeyi sağlayamadığından çocuk küçük kalır, büyüyüp normal şekilde gelişemez. İshal krizleri zaman zaman yerini kabızlığa bırakır ve bu ise, bağırsakların gerçek anlamda tıkanmasına yol açar.

Muhtemel belirtiler

  • • Öksürükle ve bazen de solunum zorluklarıyla birlikte tekrarlayan göğüs enfeksiyonları.
  • • Zaman zaman yerini kabızlığa bırakan ishal.
  • • Yağlı ve pis pis kokan dışkı.
  • • Çocuğun büyüyüp serpilememesi.
  • • Karında şişlik, kollarda ve bacaklarda çelimsizlik.

Ne yapılabilir?

Kistik fibrozun tedavisi yoktur ama durumun erkenden teşhisi, akciğerlerin kalıcı zarara uğrama tehlikesini azaltır. Yeni doğan bebeğin kanında ve dışkısında yapılabilecek basit testler vardır ama kesin teşhis, ter testiyle yapılır, çünkü bu hastaların terlerindeki tuz miktarı normalden fazladır. Ter testi, kistik fibrozu olan bir çocuğun bütün erkek ve kız kardeşlerinde veya tekrarlayan zatürre geçiren veya bir türlü büyüyüp serpilemeyen çocuklarda yapılmalıdır. Test, bebek terleyecek kadar olgunlaştığında (yaklaşık üçüncü ayda) yapılabilir.

Kistik fibrozu olan çocuklarda vitamin takviyelerinin ve enzimlerin de yer aldığı özel bir beslenme uygulanması gerekir. Bu enzimler ağızdan alınabilir. Besinlerdeki yağ miktarı azaltılmalıdır. Akciğerlerdeki mukusun inceltilip boşaltılmasını kolaylaştırmak İçin her gün fizik tedavi ve solunum egzersizleri uygulanmalıdır. Nemli hava, çocuğu rahat ettirir. Bu nedenle çocuğun odasına bir su buharlaştırıcı konması faydalıdır. Solunum enfeksiyonları antibiyotiklerle tedavi edilir.

Advertisement


Leave A Reply