Dalai Lama (Tenzin Gyatso) Kimdir? Tibet’in Ruhani Liderinin Hayatı ve Yaptıkları

0
Advertisement

Dalai Lama kimdir ve ne yapmıştır? Tibet’in ruhani ve siyasi lideri Dalai Lama’nın hayatı, barış yolundaki çalışmaları hakkında bilgi.

Dalai Lama (1935 – )

Tibet’in siyasi lideri Dalai Lama, Tibet’i Çin’den bağımsız ve demokratik bir devlet yapmak için çabaladı. O ve takipçileri Hindistan’a sürgün edildi.

Dalai Lama

Biyografisi

Dalai Lama, 6 Temmuz 1935’te Çin’in Taktser kentinde Lhamo Thondup olarak doğdu. 15 yaşında, Dalai Lama olarak Tibet’in siyasi gücünü üstlendi. Çin Halk Cumhuriyeti aynı yıl işgal edildi. Suikastten korkan o ve binlerce takipçisi, alternatif bir hükümet kurdukları kuzey Hindistan’daki Dharamshala’ya kaçtı. O zamandan beri Dalai Lama, Çin Halk Cumhuriyeti içinde özerk bir Tibet devleti kurma umuduyla çok sayıda eylemde bulundu. Bununla birlikte, Çin hükümeti Tibet ile barış ve uzlaşmaya doğru ilerleyeceğine dair hiçbir işaret göstermedi. Dalai Lama ayrıca insani yardım çabalarının bir parçası olarak dünya çapında yüzlerce konferans ve atölye çalışması düzenlemiştir. 1989’da Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü. Aralık 2008’de Dalai Lama, safra taşı ameliyatı geçirdikten sonra yarı emekli olduğunu açıkladı.

Erken dönem

Lhamo Thondup, 6 Temmuz 1935’te Tibet’in kuzeydoğusundaki Taktser, Çin’de bir köylü ailenin çocuğu olarak dünyaya geldi. Hindistan’ın Dharamshala kentinde bulunan sürgündeki Tibet hükümetinin devlet başkanı ve ruhani lideridir. Tibetliler onun seleflerinin reenkarnasyonu olduğuna inanıyor. Yaklaşık 50 yıl boyunca Tibet’i kendi kendini yöneten, demokratik bir devlet olarak kurmayı hedeflemişti.

Lhamo Thondup, yedisi genç yaşta ölen 16 çocuğun beşincisiydi. Birkaç ay 13. Dalai Lama’nın halefini aradıktan ve birçok önemli manevi işareti takip ettikten sonra, din görevlileri 2 yaşında Lhamo Thondup’u buldular ve onu 13. Dalai Lama, Thubten Gyatso’nun reenkarnasyonu olarak tanımladılar. Genç Lhamo, Tenzin Gyatso olarak yeniden adlandırıldı ve 14. Dalai Lama’yı ilan edildi.

Advertisement

Dalai Lama’nın, önemli bir Budist tanrısı olan Avalokitesvara’nın reenkarnasyonu ve şefkatin kişileştirilmesi olduğuna inanılıyor. Dalai Lamalar aynı zamanda kendi ölümden sonraki yaşamlarını erteleyen ve insanlığa fayda sağlamak için yeniden doğmayı seçen aydınlanmış varlıklardır. “Dalai” Moğolca’da “okyanus” anlamına gelir (“Gyatso” adı Tibetçe okyanus anlamına gelir). “Lama”, Sanskritçe “guru” veya manevi öğretmen kelimesinin eşdeğeridir. Bir araya getirildiğinde, Dalai Lama’nın başlığı kelimenin tam anlamıyla “Okyanus Öğretmeni” dir, “ruhsal olarak okyanus kadar derin bir öğretmen” anlamına gelir.

Budist Öğretiler

Budizm, Buda Siddhartha Gautama’nın doğumuyla MÖ altıncı yüzyılda yaratıldı ve bugün uygulanan en eski dinlerden biri haline geldi. Hindistan’da ortaya çıkan din, doğu ve güney Asya’nın çoğuna yayıldı. Budizm, MS 8. yüzyılda Tibet’e geldi. Yüce bir varlığa odaklanan diğer dinlerin aksine, Budizm dört temel hakikat üzerine odaklanmıştır: Hayat mükemmel değildir; insanlar hayatı mükemmelleştirmeye çalışarak tatminsiz kalırlar; insanlar tatminin daha iyi bir yolu olduğunun farkına varabilir; ve kişinin hayatı bilgelik, etik davranış ve zihinsel disiplin yoluyla yaşayarak aydınlanmaya ulaşacaktır.

Bu gerçekler içinde varoluşun, yaşamın, ölümün ve benliğin doğası üzerine sayısız öğreti katmanları vardır. Budizm, diğer dinlerin takipçileri dinlerinin temel figürlerine ve dogmalarına inandıklarından, takipçilerini bu öğretilere inanmaya, daha ziyade kendi deneyimlerine karşı gerçekleri keşfetmeye, anlamaya ve test etmeye teşvik eder. Buradaki vurgu keşif üzerinedir. Budistlerin yeniden doğuş inancı, bir “yenilenme” kavramıdır ve bir ruhun veya bedenin tam olarak reenkarnasyonu değildir. Budizm’de, alev bir mumdan diğerine geçerken, bir kişinin bilinci başka bir kişinin bilincinin parçası olabilir. İkinci alev birinciyle aynı değildir ve tamamen farklı değildir. Bu nedenle Budistler, yaşamın sürekli bir deneyim ve keşif yolculuğu olduğuna ve yaşam ile öbür dünya arasında bölünmediğine inanırlar.

Dalai Lama

Dalai Lama olmak

Tenzin din eğitimine 6 yaşında başladı. Okulu, mantık, Tibet sanatı ve kültürü, Sanskritçe, tıp ve Budist felsefesinden oluşuyordu ve bu bilgi çalışması, bilgeliğin mükemmelliği, manastır disiplini, metafizik, mantık ve epistemolojiyle ilgilenen diğer beş kategoriye ayrılmıştı. Tenzin, 11 yaşında, öğretmenlerinden biri olan ve ona dış dünyayı öğreten Avusturyalı dağcı Heinrich Harrer ile tanıştı. İkili, Harrer’in 2006’daki ölümüne kadar arkadaş kaldı.

1950’de, 15 yaşındayken Tenzin, Dalai Lama olarak tam siyasi iktidarı ele geçirdi. Ancak valiliği kısaydı. O yılın Ekim ayında Çin Halk Cumhuriyeti küçük bir direnişe karşı Tibet’i işgal etti. 1954’te Dalai Lama, Mao Zedong ve diğer Çinli liderlerle barış görüşmeleri yapmak için Pekin’e gitti. Ancak 1959’da, Tibet halkının Çin birlikleri tarafından sürekli olarak bastırılması ayaklanmalarına yol açtı. Dalai Lama ve en yakın danışmanları, Çin hükümetinin ona suikast düzenlemeyi planladığına inanıyordu. Sonuç olarak, o ve birkaç bin takipçisi kuzey Hindistan’daki Dharamshala’ya kaçtı ve orada alternatif bir hükümet kurdu.

Advertisement

O zamanlar Çin Halk Cumhuriyeti, Dalai Lama’yı komünist felsefeyle uyumlu değil, eski bir dini hareketin sembolü olarak görüyordu. Daha yakın zamanlarda, Çin hükümeti onun bir ayrılıkçı ve Tibet öz yönetimini savunduğu için bir hain ve Tibet isyanını kışkırttığı için bir terörist olduğunu iddia ediyor.

Çin ile çatışma

Çin işgalinden bu yana Dalai Lama, Çin Halk Cumhuriyeti içinde özerk bir Tibet devleti kurma umuduyla çok sayıda eylemde bulundu. 1963’te Tibet için hükümeti demokratikleştirmek için bir dizi reform içeren bir anayasa taslağı yayınladı. Sürgündeki Tibetliler Şartı olarak adlandırılan bu belge, konuşma, inanç, toplanma ve hareket özgürlüğü veriyor. Ayrıca sürgünde yaşayan Tibetliler için ayrıntılı yönergeler sağlar.

1960’larda, Merkezi İstihbarat Teşkilatı, Dalai Lama’nın tam bilgisi ve desteğiyle Çin işgaline direnmek için Tibet güçlerini finanse etti ve eğitti. Program başarısız oldu çünkü direnişte binlerce hayat kaybedildi ve şu anda ABD’nin bölgedeki Çin hükümetinin meşruiyetine meydan okumak için yalnızca bir Soğuk Savaş taktiği olarak kabul ediliyor.

Eylül 1987’de Dalai Lama, Çin hükümeti ile uzlaşmak ve oradaki değişken durumu sona erdirmek için barışçıl bir çözümün ilk adımları olarak Tibet için Beş Nokta Barış Planını önerdi. Plan, Tibet’in aydınlanmış insanların barış içinde var olabileceği ve çevrenin korunabileceği bir sığınak haline geleceğini öneriyordu. 15 Haziran 1988’de Dalai Lama, Fransa’nın Strazburg kentinde Avrupa Parlamentosu üyelerine hitap etti. Orada Çinliler ve Tibetliler arasında Tibet için kendi kendini yöneten demokratik bir siyasi varlığa yol açacak görüşmeler önerdi. Varlık, Çin Halk Cumhuriyeti ile ilişkilendirilecek ve Çin hükümeti, Tibet’in dış politikası ve savunmasından sorumlu olacaktı.

1991 yılında, sürgündeki Tibet hükümeti, mevcut Çin liderliğinin teklife yönelik olumsuz tutumu nedeniyle Strazburg Önerisinin geçersiz olduğunu ilan etti.

Dalai Lama

İnsani Çalışma

Dalai Lama, Tibet Budizminin ruhani lideridir ve Bodhisattva geleneğinde hayatını insanlığa fayda sağlamaya adamıştır. Sayısız kitap yazdı ve dünyanın dört bir yanındaki büyük üniversitelerde ve kurumlarda bilgelik, şefkat ve daha yakın zamanda çevresel sürdürülebilirlik ile ilgili tartışmalar yaparak yüzlerce konferans ve atölye çalışması yaptı. Seleflerinin aksine, Dalai Lama birçok Batılı liderle görüşmüş ve çeşitli vesilelerle Amerika Birleşik Devletleri, Avrupa, Rusya, Latin Amerika ve Asya’daki birçok ülkeyi ziyaret etmiştir.

Etkili bir konuşmacı olarak bilinen Dalai Lama, genellikle karizmatik olarak tanımlanır. Onun mesajı her zaman dünyanın her yerindeki insanlar için barış ve şefkattir. Yurtdışı seyahatleri sırasında, dünyanın farklı inançları arasında daha iyi bir anlayış ve saygı duyulması gerektiğini vurguladı. Dinler arası ayinlerde sayısız kez sahneye çıktı ve Papa II. John Paul dahil olmak üzere diğer dinlerin birçok lideriyle görüştü; Canterbury Başpiskoposu Dr. Robert Runcie; İsa Mesih’in Son Zaman Azizler Kilisesi’nin başkanı Gordon B. Hinckley; ve Rus Ortodoks Kilisesi Patriği II. Aleksios.

1989’da Dalai Lama, Tibet’in kurtuluşu için şiddet içermeyen çabaları ve küresel çevre sorunlarına duyduğu ilgiden dolayı Nobel Barış Ödülü’ne layık görüldü.


Leave A Reply