Decameron Kitap Konusu Özeti İncelemesi Karakter Analizi, Giovanni Boccaccio

0
Advertisement

Giovanni Boccaccio’nun Decameron isimli hikayelerden oluşan kitabının konusu, anafikri, tahlili, incelemesi, karakter analizi, kitabın kısaca özeti, hakkında bilgi.

Decameron

Decameron, farklı tema ve içerikteki yüz romandan oluşan on günlük kitap anlamına gelir. Kitap on güne bölünmüştür ve tüm hikayeler 1348’de Floransa’da meydana gelen veba ile bağlantılıdır.

decameron

“Decameron” Avrupa nesirinin başlangıcı olarak algılanabilir. Temalar, kaynaklar, fikirler ve olaylar dizisi kadar çoktur. Hikâye aracılığıyla, o zamanların günlük yaşamına, Haçlı Seferi sırasında Avrupa’ya gelen efsanelere ve halk hikayelerine dair bir fikir ediniyoruz. Yazar, Antik edebiyata çok aşina olduğunu kanıtlamıştır.

Hikâye aracılığıyla, fikrini, zamanının kötü alışkanlıklarını ortaya koyuyor. Ayrıca cehaletle, ilkellikle, hurafelerle, rahiplerin, soyluların ve hükümetin ikiyüzlülüğüyle alay ediyor. Hikayeler aracılığıyla yalan, ikiyüzlülük, muhafazakarlıkla alay edilir..

Anlatım, hikayelere özgünlük ve hayat veren gereksiz ayrıntılar olmadan dinamiktir. Bu kitabın yazıldığı dönem göz önüne alındığında, üslubu açık ve basittir. O zamanlar aşk teması çok sık değildir. Boccaccio, aşka basit, ilginç ve biraz komik bir şekilde sıradan bir erkek bakış açısıyla yaklaşır. İnsanlara ne olduklarını gösterir ve Kilise’nin normlarını çiğnemeyi umursamaz. Hatta fiziksel aşkı, zamanının tabularına aldırmadan, günümüzde kıskançlık yaratan bir üslupla tarif etmiştir.

Advertisement

Pek çok farklı, sıra dışı karakter, tüm beklenmedik olay örgüsünün yanı sıra işi daha da ilginç kılıyor ve okuyucuları kitapta sunulan farklı konular ve problemler hakkında kendi yargılarını vermeye teşvik ediyor.

Ana Fikir: Herkesin mutlu ve özgür olmaya ve duygularını göstermeye hakkı vardır. Yazar görüşlerini ortaya koyar, toplumu ve ilkelliği ile alay eder. Başkalarının yaşam kalıplarını takip etmek ve başkalarının kurallarına göre yaşamak doğru değildir. Herkesin hayatını istediği gibi yaşama hakkı vardır.

Kitabın özeti

Olay örgüsü, Floransa ve vebadan kaçmaya karar veren yedi kız ve üç genç adam etrafında dönüyor. Sonunda kendilerini yakındaki bir mülkte bulurlar. Malikaneye gitmeden önce Santa Maria Novella Kilisesi’nde buluşurlar ve kasabayı yöneten ölüme rağmen kendilerini neşe ve eğlenceye adamak için bir anlaşmaya varırlar.

Kızlar on sekiz ile yirmi sekiz yaşları arasındayken, bütün erkekler yirmi beşin üzerindedir. İsimleri Pampinea, Filostrato, Fiammetta, Elissa, Dioneo, Lauretta, Emilia, Panfilo, Filomena, Neifile’dir.

Çarşamba günü hizmetkarlarıyla birlikte Floransa yakınlarındaki şatoya bir yolculuğa çıkarlar. Cuma ve Cumartesi dinlenme günleri olduğu için orada iki hafta kalırlar ve on gün boyunca hikayeler anlatırlar. Cuma gününü İsa Mesih’in işkence günü olduğu için hikaye anlatmadan geçirirler. O günü dinlenerek geçirmenin daha iyi olacağını düşünürler. Cumartesi gününü de atlarlar çünkü Meryem Ana’nın saçını yıkadığı gündür ve o günü onun şerefine oruç tutarak ve Pazar gününe hazırlanarak geçirirler.

Kendilerini eğlendirmek ve zamanın daha hızlı geçmesini sağlamak için zamanlarını hikayeler anlatarak geçirirler. Her gün bir kraliçe ya da kral seçilir ve o gün için bir tema seçip ona dayalı bir hikaye anlatma onuruna sahip olur. Her gün on hikaye anlatılır (herkes günde bir hikaye anlattı) ve sonunda yüz hikaye anlattılar.

Advertisement

Temaları çok farklıdır ama aynı özgür rönesans ruhu ilkesiyle bağlantılıdır. Açıktırlar, yargıda bulunurlar ve eleştireldirler. Cesaret ve bilgeliği yüceltirler. Hikâyelerde iki ana sorun hakimdir ve bunlar bilgelik ya da zeka ve sevgidir. Temalar fal ile de ilgilidir, örneğin ikinci gün kararsız talihi anlatırlar.

Üçüncü ve dördüncü gün aşk arzuları ve trajik aşk hikayeleri hakkında konuşurlar. Beşinci gün aşkın gücünden ve her şeyi fethetme yeteneğinden, altıncı gün ise esprili tepkilerden bahsederler. Yedinci gün kadınların bilgeliği ve becerikliliğiyle ilgilidir ve sekizinci gün boyunca insan aptallığıyla alay ederler ve insanlar yargılardan ve kıskançlıktan endişe duyarlar. Dokuzuncu gün için özel bir temaları yoktur, böylece herkes istediği hikayeyi anlatabilmiştir. Onuncu gün asalet ve büyük eylemlerle ilgilidir.

Tüm hikayelerin ortak noktası, konunun seçilmesi ve duyurulması ile başlaması ve hikayeyi anlattıktan sonra bir sonuca varılmasıdır. Ayrıca tüm hikayelerin sonunda rönesans ruhunu, özgürlüğü, mutluluk hakkını, ruhsal ve fiziksel özgürlüğü ve duyguların açık gösterisini yücelten bir ders vardır. Bütün kitap genç, meraklı ve neşeli bir ruhla doludur.

Karakterler: Pampinea, Filostrato, Fiammetta, Elissa, Dioneo, Lauretta, Emilia, Panfilo, Filomena, Neifile

Karakter analizi

Yazar, çok sayıda karakter ve hikayeleri aracılığıyla bize kendi zamanında öğrenilen ahlaki derslerini verir. Genç erkekler ve kadınlar hikayelerini anlatıyor, fikirlerini veriyor ve böylece karakterler ve olaylar önemini yitiriyor. Ahlak dersleri çok önemlidir ve Boccaccio’ya göre olay örgüsü için esastır. Yazar, karakterlerini tanımlamayı pek umursamaz, ancak ilettikleri mesajı önemsiyor.

Karakterler farklı sosyal sınıflara aittir, bu nedenle günlük yaşamı ve sorunları ele alma ve anlamada çeşitliliğin mükemmel bir temsilidir.

Karakterler krallardan, köylülerden, dilencilerden, dolandırıcılardan ve şövalyelerden soylulara, papalara ve rahiplere kadar farklı şekilde gösterilir. Hepsi bazen ciddi bazen de mizahi durumlarda karşımıza çıkıyor.


Leave A Reply