Dünya Arı Günü Nedir? Amacı ve Arıların Korunması İçin Yapılabilecekler Nelerdir?

0
Advertisement

Dünya Arı Günü nedir? Her Yıl 20 Mayıs’ta Birleşmiş Milletler tarafından kutlanan Dünya Arı Gününün önemi ve arıların korunması için neler yapabiliriz?

Hepimiz arıların hayatta kalmasına bağlıyız. Arılar ve kelebekler, yarasalar ve sinek kuşları gibi diğer tozlayıcılar, insan faaliyetlerinden giderek daha fazla tehdit altındadır.

Bununla birlikte tozlaşma, ekosistemlerimizin hayatta kalması için temel bir süreçtir. Dünyadaki yabani çiçekli bitki türlerinin yaklaşık% 90’ı, dünyadaki gıda mahsullerinin% 75’inden fazlası ve küresel tarım arazisinin% 35’iyle birlikte, tamamen veya en azından kısmen hayvanların tozlaşmasına bağlıdır. Tozlayıcılar yalnızca gıda güvenliğine doğrudan katkıda bulunmakla kalmaz, aynı zamanda biyolojik çeşitliliği korumanın anahtarıdır.

Dünya Arı Günü

Kaynak : pixabay.com

Tozlayıcıların önemi, karşılaştıkları tehditler ve sürdürülebilir kalkınmaya katkıları konusunda farkındalık yaratmak için BM, 20 Mayıs’ı Dünya Arı Günü olarak belirledi.

Amaç, küresel gıda tedarikiyle ilgili sorunların çözülmesine ve gelişmekte olan ülkelerde açlığın ortadan kaldırılmasına önemli ölçüde katkıda bulunacak, arıları ve diğer tozlayıcıları korumaya yönelik önlemleri güçlendirmektir.

Hepimiz tozlayıcılara bağlıyız ve bu nedenle düşüşlerini izlemek ve biyoçeşitlilik kaybını durdurmak çok önemli.

Son COVID-19 salgınının, arıcılık sektörü üzerinde üretimi, pazarı ve sonuç olarak arıcıların geçim kaynaklarını etkileyen yadsınamaz bir etkisi oldu. Dünya Arı Günü, arı üretimine ve arıcıların geçim kaynaklarını desteklemek ve kaliteli ürünler sunmak için benimsedikleri iyi uygulamalara odaklandı.

Advertisement

Dünya bu günü çok önemsemektedir. Dünyaca ünlü aktörler, şarkıcılar, şefler ve medya profesyonelleri #WorldBeeDay’i kutlamak için arılar ve arıcılıkla ilgili şiirler kaydettiler. Bazıları arıların davranışlarının gezegenimizdeki insanların davranışlarını nasıl sıklıkla yansıttığını hatırlattı.

Dünya Arı Günü

Kaynak : pixabay.com

Şimdi harekete geçmeliyiz.

Arılar tehdit altında. Mevcut türlerin yok olma oranları, insan etkileri nedeniyle normalden 100 ila 1.000 kat daha yüksektir. Omurgasız tozlayıcıların, özellikle arılar ve kelebeklerin yaklaşık yüzde 35’i ve yarasalar gibi omurgalı tozlayıcıların yaklaşık yüzde 17’si küresel olarak nesli tükenme tehlikesiyle karşı karşıyadır.

Bu eğilim devam ederse, meyveler, kabuklu yemişler ve birçok sebze mahsulü gibi besleyici mahsuller, pirinç, mısır ve patates gibi temel mahsullerin yerini giderek daha fazla alacak ve sonunda dengesiz bir beslenme ile sonuçlanacak.

Yoğun tarım uygulamaları, arazi kullanım değişikliği, tek ürün yetiştirme, pestisitler ve iklim değişikliğiyle ilişkili daha yüksek sıcaklıkların tümü arı popülasyonları ve buna bağlı olarak yetiştirdiğimiz gıdanın kalitesi için sorun teşkil etmektedir.

Tozlaşma krizinin boyutlarını ve biyolojik çeşitlilik ve insan geçim kaynakları ile olan bağlantılarını kabul eden Biyolojik Çeşitlilik Sözleşmesi, tozlayıcıların korunmasını ve sürdürülebilir kullanımını bir öncelik haline getirmiştir. 2000 yılında, Uluslararası Tozlayıcı Girişimi (IPI), Beşinci Taraflar Konferansı’nda (COP V), tarımda ve ilgili ekosistemlerde tozlayıcıların sürdürülebilir kullanımını teşvik etmek için kesişen bir girişim olarak kuruldu (COP kararı V / 5, bölüm II) . Ana hedefleri, tozlayıcıların düşüşünü izlemek, tozlayıcılar hakkında taksonomik bilgi eksikliğini ele almak, tozlaşmanın ekonomik değerini ve tozlaşma hizmetlerinin azalmasının ekonomik etkisini değerlendirmek ve tozlayıcı çeşitliliğini korumaktır.

Dünya Arı Günü

Kaynak : pixabay.com

FAO, Uluslararası Tozlayıcı Girişimi’nin (IPI) koordine edilmesinin yanı sıra, ana arı yetiştiriciliğinden suni tohumlamaya, bal üretimi ve ihracat pazarlamasına yönelik sürdürülebilir çözümlere kadar çeşitli konularda ülkelere teknik yardım sağlamaktadır.

Advertisement

Daha fazlasını nasıl yapabiliriz?

Bireysel olarak:
  • yılın farklı zamanlarında çiçek açan çeşitli yerli bitkilerin ekilmesi;
  • yerel çiftçilerden ham bal satın almak;
  • sürdürülebilir tarım uygulamalarından ürünler satın almak;
  • bahçelerimizde böcek ilaçlarından, mantar ilaçlarından veya herbisitlerden kaçınmak;
  • mümkün olduğunda yabani arı kolonilerinin korunması;
  • dışarıda bir su kabı bırakarak arı suyu çeşmesi yapmak;
  • orman ekosistemlerinin sürdürülmesine yardımcı olmak;
    Dünya Arı Günü

    Kaynak : pixabay.com

Arıcı veya çiftçi iseniz:
  • pestisit kullanımını azaltmak veya değiştirmek;
  • mahsulleri olabildiğince çeşitlendirmek ve / veya tarlanın etrafına çekici mahsuller dikmek;
  • çitlerin oluşturulması.
Hükümetler ve karar alıcıların yapabilecekleri:
  • yerel toplulukların, özellikle ekosistemleri ve biyolojik çeşitliliği bilen ve bunlara saygı duyan yerli halkın karar alma sürecine katılımını güçlendirmek;
  • değişime yardımcı olmak için parasal teşvikler de dahil olmak üzere stratejik önlemlerin uygulanması;
  • tozlaşma hizmetlerini izlemek ve değerlendirmek için ulusal ve uluslararası kuruluşlar, kuruluşlar ve akademik ve araştırma ağları arasındaki işbirliğini artırmak.


Leave A Reply