El Yumruğunu Yemeyen Kendi Yumruğunu Balyoz Sanır Anlamı

0
Advertisement

El Yumruğunu Yemeyen Kendi Yumruğunu Balyoz Sanır atasözü ne anlama gelir, ne demektir, ne anlatılmak isteniyordur, hakkında yazı.

EL YUMRUĞUNU YEMEYEN, KENDİ YUMRUĞUNU BALYOZ SANIR.

Sözün bölgelerimize göre değişen başka söylenişleri de vardır: “El yumruğunu yemeyen kendi yumruğunu değirmen taşı sanır.” El yumruğunu yemeyen kendini kahraman sanır.” gibi.

İnsanlar, çoğunlukla kendilerinin güçlü olduklarına inanırlar. İsterler ki, herkes karşılarında boyun eğsin, bunu onaylasın.

İnsanın kendi gücüne inanması doğaldır. Hattâ sağlıklı bir insandan böyle düşünülmesi istenir. Çünkü insanın kendini zayıf görmesi, aşağılık duygusuna kapılması demek olur ki, bu durum insanın sağlıklı olmadığını, ruh hastası olduğunu gösterir. Burada doğal olmayan durum, insanın kendi güçlülüğünü herkese kabul ettirmeye kalkışmasıdır. Herkesten daha güçlü olduğuna inanmasıdır. Bu tutum, gerçekte kendini bilmemenin verdiği bir taşkınlıktır. Kendini bilen birisi, başkalarına boyun eğdirmek istemez.

Sözün kısası, başkalarının da bizim kadar güçlü olabileceğini kabul etmek zorundayız. Bunu anlamak için yumruk yemeye gerek yok…

Advertisement

Leave A Reply