Ensefalopati Nedir? Çeşitleri ve Nedenleri Nelerdir? Belirtileri ve Tedavisi

0
Advertisement

Ensefalopati nedir, çeşitleri nelerdir? Ensefalopati nedenleri ve belirtileri nelerdir? Ensefalopati teşhis ve tedavisi hakkında bilgi.

Ensefalopati

Ensefalopati nedir?

Ensefalopati, beyninizin işlevini veya yapısını etkileyen bir hastalığı tanımlayan genel bir terimdir. Birçok ensefalopati ve beyin hastalığı vardır. Bazı türler kalıcı, bazıları da geçicidir. Bazı türler doğumdan itibaren mevcuttur ve asla değişmezken, diğerleri doğumdan sonra edinilir ve giderek kötüleşebilir.

Ensefalopati

Ensefalopati türleri ve nedenleri nelerdir?

Aşağıdakiler, nedenleriyle birlikte bazı ana ensefalopati tipleridir.

Kronik travmatik ensefalopati

Bu tip ensefalopati, beyinde birden fazla travma veya yaralanma olduğunda ortaya çıkar. Kafaya alınan bu darbeler beyindeki sinir hasarına yol açar. Genellikle boksörlerde, futbolcularda veya patlamalarda yaralanan ordu mensuplarında bulunur.

Glisin ensefalopatisi

Glisin ensefalopati, beyinde anormal derecede yüksek glisin (bir amino asit) seviyesinin bulunduğu genetik veya kalıtsal bir durumdur. Glisin ensefalopatisi belirtileri genellikle doğumdan hemen sonra bebeklerde görülür.

Advertisement
Hashimoto’nun ensefalopatisi

Bu, Hashimoto hastalığı olarak bilinen otoimmün bir duruma bağlı nadir bir ensefalopati türüdür. Hashimoto hastalığında, bağışıklık sisteminiz yanlışlıkla tiroid bezinize saldırır. Tiroid beziniz vücudunuzun düzenleyici hormonlarının çoğunu üretmekle sorumludur. Bilim adamları, bu iki koşulun nasıl bağlantılı olduğunu henüz bilmiyorlar.

Hepatik ensefalopati

Karaciğer ensefalopatisi karaciğer hastalığının bir sonucudur. Karaciğeriniz düzgün çalışmadığında, karaciğerinizin genellikle vücudunuzdan çıkardığı toksinler kanınızda birikir ve sonunda beyninize ulaşabilir.

Hipertansif ensefalopati

Hipertansif ensefalopati, çok uzun süre tedavi edilmeyen ciddi yüksek tansiyonun bir sonucudur. Bu beyninizin şişmesine neden olarak beyin hasarına ve hipertansif ensefalopatiye neden olabilir.

Hipoksik iskemik ensefalopati

Bu durum, beyin yeterli oksijen almadığında ortaya çıkan bir tür beyin hasarıdır. Bu kalıcı beyin hasarı veya işlev bozukluğuna neden olabilir. Gelişmekte olan bir bebeğin anne karnında alkole maruz kalması gibi beyne oksijen eksikliğinden kaynaklanabilir.

Toksik metabolik ensefalopati

Toksik metabolik ensefalopati enfeksiyonlar, toksinler veya organ yetmezliğinin bir sonucudur. Vücuttaki elektrolitler, hormonlar veya diğer kimyasallar normal dengeleri bozulduğunda beynin işlevini etkileyebilir. Bu, vücutta bir enfeksiyonun varlığını veya toksik kimyasalların varlığını da içerebilir. Ensefalopati genellikle altta yatan kimyasal dengesizlik yok edildiğinde veya rahatsız edici enfeksiyon / toksin giderildiğinde düzelir.

Enfeksiyöz ensefalopatiler

Bulaşıcı süngerimsi ensefalopati prion hastalıkları olarak da bilinir. Prionlar vücutta doğal olarak oluşan proteinlerdir, ancak mutasyona uğrayabilir ve beyninize yavaş yavaş zarar veren hastalıklara neden olabilirler (nörodejeneratif hastalıklar). Prion hastalıkları şunları içerir:

Advertisement
  • kronik israf hastalığı
  • ölümcül ailesel uykusuzluk
  • kuru
  • Creutzfeldt-Jakob hastalığı
Üremik ensefalopati

Üremik ensefalopati, böbrek yetmezliğinin bir sonucudur. Kanda üremik toksinlerin birikmesinden kaynaklandığına inanılmaktadır. Bu durum hafif karışıklıktan derin komaya kadar neden olabilir.

Wernicke ensefalopatisi

Wernicke hastalığı olarak da bilinen bu durum, B-1 vitamini eksikliğinin bir sonucudur. Uzun süreli alkolizm, zayıf besin alımı ve zayıf gıda emilimi B-1 vitamini eksikliğine neden olabilir. Wernicke ensefalopatisi hızlı bir şekilde tedavi edilmezse, Wernicke-Korsakoff sendromuna yol açabilir.

Ensefalopati

Ensefalopati belirtileri nelerdir?

Semptomlarınız ensefalopatinizin nedenine ve şiddetine bağlı olacaktır.

Zihinsel değişiklikler

Bellek veya odaklanmada zorluk yaşayabilirsiniz. Ayrıca problem çözme becerilerinde de sorun yaşayabilirsiniz.

Diğer insanlar sizden önce belirtilerinizi fark edebilir. Değişen bir kişilik böyle bir semptomdur. Örneğin, ensefalopati öncesi olduğundan daha fazla dışa dönük olabilirsiniz. Hastalıktan önce olduğundan daha fazla veya daha az sakin olabilirsiniz.

Ayrıca uyuşuk ve uykulu olabilirsiniz.

Nörolojik semptomlar

Olası nörolojik semptomlar şunları içerir:

  • bir bölgede kas güçsüzlüğü
  • zayıf karar verme veya konsantrasyon
  • istemsiz seğirme
  • titreyen
  • konuşma veya yutma güçlüğü
  • nöbetler

Ne zaman tıbbi yardım almalıyım?

Ensefalopati belirtileri yaşarsanız hemen bir doktora görünmelisiniz. Zaten beyin hastalığı için tedavi görüyorsanız, aşağıdaki belirtilere dikkat edin:

  • şiddetli karışıklık
  • şiddetli yönelim bozukluğu
  • koma

Bunlar tıbbi aciliyet belirtileri olabilir. Durumunuzun kötüleştiği anlamına gelebilir.

Ensefalopati nasıl teşhis edilir?

Ensefalopatiyi teşhis etmek için doktorunuz size tıbbi geçmişiniz ve belirtileriniz hakkında sorular soracaktır. Ayrıca zihinsel ve nörolojik semptomları kontrol etmek için tıbbi muayene yapacaktır.

Advertisement

Doktorunuz beyin hastalığınız olduğundan şüphelenirse, hastalığınızın nedenlerini ve şiddetini belirlemek için testler yapabilir. Testler şunları içerebilir:

  • hastalıkları, bakterileri, virüsleri, toksinleri, hormonal veya kimyasal dengesizliği veya prionları tespit etmek için kan testleri
  • doktorunuz hastalıkları, bakterileri, virüsleri, toksinleri veya prionları aramak için omurilik sıvınızın bir örneğini alacaktır
  • Anormallikleri veya hasarı tespit etmek için beyninizin BT veya MRI taraması
  • beyninizdeki elektriksel aktiviteyi ölçmek için elektroensefalogram (EEG) testi

Ensefalopati nasıl tedavi edilir?

Ensefalopati tedavisi, neyin neden olduğuna bağlı olarak değişir. Tedavi semptomlarınızı ve ilaçlarınızı tedavi etmek için kullanılan ilaçları veya altta yatan nedeni tedavi etmek için ameliyatları içerebilir.

Doktorunuz beyninize verilen zararı yavaşlatmak için besin takviyeleri veya altta yatan nedenleri tedavi etmek için özel bir diyet önerebilir. Beynin yeterli oksijen almaması gibi bazı hastalık vakalarında komaya girebilirsiniz. Bunun gibi ciddi vakalarda, doktorunuz sizi hayatta tutmak için sizi yaşam desteğine alabilir.

Ensefalopati önlenebilir mi?

Kalıtsal tipler gibi bazı ensefalopati türleri önlenemez. Bununla birlikte, diğer tipler önlenebilir.

Aşağıdaki değişikliklerin yapılması, ensefalopatinin altında yatan birçok nedeni geliştirme riskinizi azaltabilir:

  • aşırı alkolden kaçınmak
  • ilaçlar gibi toksik maddelere maruziyeti azaltmak
  • sağlıklı beslenmek
  • doktorunuzu düzenli olarak görmek

Sağlıklı bir yaşam tarzı yaşamak, beyin hastalığı için risk faktörlerinizi azaltmanıza yardımcı olabilir.

Uzun vadeli görünüm

Uzun vadeli görünümünüz, ensefalopatinizin nedenine ve şiddetine bağlıdır. Sebep tanımlanıp tedavi edilebilirse birçok ensefalopati formu geri dönüşümlüdür. Yeterince şiddetli ise tüm tipler ölümcül olabilir. Bazı tipler daima ölümcüldür.

Ulusal Nörolojik Bozukluklar ve İnme Enstitüsü’ne göre, bulaşıcı süngerimsi ensefalopati genellikle hastalığın başlangıcından itibaren üç ay ila birkaç yıl içinde ölümle sonuçlanır.

Beyin hastalığınızın nedenine bağlı olarak, tedavi semptomlarınızı iyileştirebilir veya ensefalopatiden kurtulabilirsiniz. Ensefalopati tipine bağlı olarak, beyninize kalıcı hasar verebilir veya vermeyebilir. Sağlık ekibiniz, beyin hasarı durumunda günlük yaşamınızı desteklemek için devam eden tedavi ve terapi planları ile ilgili olarak sizinle ve sevdiklerinizle birlikte çalışabilir.

Advertisement


Leave A Reply