Erzurum Uzundere İlçesi Hakkında Bilgiler ve Gezilecek Yerleri

0
Advertisement

Milattan bin yıl öncesine uzanan tarihi ile pek çok medeniyete tanıklık etmiş, zorlu savaşlar görmüş, nice kahramanlık hikayeleri yazmıştır Uzundere…

Doğa güzellikleri ve tarihi değerleri ile bugün, doğunun incisi Erzurum’a bağlı bu ilçe, sayısız yerli ve yabancı turisti ağırlayan misafirperver bir anlayışla kendini fark ettirmekte. Siz de kendinize alternatif bir tatil rotası çizmek isterseniz, Uzundere keşfedilmek üzere sizi bekliyor.

Erzurum Uzundere İlçesi

Kaynak : wikipedia.org

3 bin yıllık bir geçmişe sahip olan Uzundere, çok sayıda medeniyete ev sahipliği yapmıştır. Etiler, İskitler, Sakalar, Persler ve Doğu Romalılar bu medeniyetlerden yalnızca bazılarıdır. Bu denli bir kültürel yelpazeye sahip olan Uzundere, her yıl yerli ve yabancı turistlerin ilgi odağı olmaktadır. Siz de kültürel bir tatil yolculuğuna çıkmak isterseniz, Gürcü Bağrat Devleti döneminin önemli dini eserlerden olan Öşvank Kilisesi’ni ziyaret etmenizi tavsiye ederiz. Millattan sonra 958-966 yılları arasında Gürcü kralının oğulları Bagrat ve Davit tarafından yaptırılmış olan bu heybetli yapı sizi bekliyor.

Tortum Gölü, 1700’lü yılların ortalarında meydana gelen heyelan sonucunda Tortum Çayı’nın önünün kapanmasıyla oluşmuştur. Tortum Gölü, fotoğraf çekme tutkunları ve tatlı su balıkçılığına gönül verenler için en uygun noktalar arasındadır.

Hiç şüphesiz sıranın başındaki yerini alan Uzundere lezzeti; sinirleri alınmış koyun etinden yapılan cağ kebabıdır. Bu efsane kebabın yanı sıra armut ve dut kaysefesi, ayran aşı, çavşur, şalgam dolması ve tandır gıliği gibi tatlar da Uzundere’nin kendine has lezzetlerindendir.

Tortum Gölü Şelalesi

Tortum Gölü Şelalesi

DÜNYACA ÜNLÜ ŞELALE : Tortum Şelalesi

Tortum Şelalesi’si, oluşumu bakımından dünyada ikinci ve büyüklük açısından da dünya çapında üçüncü en büyük şelale olma unvanına sahiptir. 22 metre genişliğinde ve 50 metre yüksekliğinde olan şelalenin etrafındaki piknik alanları da buraya ayrı bir güzellik katmaktadır.

Advertisement

Öşvank Kilisesi:

Gürcüler tarafından yapılmıştır. Yörede Gürcülerin hakim olduğu dönemde inşa edilmiştir. Taş İşçiliği ve mimarisi göz alıcıdır. Son dönemlerde Gürcistan ile yapılan Uluslararası anlaşmalar çerçevesinde restorasyon hazırlıkları süren kilisenin 958-966 yıllar arasında Gürcü Kralı Adarnesi III’ün oğulları Bagrat ve Davit tarafından yaptırıldığı bilgisi mevcuttur. Çamlıyamaç köyündedir.

Köttek Mağarası:

İlçe merkezinde vadiye yakın sarp kayalıklar içinde bir oyuk biçimindedir. Ayrıca ilçede görmeye değer eski otantik biçimli ambar ve eyvanlar bulunan Uzundere Evleri, Ziyarettepe, Kemerlidağ, Murat Efendi gibi ziyaret makam ve mekanları ile Altınçanak Köyünde koç ve koyun resimleri olan ve ayrıca koç ve koyun şeklinde olup Akkoyunlu dönemine ait olduğu söylenen mezar taşları, Zugar Mesire yeri bulunmaktadır.


Leave A Reply