Gece Gündüz Oluşumu Neyin Sonucudur? Uzun ve Kısa Günler Neden Olur?

0
Advertisement

Gece gündüz olayı nasıl meydana gelir? Gece gündüz oluşumu neyin sonucudur, nasıl olur? Uzun ve kısa günler nasıl olur, neden süreler farklıdır?

Gece Gündüz Oluşumu Neyin Sonucudur?

Gece Gündüz Oluşumu Neyin Sonucudur?

Gece ve gündüz oluşumu, Dünya’nın kendi ekseni etrafında dönmesinden kaynaklanır. Eğer Dünya, olduğu gibi durup, dönmediyse, gündüz / gece döngüsü çok farklı olacak ya da muhtemelen var olmayacaktı. Günlerin ve gecelerin değişen uzunlukları Dünya’da nerede olduğunuza ve yılın zamanına göre değişir. Ayrıca, gün ışığı saatleri Dünya’nın ekseninin eğiminden ve güneşin etrafındaki yörüngeden etkilenir.

Bir Dönüşün Süresi

Bir güneş günü, 24 saat, Dünya’nın tam olarak bir kez dönmesi için gereken süredir, böylece güneş, ertesi gün gökyüzünde aynı yerde görünür. Ancak, Dünya aynı zamanda güneşin etrafında hareket etmektedir ve bu hareket, günü biraz daha karmaşık hale getirir. Bir Dünya rotasyonunun gerçek zamanı biraz daha kısadır – yaklaşık 23 saat ve 56 dakikadır. Gökbilimciler, bir yıldızın ertesi gün gökyüzünde aynı yerde görünme zamanını gözlemleyerek bunu keşfettiler ve buna sidereal günü dediler.

Daha uzun ve daha kısa günler

Bir Güneş gününün 24 saat olmasına rağmen, her gün 12 saat gün ışığı ve 12 saat gece şeklinde değildir. Kışın gündüzler daha kısadır. Bunun nedeni, Dünya’nın hayali ekseni düz değil, 23,5 derece eğimlidir. Dünya bir sene boyunca güneşin etrafında hareket ederken, dünyanın kuzey yarısı yaz aylarında güneşe doğru eğilir ve gündüz daha uzun sürer. Kışın bu tersine döner ve gece daha uzun olur. İlkbaharda ve sonbaharda, eğim güneşe doğru ya da uzağında değil, ama arada bir yerdedir, bu yüzden yılın bu saatlerinde gece ve gündüz süresi birbirine daha yakındır.

Gündönümü

Gündönümü, Dünyanın en uzun ve en kısa günlerini gösteren Dünya yörüngesinin konumlarıdır. Kuzey Yarımküre’deki kış gündönümü en kısa gündür, daha sonra günler uzamaya başlar. Kuzey Yarımküre’deki yaz gündönümü en uzun gündür ve bu günden sonra günler kısalmaya başlar. Haziran gündönümü (yaz gündönümüdür), Dünya’nın Kuzey Kutbu’nun güneşle yüz yüze geldiği noktadır. Kuzey Yarımküre’de, Haziran gündönümü yılın en uzun günüdür. Güney Yarımküre’de, Haziran gündönümü yılın en kısa günüdür.

Advertisement

Yeryüzündeki pozisyon

Ekvator’a göre Dünya üzerindeki yeriniz, gün içindeki güneşli saatlerin sayısını etkiler. Örneğin, Kuzey Yarımküre’de yaz aylarında, gündüz saatleri, kuzeye ilerledikçe artar. Kışın, gündüz saatleri kuzeye ilerledikçe daha da kısalır. Günışığındaki mevsimsel değişimler, ekvatora ve kutuplara daha yakın yerlerde daha azdır.


Leave A Reply