Gerenuk Nasıl Bir Hayvandır? Özellikleri Davranışları Üreme Beslenmesi

0
Advertisement

Gerenuk nedir, nasıl bir hayvandır? Çok sevimli bir hayvan olan Gerenukun özellikleri, yaşam şekli, üremesi, beslenmesi, davranışları hakkında bilgi.

Gerenuk

Gerenuk

Gerenuk, uzun boynu ve bacakları ile kolayca fark edilir. Açık kahverengi veya sarımsı kahverengi bir kürkü vardır. Göbeği beyazdır. Gözlerin çevresinde beyaz bir alan vardır. Kuyruğun ucunda siyah bir tutam vardır. Başlarında siyah renkli pala şeklindeki boynuzlar vardır.

Gerenukların dişisi 80-100 cm (31.5-39.4in) boyundadır. Erkekler 89-105 cm (35-41in) boyunda olup daha uzundur. Erkek gerenuk yaklaşık 45kg (99lb), dişi 30kg (66lb) ağırlığındadır.

Gerenuklar vahşi doğada yaklaşık 8 yıl yaşarlar. Esaret altında 13 yaşına ulaşmayı başarabilirler.

Gerenuk

Advertisement

Beslenmesi

Gerenuk bir otoburdur. Uzun bacakları, farklı bitki türlerini yiyebilmeler için onlara bir avantaj sağlar. Gerenuk çoğunlukla akasyalar ve diğer dikenli bitkilerle beslenir. Ayrıca çiçek, meyve ve tomurcukları da severler.

Gerenuk’un geleneksel anlamda su içmesi gerekmez. Bunun yerine nem gereksinimleri yiyeceklerindeki su içeriği ile karşılanır.

Yetişme ortamı

Gerenukların vatanı Afrika’dır. Tanzanya, Kenya, Güney Somali, Etiyopya ve Eretria’da bulunurlar. Geçmişte bu türün popülasyonları Mısır ve Kuzey Sudan’da bulunabiliyordu.

Üreme

Uyarlanabilir yeme alışkanlıkları nedeniyle gerenuk genellikle yiyecek en bol olduğunda çiftleşir. Erkek bir dişi ile karşılaştığında burnunu kaldırır ve kulaklarını başının önüne yerleştirir. Bu savunma amaçlı bir jesttir. Erkek daha sonra boynunu ve boynuzlarını göstererek kur yağar. Eğer dişi uygun görürse, onu kokusuyla işaretler. Daha sonra erkek dişiyi takip etmeye başlar ve her fırsatta idrarını tadar. Dişi çiftleşmeye hazır olduğunda idrarının tadı farklı olacaktır. Erkek süreci mümkün olduğunca çok dişi ile tekrarlayacaktır.

7 aylık gebelikten sonra dişi doğum yapmaya hazırdır ve sürüyü terk edecektir. Yalıtılmış bir yer bulur ve doğum yapar. Yavru hayatının ilk birkaç haftasında burada kalır. Dişi günde 2 veya 3 kez ziyaret eder, böylece süt sağlar.

Gerenuk

Advertisement

Yavru yeterince büyüdüğünde annesiyle birlikte bulundukları yerden çıkar. Yavru dişi ise anne bir yıl boyunca bakım yapacaktır, eğer yavru erkekse cinsel olgunluğa erişeceği 1,5 yıl boyunca bakım gerekir. Yavrular 3,5 yaşına geldiklerinde yeni bir bölge kurmak için ayrılacaklardır.

Annenin yavrusu dişiyse, gelecek yıl üreyecektir. Eğer bir erkek ise, normalde gelecek yıl üreyemez.

Davranışları

Erkek gerenuklar yalnız bir yaşam tarzı yaşarlar. Dişiler genellikle akraba dişilerden oluşan 10 dişilik bir grup oluştururlar. Genç erkekler, kendi bölgelerini bulana kadar sürülerde birlikte yaşarlar. Erkek bölgesi kokuları ile işaretlenmiştir.

Gerenukun yırtıcıları arasında çitalar, leoparlar, aslanlar, av köpekleri, sırtlanlar, serval, karakulak ve kartallar bulunur.

Gerenuklar, vızıltı, ıslık ve yüksek sesle konuşma gibi sesler çıkarır. Alarm durumundayken vızıltı çıkarır, sinirlendiğinde ıslık çalar ve aşırı tehlike altındayken kabarırlar.


Leave A Reply