Günlük Hayatta Fotoelektrik Etkinin Kullanıldığı Cihazlara Örnekler

0
Advertisement

Fotoelektrik etki günlük hayatta nasıl kullanılır? Fotoelektrik etkini kullanıldığı cihazlara örnekler, kullanım alanları hakkında bilgi.

Fotoelektrik Etki

Bazı metaller; görünür ya da yakın ultraviyole ışık gibi belli bir frekansın üstündeki elektromanyetik ışınıma maruz bırakıldıklarında, ışığı emip ölçülebilir bir akım yaratmaya yetecek elektron yayarlar Buna fotoelektrik etki denin Bu akım, şalterle bir araya getirilerek örneğin kapılan otomatik olarak açan ya da alarmları çalıştıran fotoelektrik aygıtlarda kullanılın Bir ışın yayıcı belli bir uzaklıktaki alıcıya yönlendirilir: Işık alıcıya çarpıp akım oluşturmaya yetecek kadar elektron saçtığı sürece hiçbir şey olmaz. Ancak ışın demetini kesen geçirimsiz bir şey araya girdiğinde akım kaybolarak şalteri açar ve hareketi başlatır.

Fotoelektrik Etki Hakkında Daha Fazla Bilgi

IŞIĞA DUYARLI DİYOTLAR

Duman Dedektörü

Kaynak: pixabay.com

Duman dedektörü, ışığa duyarlı diyotlarında fotoelektrikten yararlanır. Daha çok elektronik göz diye adlandırılan bu özel ünitenin, ışığın üzerine nasıl düştüğüne bağlı olarak değişen elektriksel özellikleri vardır. Duman dedektörünün içinde koyu renk bir yüzeyde sabit bir ışık parlar. Haznenin içine duman girerse alarmı tetikleyecek olan bir fotosele ışık parçacıkları yayılır. Farklı güvenlik sistemlerinde de ışıkları açıp kapayabilmek için ışık seviyesini ölçen benzer fotoseller kullanılır.

DİJİTAL TARAYICI

tarayıcı

Kaynak : Pixabay.com

Düz yataklı model tarayıcı gibi bir masaüstü tarayıcı, görsel ve metinleri görüntüleyip bilgisayara kaydeder. Kaydedilen veriler değiştirebilir basılabilir yada internetten gönderilebilir. Belge ya da görseller tarayıcının cam plakası üstünde bir kapak altına yerleştirildiğinde —fotokopi makinesine kâğıt yerleştirilmesi gibi- bir lambadan gelen ışık bunları aydınlatır. Işığı elektrik yüküne çeviren aynalardan, sensörlerden ve ışığa aşırı duyarlı bir dizi diyottan oluşan motorlu sistem malzemenin üzerinden geçer. Taranan malzemeye değen ışık geri yansıtıldığında, tarayıcı tarafından çözümlenerek elektronik olarak yeniden yapılandırılır. Ardından bilgisayarın yazılımı, taranmış materyali bilgisayarın anlayacağı bir formatta bilgisayara aktarır. Dijital tarama teknolojisinin Optik Karakter Tanıma (OCR) özelliğiyle birleşmesiyle sayfa üzerindeki metin düzenlenebilir bir belgeye dönüştürülür.

İRİS VE RETİNA TARAYICI

Retina Tarayıcı

Kaynak: pixabay.com

Her James Bond sevenin bildiği üzere retina ve iris tarayıcılar çok gizli ya da tehlikeli bölgelere ya da bilgilere erişimi engelleyen ileri teknoloji güvenlik sistemlerinin olmazsa olmazları arasındadır. Bu sistem göz bebeğinizi taradığında, içinde düşük düzeyde bir ışık kaynağı parlar ve bir sensör aracılığıyla yüksek çözünürlüklü bir görüntü oluşturulur. Göz damarlarının şekli ve irisin yapısı her insanda farklı olduğu için bu özellikler analiz edilip matematiksel bir algoritmaya dönüştürülebilir. Dolayısıyla tarayıcı cihaza yaklaşıp belirtilen noktaya 10-15 saniye baktığınızda özellikleriniz veri tabanındakilerle karşılaştırılır. Eşleşme varsa giriş izni onaylanır. Bilgisayarın işlemci gücünün giderek artması, daha hızlı tanıma ve daha geniş çaplı kullanım sağlamıştır.

Advertisement

Leave A Reply