Johann Heinrich Pestalozzi (Henri Pestalozzi) Kimdir? İsviçreli Eğitimcinin Hayatı ve Eserleri

0
Advertisement

Johann Heinrich Pestalozzi (Henri Pestalozzi) Kimdir? İsviçreli eğitimci Henri Pestalozzi hayatı, biyografisi, başarıları hakkında bilgi.

Johann Heinrich Pestalozzi

Kaynak : wikipedia.org

Johann Heinrich Pestalozzi (1746 – 1827), İsviçreli büyük bir eğitimcidir. Çocukların eğitiminin bedeni gelişmeleriyle dengeli olarak yönetilmesi kuralını ortaya koymuş, bugünkü pedagojiye büyük yardımda bulunmuştur.

Pestalozzi iki yüzyıl önce İsviçre’ye göç etmiş bir İtalyan ailesinin çocuğu olarak Zürih’te doğdu. Babası, orada çalışan bir doktordu. Annesi de, aile mesleği doktorluk olan bir ana-babanın kızıydı. Pestalozzi, 6 yaşındayken babası öldü. Annesi dört çocuğuyla ortada kalmıştı. O kadar fakirdiler ki, çocuklar, ayakkabıları eskimesin diye oyun bile oynayamıyorlardı. Bu arada, Pestalozzi okulda arkadaşlarının eziyetlerine, alaylarına karşı koymak zorunda kalıyordu. Yalnız, ezilen arkadaşlarını korumak için başarılarla uğraşmak da hoşuna gidiyordu. Üniversite çağına geldiği zaman ateşli, kendini gösteren bir genç oldu. Hukuk fakültesini bitirince, kendi gibi ülkücü bir kızla evlendi. Karısı gayet anlayışlı, onun düşüncelerine inanan bir kimseydi.

Pestalozzi az sonra hukuk mesleğini bir yana bıraktı, kendisini tarıma verdi. 1774’te bir çiftlikte çalışmaya başladı. Daha sonra çiftliği bir eğitim yurdu haline getirdi. Sokaktan toplanmış fakir çocukları burada çalışacak, ürünü satıp parasını kendileri alacaklardı. Yalnız, bu iş, Pestalozzi’nin önceden kestiremediği sebepler yüzünden, yürümedi, iflâs etti.

Pestalozzi gene yılmadı. Bir köşeye çekildi, «Yalnızlığa Çekilmiş Bir Adamın Akşam Düşünceleri» adındaki ilk eğitim eserini yazdı. 1781’de de bir romanı yayınlandı. Roman tutununca ikinci, üçüncü, dördüncü ciltlerini hazırladı. Bu eser, roman kılığı verilmiş bir eğitim kitabıydı. Toplumun insan üzerindeki eskilerini inceliyor, çevre eğitiminin tohumlarını ortaya atıyordu.

Pestalozzi bundan sonra öğretmenlik mesleğine girdi. Stans şehrindeki çocukların eğitimi işi kendisine verildi. Savaşta zarar görmüş olan bu şehir çocuklarının çoğu öksüz, hepsi bakımsız, perişandı. Pestalozzi, buradaki çalışmalarında çocuklara okulu bir yuva, bir ev, öğretmeni de bir baba olarak tanıtmayı başardı. Fransa-Avusturya Savaşı dolayısıyla okulu Avusturyalılar hastane haline getirince işler yarım kaldı. Bundan sonra, Pestalozzi, Burgdorf şehrinde öğretim metodu denemelerine devam etti. Bu okul kısa zamanda büyük ün kazandı, gelişti, öğretmen de yetiştirmeye başladı. Yeni metoda göre çocuğa saygı, çocuğu konuşturma, bilgiyi ona buldurma, oyunla, eğlenceyle meşgul ederek öğretme, ayrıca, aile, ahlâk eğitimi en önemli noktalardı. Büyük eğitimci «Sezginin Alfabesi» adlı eserinde bu metodu açıkladı. Burgdorf Okulu bütün Avrupa’da tanındı. 1803 yılı hükümet değişmesinden sonra okul kapandı. Pestalozzi bir süre daha çeşitli yerlerde öğretmenlik ettikten sonra, kum hastalığından 81 yaşında öldü.

Advertisement

Eğitim ve öğretim alanında dünyanın yetiştirdiği sayılı insanlardan biri olan Pestalozzi’ nin metodu, bu bilim dalındaki gelişmelerde önemli bir adım olmuştur.


Leave A Reply