Hücreler Neden Bölünme İhtiyacı Duyar? Hücrelerde Bölünme Nedenleri

0
Advertisement

Hücreler neden bölünmeye ihtiyaç duyarlar? Hücre bölünmesi ne için gereklidir, ne işe yarar? Hücreler neden bölünür?

Tek hücreli veya çok hücreli organizmalar hücrelerden oluşur. Hücrelerin karakteristik özelliklerinden biri bölünmedir. Hücreler büyüme, onarım ve yenilenme ve üreme gibi birçok nedenden dolayı bölünürler. İki tür hücre bölünmesi mekanizması mitoz ve mayozdur. Bir organizmanın büyümesi sırasında, yeni hücreler mitozla üretilir. Dokulardaki hasarlı hücreler de mitozla değiştirilir. Çok hücreli organizmalar, mayoz yoluyla gamet üretir. Tek hücreli organizmalar eşeysiz olarak mitozla çoğalırlar.

hücre bölünmesi

Hücre Bölünmesi nedir?

Hücre bölünmesi, bir ana hücrenin yavru hücrelere bölünmesidir. Hücre bölünmesi sırasında ana hücrede bulunan kromozom sayısı üzerindeki etkiye bağlı olarak, iki tür hücre bölünmesi tanımlanabilir. Bunlar mitoz ve mayozdur.

Mitoz

Mitoz, ana hücreyle aynı olan iki yavru hücreyle sonuçlanan bir tür hücre bölünmesidir. Bu, belirli bir organizmanın çekirdeğindeki kromozom sayısının mitoz sırasında değişmeden kaldığı anlamına gelir. Mitoz, çok hücreli organizmaların somatik hücrelerinde meydana gelir. Tek hücreli organizmalarda da görülür.

Mayoz

Mayoz, dört yavru hücreyle sonuçlanan diğer hücre bölünmesi türüdür. Her yavru hücre, türün kromozom sayısının yarısına sahiptir. Bu nedenle, gamet üretimi sırasında germ hattı hücrelerinde mayoz meydana gelir.

Advertisement

Hem mitoz hem de mayoz, ön faz, metafaz, anafaz ve telofaz olarak bilinen dört adımda meydana gelir.

Hücrelerin Neden Bölünmesi Gerekir?

Hücre teorisine göre, mevcut hücrelerden yeni hücreler ortaya çıkar. Hücre bölünmesi, mevcut hücrelerden yeni hücrelerin üretilmesinden sorumlu olan süreçtir. Hücrelerin üç nedenden dolayı bölünmesi gerekir. Organizmaların büyümesi, onarımı ve üremesidir.

Büyüme

Organizmaların büyümesi için yeni hücrelere ihtiyacı vardır. Vücuttaki somatik hücre sayısı, mitotik bölünmelerle artırılabilir. Çok hücreli organizmaların yaşamının ilk aşamalarında, mitozla hücre bölünmesi, organizmanın boyutunu artırmak için hızlandırılmış oranlarda gerçekleşir. Mitoz, çekirdekteki kromozom sayısını nesiller boyunca değiştirmez. Dokulardaki mitoz aşağıdaki resimde görülmektedir.

dokuda mitoz

Onarım ve Yenileme

Mitoz, çok hücreli organizmaların dokuları yaralandığında yeni hücrelerin üretilmesinde rol oynar. Ölü hücreleri yeni hücrelerden değiştirerek dokuların yenilenmesinden de sorumludur.

Üreme

Organizmaların üremesinde hem mitoz hem de mayoz rol oynar. Çok hücreli organizmalarda gametler, germ hattı hücrelerinin mayoz bölünmesi ile üretilir. Gametler genellikle organizmanın kromozom sayısının yarısını içeren haploiddir. Gametlerin füzyonu yeni bir birey oluşturur. Bu tür üremeye cinsel üreme denir.

Advertisement

gamet oluşumu

Tek hücreli organizmalarda üreme esas olarak hücre bölünmesi yoluyla mitoz yoluyla gerçekleşir. Bakteriler ve diğer tek hücreli organizmalar, hücre bölünmesinin ana mekanizmasının mitoz olduğu ikili bölünme ile çoğalır. Bu tür üreme yöntemlerine eşeysiz üreme denir.

Sonuç

Hücreler, yeni hücreler üretmek için bölünür. Hücre bölünmesi, belirli bir organizmanın yaşam döngüsünün üç adımı için önemlidir. Bunlar büyüme, onarım ve üremedir. Çok hücreli bir organizmanın büyümesi sırasında, vücuttaki hücre sayısı mitozla artar. Ölü veya yaralı hücreler de mitozla değiştirilir. Son olarak, çok hücreli organizmalar, tek hücreli organizmalar mitoz yoluyla çoğalırken, mayoz tarafından gametlerin üretimi ile çoğalırlar.


Leave A Reply