İklim Değişikliğinin İnsan Sağlığı Üzerindeki Etkileri, Artan Sıcaklar Etkiliyor

0
Advertisement

İklim değişikliğinin insan sağlığı üzerindeki etkileri nelerdir? Çevreye etkileri sonucunda sağlığımız nasıl etkilenir?

İklim Değişikliğinin İnsan Sağlığı Üzerine Etkileri

İklim değişikliğinin etkileri arasında ısınma sıcaklıkları, yağışlardaki değişiklikler, bazı aşırı hava olaylarının sıklığında veya yoğunluğunda artışlar ve yükselen deniz seviyeleri yer alır. Bu etkiler yediğimiz yiyecekleri, içtiğimiz suyu, soluduğumuz havayı ve yaşadığımız çevreyi etkileyerek sağlığımızı tehdit eder.

Bu sağlık risklerinin ciddiyeti, halk sağlığı ve güvenlik sistemlerinin bu değişen tehditleri ele alma veya bunlara hazırlık yapma yeteneğinin yanı sıra bireyin davranışı, yaşı, cinsiyeti ve ekonomik durumu gibi faktörlere bağlı olacaktır. Etkiler, bir kişinin nerede yaşadığına, sağlık tehditlerine ne kadar duyarlı olduğuna, iklim değişikliği etkilerine ne kadar maruz kaldığına ve kendisinin ve toplumunun değişime ne kadar iyi uyum sağlayabildiğine bağlı olarak değişecektir.

Gelişmekte olan ülkelerdeki insanlar küresel olarak sağlık risklerine karşı en savunmasız ülkeler olabilir. Çocuklar, hamile kadınlar, yaşlı yetişkinler ve düşük gelirli kişiler gibi belirli popülasyonlar artan risklerle karşı karşıyadır.

Sıcaklığa Bağlı Etkiler

sicaklik

Kaynak: pixabay.com

Daha yüksek ortalama sıcaklıklar, daha sıcak günlere ve daha sık ve daha uzun ısı dalgalarına yol açacaktır. Bu değişiklikler, sıcağa bağlı ölümlerde bir artışa yol açacak — yaz aylarında yüzyılın sonuna kadar her yıl binlerce ila on binlerce ek ölüme ulaşacak.

Bu ölümler, kış aylarında soğuğa bağlı ölümlerde öngörülen daha küçük azalma ile dengelenmeyecektir. Bununla birlikte, daha geniş klima kullanımı gibi uyarlanabilir yanıtların, aşırı sıcaktan kaynaklanan ölümlerde öngörülen artışları azaltması bekleniyor.

Advertisement

Aşırı sıcağa maruz kalma, sıcak çarpması ve dehidrasyonun yanı sıra kardiyovasküler, solunum ve serebrovasküler hastalıklara yol açabilir. Aşırı sıcaklığın, insanların aşırı sıcaklıklarla başa çıkmaya daha az hazır oldukları kuzey enlemlerindeki nüfusları etkileme olasılığı daha yüksektir. Bazı popülasyon türleri diğerlerinden daha savunmasızdır. Örneğin, dış mekan çalışanları, sporcular ve evsizler dışarıda daha fazla zaman geçirdikleri için aşırı sıcağa daha fazla maruz kalma eğilimindedir. Düşük gelirli haneler ve yaşlı yetişkinler klimaya erişimden yoksun olabilir ve bu da aşırı sıcağa maruz kalmayı artırır. Ek olarak, küçük çocuklar, hamile kadınlar, yaşlı yetişkinler ve belirli tıbbi rahatsızlıkları olan kişiler vücut sıcaklıklarını daha az düzenleyebilir ve bu nedenle aşırı sıcağa karşı daha savunmasız olabilirler.

Hava Kalitesi Etkileri

hava kirliligi

Kaynak: pixabay.com

İklim değişiklikleri hem içeride hem dışarıda soluduğumuz havayı etkiler. Daha yüksek sıcaklıklar ve değişen hava koşulları hava kalitesini kötüleştirebilir. Bu da astım ataklarına ve diğer solunum ve kardiyovasküler sağlık etkilerine yol açabilir. İklim değiştikçe sayı ve şiddetinin artması beklenen orman yangınları, duman ve diğer sağlıksız hava kirleticileri oluşturuyor. Yükselen karbondioksit seviyeleri ve daha yüksek sıcaklıklar, kanarya otu poleni gibi havadaki alerjenleri de etkiler.

Bilim adamları, iklim değişikliğinden kaynaklanan daha yüksek sıcaklıkların, yer seviyesindeki ozon, zararlı bir hava kirleticiler ve dumanın sağlıksız seviyelerde olduğu günlerin sıklığını arttıracağını tahmin ediyorlar.

Aşırı Hava Olaylarının Etkileri

Aşırı yağış, sel, kuraklık ve fırtına gibi bazı aşırı hava olaylarının sıklığında veya ciddiyetinde meydana gelen artışlar, olay sırasında ve sonrasında insanların sağlığını tehdit etmektedir. En çok risk altında olan insanlar arasında küçük çocuklar, yaşlı yetişkinler, engelliler veya sağlık sorunları olanlar ve yoksullar yer alıyor. Aşırı olaylar insan sağlığını çeşitli şekillerde etkileyebilir:

  • Güvenli yiyecek ve içme suyu bulunabilirliğini azaltmak
  • Yollara ve köprülere zarar vererek hastanelere ve eczanelere erişimi engelleme
  • İletişim, hizmet ve sağlık hizmetlerini kesintiye uğratma
  • Fırtına sırasında ve sonrasında taşınabilir elektrik jeneratörlerinin uygunsuz kullanımından karbon monoksit zehirlenmesine katkıda bulunma
  • Depresyon ve travma sonrası stres bozukluğu gibi ruh sağlığı etkileri yaratmak veya kötüleştirmek

Ek olarak, acil durum tahliyeleri, özellikle elektrik kesintileri sırasında asansör kullanamayan sınırlı hareket kabiliyetine sahip yaşlı yetişkinler için sağlık riski oluşturmaktadır. Tıbbi kayıtların, ilaçların ve tıbbi ekipmanın aynı anda transfer edilmesi ihtiyacı nedeniyle tahliyeler karmaşık hale gelebilir. Bazı engelli bireyler, tahliye yollarına erişemiyorlarsa, yaklaşan tehlikeleri anlamakta veya almakta zorluk çekiyorlarsa veya ihtiyaçlarını iletme becerisi sınırlıysa orantısız olarak etkilenebilirler.

Vektör kaynaklı hastalıklar

kene

Kaynak: pixabay.com

Vektör kaynaklı hastalıklar, sivrisinek, keneler ve pireleri içeren hastalık vektörleri tarafından bulaşan hastalıklardır. Bu vektörler virüsler, bakteriler ve protozoa gibi bulaşıcı patojenleri hayvanlardan insanlara taşıyabilir. Sıcaklık, yağış ve aşırı olaylardaki değişiklikler, vektörler tarafından yayılan hastalıkların coğrafi aralığını arttırır ve hastalıklara yol açabilir.

Advertisement

Su İle İlgili Hastalıklar

Kontamine içme veya dinlenme suyuna maruz kalan kişiler hastalanabilir. İklim değişikliği, artan sıcaklık, daha sık şiddetli yağışlar ve akışlar ve fırtınaların etkileri yoluyla hastalık riskini artırır. Sağlık etkileri, ishal gibi mide-bağırsak hastalıkları, vücudun sinir ve solunum sistemleri üzerindeki etkileri veya karaciğer ve böbrek hasarını içerebilir.

Değişen su sıcaklıkları, suyla taşınan Vibrio bakterilerinin ve zararlı alg toksinlerinin yılın farklı zamanlarında suda veya deniz ürünlerinde veya daha önce tehdit oluşturmadıkları yerlerde mevcut olacağı anlamına gelir.

Aşırı yağış, kasırga yağışları ve fırtına dalgalanmasındaki artışlardan kaynaklanan akış ve sel, rekreasyon için kullanılan su kütlelerini (göller ve plajlar gibi), kabuklu deniz ürünleri toplama sularını ve içme suyu kaynaklarını giderek daha fazla kirletecektir.

Aşırı hava olayları ve fırtına dalgalanmaları su altyapısına (içme suyu veya atık su arıtma tesisleri gibi) zarar verebilir veya kapasitesini aşarak, insanların kirletici maddelere maruz kalma riskini artırabilir.

Gıda Güvenliği ve Beslenme

bakteri

Kaynak: pixabay.com

İklim değişikliğinin ve atmosferdeki daha yüksek karbondioksit konsantrasyonlarının doğrudan etkilerinin gıda güvenliğini ve beslenmeyi etkilemesi bekleniyor. Aşırı hava olayları da yiyecek dağıtımını bozabilir veya yavaşlatabilir.

Bakteriler sıcak ortamlarda daha hızlı büyüdüğünden, daha yüksek hava sıcaklıkları Salmonella ve diğer bakterilere bağlı gıda zehirlenmesi vakalarını artırabilir. Bu hastalıklar gastrointestinal rahatsızlığa ve ciddi vakalarda ölüme neden olabilir. Yiyecekleri korumaya yönelik uygulamalar, iklim değişse bile bu hastalıkların önlenmesine yardımcı olabilir.

İklim değişikliğinin, gıdalardaki kimyasal kirleticilere maruz kalma riskini artırabilecek çeşitli etkileri olacaktır. Örneğin, daha yüksek deniz yüzeyi sıcaklıkları, deniz ürünlerinde daha yüksek cıva konsantrasyonlarına yol açacak ve aşırı hava olaylarındaki artışlar, yağmur suyu akışı yoluyla gıda zincirine kirletici maddeler getirecektir.

Havadaki daha yüksek karbondioksit konsantrasyonları bazı bitkiler için bir “gübre” görevi görebilir, ancak buğday, pirinç ve patates gibi mahsullerde protein ve temel mineral seviyelerini düşürerek bu yiyecekleri daha az besleyici hale getirir.

Sel ve kuraklık gibi aşırı olaylar, yolların ve su yollarının hasar görmesi veya erişilemez hale gelmesi durumunda gıda dağıtımında zorluklar yaratır.

Akıl sağlığı

Bir kişinin fiziksel sağlığındaki veya çevresindeki herhangi bir değişikliğin de ruh sağlığı üzerinde ciddi etkileri olabilir. Özellikle, aşırı bir hava olayını yaşamak, özellikle bir kişi sevdiklerini veya evini kaybettiğinde, strese ve diğer akıl sağlığı sonuçlarına neden olabilir.

Akıl hastalığı olan kişiler özellikle aşırı sıcağa karşı savunmasızdır; araştırmalar, önceden var olan bir akıl hastalığına sahip olmanın, sıcak hava dalgaları sırasında ölüm riskini üç katına çıkardığını bulmuştur. Vücut sıcaklıklarını düzenlemeyi zorlaştıran akıl hastalığı için ilaç kullanan kişiler özellikle risk altındadır.

Advertisement

Algılanan iklim değişikliği tehdidi bile (örneğin iklim değişikliğiyle ilgili haberleri okumaktan veya izlemekten) stres tepkilerini ve ruh sağlığını etkileyebilir.

Çocuklar ve yaşlı yetişkinler, hamile ve doğum sonrası kadınlar, önceden var olan akıl hastalığı olan kişiler, düşük gelirli kişiler ve acil durum çalışanları gibi bazı insan grupları ruh sağlığı etkileri açısından daha yüksek risk altındadır.


Leave A Reply