İlerleyen Yaşlarda Epilepsi Görülür Mü? Belirtileri Teşhis ve Tedavisi

0
Advertisement

Yaşlılarda epilepsi görülür mü? İlerleyen yaşlarda epilepsi nasıl anlaşılır? Belirtileri, teşhis ve tedavi yolları nelerdir, hakkında bilgi.

Yaşlılarda Epilepsi

Yeni epilepsi tanısı konmuş her 4 kişiden biri 65 yaşın üzerindedir.

yaşlı kadın

İnsanların yaklaşık yarısı için hiçbir neden bulunmuyor. Ancak diğer yarısında, onları epilepsi geliştirme riskini artıran inme veya başka bir tıbbi durum olabilir.

Nöbetler birçok farklı tipte olabilir. Tonik-klonik nöbetler (konvülsiyonlar) gibi bazılarında insanlar bilincini kaybeder ve yere düşer. Fokal (kısmi) nöbetler gibi diğerlerini tanımak zor olabilir. Bunun nedeni, kafa karışıklığı veya hafıza sorunları gibi şeylere neden olma ihtimalinizin daha yüksek olmasıdır. Ve bazıları garip bir tada sahip olmanıza veya orada olmayan bir şeyi koklamanıza neden olabilir.

Epilepsi gelişen 60 yaşın üzerindeki kişilerde genellikle tonik-klonik nöbetler olmaz. Genellikle tanımlanması zor ve teşhis edilmesi biraz zaman alabilen odak nöbetleri vardır. Bazen, fokal bir nöbet tonik-klonik bir nöbet haline gelebilir.

Advertisement

Hafıza sorunları, epilepsi veya epilepsi ilaçlarınızın yan etkileri ile ilişkili olabilir. Ancak, diğer tıbbi durumlar ve tedaviler de dahil olmak üzere hafıza problemleri yaşamanızın birçok farklı nedeni vardır.

Yaşlılarda epilepsi nedenleri

Yaşlılarda epilepsi ve nöbetlerin birçok olası nedeni vardır:

  • İnme – İnme, ileri yıllarda epilepsi tanısına en büyük katkıda bulunanlardan biridir. İnme sonucu beyin dokusuna verilen hasar nedeniyle epilepsi ortaya çıkabilir. Bu beynin normal işleyişini bozabilir ve nöbetlere neden olabilir
  • Edinilmiş Beyin Hasarı (ABI) – İnme, beyin dokusuna zarar veya bir ABI sonrası skar dokusuna benzer şekilde, bir kişi epilepsi geliştirmeye yatkın olabilir. “ABI”, felç, beyne oksijen eksikliği ve dejeneratif nörolojik durumlar gibi bir dizi olaydan sonra beyindeki yaralanmayı ifade eder. Bir kaza ya da başın çarpması sonucu ortaya çıkan beyin hasarına ‘travmatik beyin hasarı’ (TBI) denir.
  • Tümörler – beyindeki tümörler normal elektrik ve kimyasal fonksiyonları bozabilir ve nöbetlere neden olabilir
  • Dejeneratif durumlar – Bu tipik olarak beyin dokusunu ve işleyişini etkileyen Alzheimer hastalığı gibi demans durumlarını ifade eder.
Beyin fonksiyonunu etkileyen diğer tıbbi durumlar.

Yaşlı yetişkinlerdeki tüm nöbetlerin yaklaşık yarısının bilinen bir nedeni yoktur.

Epilepsi gelişimi ile ilişkili diğer genel risk faktörleri arasında alkol, sigara ve uyku yoksunluğu gibi yaşam tarzı faktörleri ile stres ve depresyon gibi zihinsel sağlık sorunları yer alır. Bununla birlikte, birisinin bu risk faktörlerinden birkaçına sahip olması ve epilepsi geliştirmemesi de mümkündür.

Birisi nöbet geçiriyorsa, ihtiyaçlarının yönetimi ve desteğini belirlemeye yardımcı olacağından, nedenlerinin doğru bir şekilde araştırılması çok önemlidir.

Yaşlılarda epilepsi teşhisi

Sonraki yıllarda insanlarda epilepsiyi teşhis etmek zor olabilir. Yaşlı insanlarda epileptik nöbetlerin sıklıkla başka bir durumla (bunama gibi) veya yaşlanma süreciyle ilişkili olduğu varsayılır.

Advertisement

Herkesin nöbet deneyimi farklı olacaktır. Bazı insanlar her gün nöbet geçirirken, diğerleri çok nadiren veya ilaçlarını almayı unuttuklarında nöbet geçirir. İnsanlar bazen nöbet geçirdiğinin farkında değildir. Bu nedenle, yaşlı insanların arkadaşlarının, ailesinin veya bakıcılarının herhangi bir davranış değişikliğini fark etmeleri önemlidir.

Nöbet, bilişsel bozukluk ve kafa karışıklığı gibi, önem verdiğiniz bir kişide davranış değişiklikleri gözlemlerseniz:

Semptomların ne zaman ortaya çıktığını not edin – örneğin, kişi belirli duruşlarda veya belirli motor hareketlerle ilişkili olduğunda ortaya çıkıyor mu? Karışıklık süreleri ne kadar sürer?

Epilepsi teşhisi sadece bir uzman tarafından yapılabilir, ancak doğru, kapsamlı gözlemler bu tanıyı koymada çok yardımcı olabilir.

Yaşlılarda epilepsi, aşağıdakilerin bir kombinasyonu ile teşhis edilir:

  • arkadaş, aile ve bakıcı gözlemleri
  • tıbbi geçmiş
  • dahil tıbbi testler
  • kan testleri
  • EEG (elektroensefalogram)
  • BT taraması (bilgisayarlı tomografi)
  • MRI (manyetik rezonans görüntüleme).

Epilepsi nasıl tedavi edilir?

Epilepsi genellikle epilepsi ilaçlarıyla tedavi edilir. Geniş bir ürün yelpazesi var. Sizin için doğru olan, yaşınıza, sahip olduğunuz nöbet türlerine ve tedavi edilmekte olduğunuz diğer tıbbi koşullara bağlı olacaktır.

Doğru epilepsi ilacı veya ilaçlarının doğru dozu ile epilepsili her 10 kişiden 7 veya 8’i nöbetleri tamamen kontrol altına alabilir. Bu, artık nöbet geçirmedikleri anlamına gelir.


Leave A Reply